Kelionės

Tarifa

20080213_gibraltaras_119
2008.02.13
Trys dienos Tarifoje. Audriaus LTU51 įspūdžiai.

Sveiki, trumpai,
trečią dieną pučia labai daug, tai visa chebra sėdi spote, kur pučia mažiausia – Palmones. Man atrodo kad, tas spotas yra arčiau ciklono centro, kuris kaip įbestas, kažkur virš Viduržemio jūros, nes Tarifoje saulėta ir pučia apie 15-25 m/s, o pavažiavus link Gibraltaro apie 25-30 km, debesys, o vėjas Palmones 10-14 m/s.
20080213_tarifa
Plaukėm tik dvi dienas Palmones. Šiandien, taip jau gavosi, kad ilsėjomės ir atidavėm duoklę turizmui, aplankėm Gibraltarą. Palmones yra paplūdimys uoste, todėl keli šimtai metrų nuo kranto stovi jūriniai laivai. Vietiniai plaukia su wave’ais. Vėjas šiokiu tokiu kampu į krantą iš kairės. Pirmą dieną buvo netgi visai nebloga banga (apie 1,5), tai matėsi ir raidinančių ir besivartančių, o Kauno chebra sulaužė du stiebus ir vieną burę. Vandenyje plauke šiukšlės iš laivų. Arūnas užkabino pagalį peleku, o Arvis kažkuo perrėžė lentos dugną. Vakar ir šiandien ryte bangos nebuvo, maksimum metrinis čiopas. Gal Tarifoje banga priklauso nuo potvynio-atoslūgio?
20080213_getares
Artimesnis Viduržemio jūros spotas – Getares (nuotr. aukščiau). Ten neplaukėm, nes man pasirodė, kad banga ir mūša labiau wave, o ne slalom, nesinorėjo kvailai rizikuoti (wave mes su Arūnu neturim). Trumpai kalbėjau su Jėzum, kuris pirmą dieną kaip tik ten plaukė, tai sakė kad, banga gera, tačiau grynas onshoras ir sekančią dieną plaukė kartu su mumis Palmones.
20080213_plaechica
Plae Chica (nuotr. aukščiau) yra mažas spotelis pačioje Tarifoje iš Viduržemio jūros pusės. Banga ten gal ir nebloga, tačiau labai jau jis konkrečiai aprėmintas uolų ir vėjo ten tikrai apie 18-20. Maniškiai vaikščiodami po miestelį, netgi matė ten kažką plaukiant.
Atlanto pakrantė Tarifoje graži: saulėta, platūs smėlio paplūdimiai, tačiau vėjas kampu nuo kranto, gūsiuotas ir sunkiai nuspėjamo stiprumo. Bangos nėra, o čiopas konkretus. Man pasirodė labai panašu į Šventąją, kai pučia PR. Užvakar su Arūnu bandėm lysti su slalomais ir 6,3 burėmis Vadeveheros (arba kaž kaip tai panašiai, 6-7km nuo Tarifos į šiaurę). Ten yra smėlėtas iškyšulys žemiau pavėjui, kuris suteikia šiek tiek saugumo nelaimės atveju. Pasimatavom vėją krante 10-17, tačiau kai bridome į vandenį, tai vietiniai iš krūmų žiūrėjo net pasistiebę. Jo ……. vos pavyko grįžt krantan. O ir išlipus labai sunkiai nešem inventorių iki aikštelės, vėjas nešė ne smėlį,o smulkų žvyrą. Vienas drūtas bičelis su wave’ku ir 4 kvadratinių metrų bure vargais negalais kratėsi tame čiope. Nusprendėm prie tokios krypties vėjo daugiau Atlanto spotų nebandyti, nes Cibas sakė, kad toliau į Tarifos šiaurę pavėjui, vėjas tik stiprėja. Trumpai tiek. Apibendrinimus, manau darysime vėliau.
20080213_nuo-namo
Aš gyvenu ant aukšto skardžio krašto nuo vėjo pusės (nuotr. aukščiau). Vaizdai pasakiški, apačioj putota Viduržemio jūra, bangos tykštančios į uolas, tačiau jau trečia para visas namas dunda, švilpia ir braška. Išėjus pro duris vos gali nusilaikyt ant kojų. Maniškiai pareiškė, kad jie tik dabar suprato, kas yra ciklonas.

Gero vėjo!
Audrius Menkevičius
LTU51