NAUJIENOS

Katkaus maratonas 2008

20080923_katkaus_119
2008.09.23
Savaitgalį 2008.09.20-21 dienomis Kauno mariose vyko burlenčių maratonas D. Katkui atminti.
Donato Katkaus atminimo taurės varžybas/maratoną organizavo Kauno burlentininkų klubas. Dalyvavau tik šeštadienio plaukimuose. Ir varžybinė ir kulinarinė dalis buvo puiki.

Varžybų atidarymo metu tylos minute pagerbėme D. Katkaus atminimą. Po instruktažo buvo apdovanoti “skolininkai” – VG Pavasario turo varžybų FWB rungties prizininkai. Nuotraukoje nugalėtojas su burlentininko svajone – “Makita” belaidžiu atsuktuvu.
20080923_katkaus_ptnugaletojas
Viso įvyko keturi plaukimai. Vėjas Š-ŠR trukčiojantis ir visaip kitaip bandantis lenktynininkų kantrybę. Iki pat vakaro net išilgai marių ėjo suveltas srautas, kuris niekaip negalėjo nusileisti. “Aukštas” vėjas dažnai buvo juntamas pirmą halsą plaukiant į Palemoną. Reikėjo labai stiprių nervų dešiniuoju halsu priartėti gana arti kranto, nes vandens paviršius ten blizgėjo. Susivendavus tuo blizgančiu paviršiumi lenta kartais lėkdavo taip, kad tekdavo iš burės išleidinėti vėją. Bet Palemono pusės naudingumas buvo fragmentiškas.  Kartą prapyliau keletą vietų.
Pavėjiniai kursai irgi versdavo trepsėti ne vieną.  Teko porą plaukimų labai sėkmingai patupėti skylėse prie pat finišo. Stovėjau, o už 20-30 m visi lėkė pro šalį.
Startai – atskira istorija. Paradoksali situacija. Pirmus plaukimus vyravo gana stiprus Š srautas  nuo Palemono, bet startuoti geriau buvo prie katerio, dešiniuoju halsu.
20080923_katkaus_startasd
Su kiekvienu plaukimu vis naudingesnis darėsi startas kairiuoju. Ties ženklu vykdavo prasilenkimai, praleidimai, pralindimai…
20080923_katkaus_startaskd
… ir pagaliau, kai vėjas pasisuko tvirtai į ŠR priešngai bet kokiai logikai naudingiausi tapo startai kairiuoju halsu.
20080923_katkaus_startask
Susidarė įspūdis, kad srautų susikirtimo linija ėjo starto linijos viduriu arba per patį katerį, nes trečias plaukimas buvo atšauktas iškart po starto. Ties kateriu nebuvo net 3 m/s, o prie ženklo visi glisavo.

Finišo tiesioji  buvo pilna netikėtumų. Kartais tekdavo finišuoti vos ne fordevindu, o kartais slalominiu halfwindu. Formulės nėra pritaikytos plaukti halfwindu. Tai perdaug greitas kursas ir formuliniai pelekai padidėjus greičiui tiesiog iškelia lentą iš vandens. Staigus užkilimas vos nesibaigė susidūrimu. Sigiakas išlėkė į orą, praglisavo užpakaliu, sutraukė teisingus raumenis ir suvaldė situaciją. Purslus matė net važiuojantieji autostrada.
20080923_katkaus_skrydis
Po keturių plaukimų vairininkų susirinkimui ėmė vadovauti Aldona.
20080923_katkaus_sriuba
Ir virta ant laužo sriuba, ir mėsa tiesiog sukrito į savo vietas. Sriuba unikali. Daržovės joje puikiai išlaikiusios savo faktūrą, aštri, šildanti, neriebi, bet soti. Tris kartus pyliausi.
Ačiū už gerą vakarą.
Ačiū organizatoriams.
Rezultatai:
FWB
FWA
FSL
RCB
Galerija

Gero vėjo!

Gintas Lapėnas
LTU89