Kelionės

Slalomas El Ture

20090226_sl_119
2009.03.13
Slalomo naujienos iš treniruočių ir varžybų El Ture
Rezultatai – results:
beginners_cross
slalomas
free_slalom
Galerija
Įspūdžiai

Ketvirtadienis 2009.02.26
7.00 Pirma grupė pakilo iš VNO. Lauksime įspūdžių.
Grupė sėkmingai nusileido.
14.00 kelionė autobusiuku per dykumą.
Kelionė prasidejo nuo parkių “ ką vežtis?” 2xSL,  ar FW ir SL . Sutarėm, kad spresim paskutinę dieną. Kaip  tycia prognozės pradėjo radikaliai kaitaliotis, sperdimą nulėmė – “ jei vešim FW, butinai pūs SL, jei neimsim silpno vėjo monstrų, vėjo nebus iš vis”. Tik nusprendė ir puolėm pakuoti, sverti, ardyti, delioti, vėl sverti , pakuoti ir vėl sukt kojakilpes , išiminet kemberius, dėt , pakuot …. Išnaujo ir t.t… Kai viska sukrovėm į “Vituką”, tai keleiviui vietos neliko…Prieš aerouostą pasitko “draugiška žalia stotelė ir priverte apsibilietuoti inventorių. Bagažą pridavėm be problemų, tiesa labai nestandartiniam bagažui Vilniaus aerouostas atsidarė naują terminalą kazkur kitam aukste, tai musu formulytes išvežė šviesti kitur, kaip krovė inventorių nematėm… Kaip iškrovė beja irgi…. Išlipom susirinkom vizas, bagažą, siaip taip susitempėm inv. ‘Egypt style’ mūsų jau laukė arabas, matės, kad jam nepatinka mūsū bagažo gabaritai. Viską susikrovėm ant stogo, gelbejo Ginto diržai…važiavo kaip nesitikėjom ramiai… kartais prieš eismą …bet ramiai. Viešbuti tik prisiregistravom iš kart į surt station žiūret kaip inv. Nu ir ką??? Ne veltui praleistas laikas pakuojant ir kilnojant inv. Jokių nuostolių, net neįdomu , ir ko ten mes taip parinomės.. 
Kas dar: internetas perkamas registraturoje ; atsinesi savo laptopą ir jis suveda kodą. Savaitei – 50 pound , 2 sav.- 80 pound. Veikia pagrindiniam pastate, lauke, surf station , kambariuose neveikia. Jei kas nepatingetu ir susiinstaliuotu log readeri ar kazką panašaus galima būtų pasidalinti visiems.
Surf stoty dykai interneto nedavė, nusiuntė į registraturą arba mes prasyt nemokėjom.
Laukiam rytdienos, žada 17 m/s.
Mindaugas LTU646

Vasario 27 d.
Vejas nuo pačio ryto jau putė, neskubedami papusryčiavom ir nuėjom tipo plaukti, nusprendėm dėt 7,3 ir 7,6. Kuitėmės , takelavom, nežinojom ką daryt, kol vėjas baigės. Jau net pradėjom apie fw galvot, bet kazkaip vėl pradejom kuistis tiuninti inventorių. Ir JIS vėl pradėjo rodyti gyvydę, nusprendėm varyt į jūrą ieškoti stipresnio ir stabilesnio vėjo, tai išlekėm , pora halsu ir taip uzdudolino, kad uh… Greičiau į įlanką. Įlankoj patingėjau iš kart takeluoti 6,3, tai pavariau su 7,3 kol pradėjo ežiukai pradėjo birėt.
Kol užsitakelavau 6,3 , tai buvo daugoka,….bet ka darysi mažesnės nėr, varom….Vėjas nera stabilus ir pagūsiuoja ir pasisukinėja, nzn kaip cia bus su distancija. Aš isivaizdavau, kad čia bent 3-4 kart didesnė akvatorija, o čia vietos tik “posukiniai” distancijai,  po klaidos ant greicio atsigriebt praktiskai šansų nėr.
Gal butu ir neužpute,bet išsitraukiau FW ir ėmiau sukti kojakilpes,rusai palaike tokia akcija,nors nieks “durų” ir neturi. Akcija pavyko su kaupu,užputė tiek, kad visiems užteko. Jau gerokai nusikale užsukom į Da4a arbatos. Vėjas išlėto rimo,bet nusprendėm nepraleist progos pasisukineti ant lygaus vandens ir išlekėm dar karta.Vejas po truputi silpo,reikėjo laukti gusių,kad isglisuot. Bures naudojom mažiausias turimas 6,2 ir 6,3.
Pavalge geriau, atėjom į Da4a arbatos gerti ,nes restorane už gėrimus reikia pirkti,gerai. Padarytu maista astriau ir viska isgertume.
P.s. Info Duty free: gėrimus parduoda tik uz $ arba vietinius tugrikus,eurus jie skaiciuoja ypac gerai,beveik viens prie vieno su p. doleriu. Stiprieji gėrimai kainuoja panašiai kaip pas mus, drąsiai galima imti ir Vilniaus aerouoste. Pvz.: Jamsonas kainuoja 21 $,Balentines 17$,pigu tik Captain Morgan net 15 $ už litrą.
Mindaugas LTU646

Vasario 28 d.
Vėjo šiandienai nežadėjo, tai nutarėm nuo pat ryto pagasdint jį su fw, neskubėdami susirinkom,
Pirmi pojuciai  – viskas atrofavosi, nei pumpuot nemoku, neina į kilpas įlipti … nu žodžiu “polny praval”. Ant pirmo pampingo koja pro kilpą burė į priekį… turėk. O išplaukiau “kaip vyras” su lycra ir šortai, “gi ant duru bus karšta koks ten hidrekas”… išplaukė ir Arvis. Nuvarėm į jurą.
Grįžus, Arvis paskolino savo lentą Mašai RUS 84 , su ja vėl į jurą. Vėjas tik prie kranto, kuo toliau į jurą – tuo mažiau. Kol plauki šilta, stovint ant kranto su pašiltinta lycra ir šortais – vėsu. Taip kad hidrekas tikrai reikalingas.
Tik Arvis vėl išplaukė ir trūko įtempimo per apačia ratukai. Gal ir gerai truputis poilsio. Pasikeičiau vaira į kietesni G&G 10. Bet ilgai ilsetis šalta, tai išvariau paplaukiot po “balą”, gryžus į krantą jau radau visa lietuvių komandą, Arvis irgi jau susiremontavo, tai truputi pasilabine vėl išvarėm į jūrą.
Suplaukus ratuką beveik iki wave spoto, prisijungė Gintas ir vėl pakartojom. Apsisukus  varys pavejui namo staigia pradejo sėst vejas… pusia kelio prastovėjau. Gryztat jau tik viena mintis – pavalgyt…
Apie vairus kol kas sunku ka pasakyti nelabai pajutau skirtumo tarp G&G-13,6 ir G&G 10,2
Arvis su R20 plaukia tikrai aštrįau, atrodo truputi lečiau, bet gi “Reiseris” vistiek lekia kaip…..
Kol kas atrodo, kad jam R20 tiko..
Vakare visi susipažino su chilout’u, paėmė dezinfekuojančių ir naujai atvykusius pradėjo įveikinėt kelionės nuovargis, greit visi pradėjo skirstitis . Ryt vėl žada 16m/s mokysimės posūkius su mažulėm ir ruošimės gonkėm.
Mindaugas LTU646

Atskridome mažučiu Boingiuku kurį pilotavo lenktynininkų sluoksniuose žinomas burlentininkas Panama.
Vos atvažiavę visi isijungėme į sumaištį. Nes pirmą dieną taip reikia. Sumaištis kilo, nes visi norėjo kuo daugiau , iškart ir visko. Palakstėme su trūkčiojimais, paragavome druskos.
FW trise nulėkėme prie wave spoto. Ten baigėsi vėjas. Arvydui sekėsi geriausiai. Jam “važiuoja”.
Naktis. Vėjas kyla. Panašu , kad rytoj prisikvėpuosime dulkių, nes iš lėktuvo matėme ateinančius didžiules dulkių audras.
Gintas LTU89

Kovo 1 d.
Rytas pasitiko stipriu vėju ir egiptietišku lietumi iš 5 lašų… gerai jau – 10 lašų…paskui ant kalnų matėm sniego… arabai lakstė su žiūronais klegėdami – įvykis.  Vakar atvykę nieko nelaukdami puolė į vandenį.  Mes kaip “seni vilkai” gėrėm arbatą ir sisiojome į kostiumus,  taisėmės bures ir laukėm vėjo pasisukimo ir, tipo “stabilesnio vėjo…  sulaukėm… nu ir “nakatalys” . Lentos mažiausios, burės 6,3.  Kartais tekdavo sustot , kartais lėkėm, net kalaškės raitėsi. Ženklų kol kas nėra, vanduo lygus, net čiopo nėra. Vakare nuotraukyčių peržiūra ir trumpas klaidų aptarimas.Ppagrindinės temos –  vandens startas ir posūkis.  Tai tiek  šiai dienai….
Mindaugas Ltu 646

Kovo 2 d.
Šiandien pirma varžybų diena.Iškart po atidarymo,per kurį pamiršom sušaukti Vėjo,Vėjo … Vėjo. Mes pasitarėm ir aš nusprendžiau, kad išbandysim distanciją ant pradinukų kupros.
Pirmas startas pavyko su minutės vėlavimu,bet jau nuo pirmo ženklo uvire PR’u kova. Matuoklis rodė 6-8 ms, Nusprendžiau dar su profais palaukti ir vėl daviau startą pradinukams,kurių starte, po truputų ėmė daugėti. Išsirikiavo net 6. Šį kartą kova virė nuo pat pradžių ir iki pat finišo,visi plaukė dviem kruvelėm.Vienas net įsigudrino padaryti 13 sekundžių falštarta! Kadangi matuoklis vis dar rode tuos varganus 6 ms,be jokio poilsio vėl startuoja jau 7 PR’ai. Darydami net foto finišą. Po tokių aistrų vandenyje ir krante, dar daugiau PR’ų pareiškė norą dalyvauti varžybose, supratę, kad distancija yra paprasta,ir prie pirmo ženklo rykliai nelaukia.
20090302_pr_krosas
Vėjas ir toliau nežadėjo kilti, o SL’o distancija su 5 posūkiais išmesta, Nusprendziau SL profams duoti “fun” startą. Starto linija,buvo gudriai išmesta, kad būdamas krante galėčiau duoti ne pliažo startą. Su Donaldu priešakyje visi susigrūdo prie viršutinio starto ženklo. Tuo pasinaudojo kaip ir atsilike du rusai RUS77 . Kurie staiga išglisavo ir kirto starto liniją jau pilnu greičiu,turėdami lengvo vėjo inventoriaus pranašuma ir nulėkė pasilenktyniaudami tarpusavyje, visą kelią glisavo, distanciją įveikdami per 4 minutes. Mūsiškiai vandenį stūmė link finišo 15 min. Daugiau nusprendžiau, nervų netampyti skelbdamas “no more races today”.
Ryt prognozės žada wavinį vėją, Po pietų pabandysim palenktyniauti ir SeLa.
Vyr. Teisejas Reiseris.

kovo 3 d.
…Šiandien buvo, gerai buvo… galit visi pavydėt.  Nuo ryto vėjas nelabai rodėsi, tai nusprendėm daryt pirma 3 SL, paskui varyt wave, vėjas po truputi kilo, vis mintis ką takeluot 7,3 ar 8,3. pagal esama situaciją atrodė 8,3 , bet prognozės rode kilimą… parkės…takeluoju 7,3 varau į startą, – daugoka, bet kentėt galim… startai jau susimaišė kada kaip buvo , bet į visus startus gerokai vėlavau, pirmus 3 atvariau su 7,3 ko gero mano burė buvo didžiausia, užsidaryt jokiu šansų. Ant posukio krentam… svarbu burė į teisingą pusę… vandens startas ir toliau… gryžom į krantą, jau galvojau kur cia prigul pailset, o cia … tipo wave nieks “niezajavylsia” ir wave nebus, už ½ val.
20090303_vejas
Vėl SL !… bėgom  takeluoti 6,3… nu ir pavarėm .. gerai … pavarėm… dar 6 užplaukimai,  teisėjas aiškina, kad buvo “masinis “ falstartas…. Žinau, kad tikrai “neužskubėjau”…. Ir žioplys suvariau visą distanciją, kaip beja ir rusai, ir Donaldas…. 7 užplaukimui jau jėgų nelabai buvo, tai ir gavosi toks “valdiškas. Vėl pertrauka ir dar laukia 3 užplaukimai… staigiai bulke su arbata…. Vėjas panašu po truputi rimsta… vėl 7,3 ir didžiausia lenta. Dar trys gonkės… 8 startuoju jau teisingai, prie 1 zenklo antras, bandau “sugudraut” … tipo arčiau ženklo paimsiu  ir issoksiu pirmas… deja paimu tik ženklą … ir taip prie visų likusių… kai kur ilgiau kai kur trupmiau pasimaudau… paskutinė gonkė – startas – idealiai, pirmas ženkas –  pirmas, Audrius pralenda prie ženklo ir užpjauna , gaunu “šudų”, bet varau 2, Audrius toli priekyje… už nugaros kažkas netoli visa laik šlepsi, nėr kada, net atsigręžt… prieki Audrius dingsta – nesupratau… Maudosi prie 4 ženklo! Atvarau net net sirdele suspurdejo, déjà jis jau kila iš vandens, kol aš be gliso apsisuku jis vėl prieki… viena mintis tegu iš galo be gliso tik neikrist…. Taip ir finišuoju ANTRAS. Ech geros buvo gonkės,  gaila ryt dienai rodo geriausiu atveju tik astunkiai, o tolimesnes prognozes dar liudnesnės, nu bet viltis ….
Tikėsimės geriausio …. Vien del šios dienos verta buvo… aš euforijoj…. Pavarėm.
Mindaugas LTU 646

Nu ką aš galėčiau pridurti –El Turas –Rojaus  kampelis ! Visi laksto glisuoja,PR’ai jama startą prie 13,7 ms. Vėjo,SLalomistai gali plaukti belekiek plaukimų,laisvai pjaudamiesi į nevisai gerai išmestus ženklus. Nuo pat ryto juroje matėsi didziulė banga su balta ketera,buvo sumanymas lėkti į wave spotą daryti Wave,bet kadangi kaimynų weivistai neužsiregistravo,o musiškiai liko tik trys,ir vienas turėjo laiko tik iki pietų,nusprendėm daryti eSeLą,o vėliau gal net Wave.Po trijų SL ir PR plaukimų minties apie wave balsų dauguma, atsisakėm .Vėl eSeLas ,paskui juos PRai,kurie lėkė  ne kiek nelėčiau nei slalomistai.Turiu tokia minti ryt dadėt jiem dar du posukius.PR’ai startavo vėluodami kokias 5-7 sekundes,prie pirmo ženklo,laivų fone pailsėdavo,atsigaivindami šiltame vandenyje ir draugiškai sukile, atlėkdavo neprognazuojami į finišą.
20090303_reikalai
Slalome geriausiai starta jamdavo Denis Rus 83,kiti kuklinosi,vėluodami sekunde ar tris. 6 plaukimą Adrius ,Donaldas ir Denisas sudarė tokia starto įtampą,kad visi neišlaikė pasileido įkandin jų pralenkdami starto laiką 7-4 sekundes.Teko trimituoti jiems masinį falstartą,bet aistros ir toliau negeso,kaltininkai drąsiai sukosi atgal,o likusieji jamė visas bojas ir finišavo džiaugdamiesi ir net nepasukdami galvos atgal,kur jų niekas nesivijo.Pakartotiną startą visi draugiskai išlaikė kelių sekundžių atsargą,nenorėdami be reikalo lenktyniauti.Po antros pertraukos,8 plaukimą jau isibegėjo ir Kalvis,iš starto išlekė antras vis besivydamas Emyra Rus 77,bet pergudraudamas pajama ženklą ir liko skalbtis,iš pykčio darėme kelis ženklus,bet vystė vis didesnį greitį.
20090303_slalomas
Audrius Ltu51 ėmė aiškiai šeimininkauti visoje distancijoje.Paskutinį 9 plaukimą Kalvis Ltu 646 dar labiau sužverėjo,imdamas startą pirmas,žinoma Audrius prisiminė,kad jis distancijos šeimininkas ir visi trys lietuvaičiai  su Donaldu Ltu 178 trečioje pazicijoje nulėkė žaibo vingiais.Pasilenktyniaudami tik su Veju.Donaldas netiketai kažkur sušlapo praleisdamas vieną kaimyną priekin.O Kalvis finišavo antras,pasiekdamas neregėtas aukštumas.
Vyr. teisejas  Reiseris

Kovo 4 d.
Rytas prasidėjo vejuotai, tik atėjus į “dachą” ant vandens jau buvo mergina iš gretimos nuomos su 5,3 bure. Bet startai numatyti 12 ir kadangi  prognozė nieko gero nežadėjo užsitakelavau didžiausią 8,3 burę, pritempus minimum per gūsius būdavo daugokai, bet panašu kad vejas vistik ribinis, pradžiai 3 startai.  Pirmas startas neblogas startavau 3 ir finišavau 3, iš principo visi plaukimai taip ir praėjo kaip kas išglisuodavo taip ir finišuodavo, pasikeitimų distancijoje jei ir buvo tai l.mažai, didesnių klaidų nieks nedaro, o kažką pavyt prie ribinio vėjo sunku… po 3 plaukimų buvo paskelbta ilga pertrauka iki 15 val. Chebra išvarė į jūrą, ten vėjas stabilesnis ir bangele yra, smagu. 15 val. visi vėl į startą, bet vėjo mažoka, kilo mintis mest distanciją juroj, bet buvo nuspresta, kad liks per mažai laiko, dar truputi pasiparinus startas buvo atidėtas iki 15,30.Deja vejas stiprėt nepradėjo todėl, kaip ir pirmą dieną padarė fun race, tik ši kart kartu su “pradinukais”  (nu kokie jie ten pradinukai – varo visi glise, sakem į kitas varžybas jau į PR jų neleisim).
20090303_zingsnis
Distancija suplaukėm siap ne taip beveik visą praglisavau tik prie ženklų tekdavo sustot ir iš naujo išsipumpuot. Žodziu gerai kad tikro starto ir nebuvo. O visą dieną but geriau buvo negaišt laiko su slalomu o pavaryti formulytę… ryt žada kiauras atostogas, tai reik susigalvot ką čia gero nuveikt.
Mindaugas LTU 646

Kovo 5 d.
Nebuvo vėjo.

Kovo 6 d.
Visą dieną laukėm vėjo, bet varžybom taip ir neužpūtė,taigi teisėjas atidėjo startus iki rytdienos ir išjojo ant Formulės. Padarėm pora uzplaukimų, Gintui lyg ir patiko G&G 9 vairas. Pats aš savim nusivyles, lyg ir plaukioju su SL, bet ant FW viskas kitaip , nu lyg nebučiau buriavęs visą sezoną.
Žiaurus nusivilimas savimi, eina tas SL …..
Mindaugas LTU 646

Kovo 7 d.
Nu pat ryto vėjukas iš jūros, ir vis stipreja, distancija išmesta nuo jūros į įlanką, salygos jau panašesnės  į realybę, ir bangelė ir čiopuks ant viršaus, žodžiu viskas normaliai. Pirmi startai su didžiausiom burėm man 8,3 kaip tik.
Pirmas startas kaip ir nieko, bet finise tik savo vietoj, antras startas , einu antras, 2 ženklas – antras, 3- antras, prie 4 prisiveja RUS 77, bando aplenkti vidine puse, giku kerta per stiebą – laikausi , dar karta stiebu ir abu maudomės, tuo pasinaudoja Audrius ir ate…. Pypt,xxx, pypt…..
Trečias plaukimas, vėjas kyla, gerai palenktiniavom su vienu RUS 23, prie 2 ženklo jis mane, prie 4 aš jį  – super.
Paskelbė ilgą pertrauką iki 15.
Per pertrauką vėjas vis stiprejo, teko skubiai takeluoti 6,3 imt siauresnę lentą air bėgom…žodžiu nieks nesureguliuota , kaip papuolė… šakės, staras su galiorka spaudžiu gazą, čiopas krato , ir nukrato sistemos virvelę nuo stoparo,  ai žodžiu galim ieškot atmazkių , bet plaukiau į pievas, teisingiau plaukiau greitai , bet maudžiausi prie kiekvieno ženklo, prieš antrą startą  prisirišu virvelę, kad neatsileidinetu ir …. Vėjas rimsta, ant ženklų jau nesimaudau, bet išsipompinti be šansų, vėl ,š…. – gale, 3 startas , jau varant į 2 ženklą matau, kad teisėjas mojuoja – masinis falstartas, kadangi vėjas nesustiprėjo, pasinauodojas proga griebiu jau iš anksto sutakeluotą 7,3, nu ir ką – visai kitas vaizdelis, tiesa stebuklų neparodau , bet bent jau atstatau status quo. Viskas šiandien startų daugiau nebus, atiduodu inv. Arviui ir į dušą, ryt vėl rodo panašų vėjuką nuo jūros – “ PALIUBOMU PAGANIAJEM…” ( RUS 83 )
Mindaugas LTU 646

Šiandien užputė šiltas Vėjelis iš pietų, atnešdamas iš jūros tikrai sūrų banguotą vandenį. Pradinukus paaukštinau iki FSL’ų todėl startą ėmė visi kartu. Vėjas ir banga po truputi kilo,todėl pradinukam pasidarė sunku užriešti net tris posūkius, nors kai kurie lėkė neatsilikdami nuo slalomistų. Galop visi pavargo ir finišuodavo tik vienas ar kitas pradinukas, Trupinėlis arba Vaidas. Slalomistų aistros taip užvirė, kad išprovokavus Kęstui ankstyvą startą ėmė visi ir nulėkė taip ir nesulaukę starto žalios vėlevėlės signalo. Prie antro ženklo pasitikau visus su didele languotą vėliavą ir pundu garsinių signalų, bet aistros ir toliau virė, visi nulėkė ieškot finišo, tik vienas Denisas Rus 83,plaukdamas su didžiuliu atryvu suprato,kad laikas plaukt atgal.Ryt nusimato ta pati Vėjo kryptis ir ko gero tas pats stiprumas, todėl, jau šiandien suprate inventoriaus pasirinkimo klaidas slalomistai, su nerimu laukia lemiamų rytojaus gonkių.
Vyr. teisejas Reiseris

Kovo 8 d.
Nuo pat ryto pučia šiltas 15-20 m/s vėjelis. Vanduo priartėjo prie stoties. Į vandenį niekas neskuba. Rytas, vėjas ne pagal prognozes, iki 17,2 m/s vidurkis 14, bet dar tik 9, visiems tryda – kur gaut mažesni inv. Man irgi takeluoju 6,2 Arvio gun’a nes daugiau išsiplokština, išplaukiu pasibandyti, iš jūros jau ateina „normali“ banga su čiopo ketera, ziopsot nėr kada, nzn kažkas ne taip nesuprantu, neina susireguliuot, dėl viso pikto susitakeluoju ir 7,3. vejas pradeda sėst, laiko dar yra, takeluoju 6,3 NS F-RAM’a vistik labiau pažystama ir turi daugiau jėgos. Tik  susirenku ir tiesiai i starta, deja vėjas parimo gana stipriai, lėkt gali, bet prie ženklo sustojus išsipompuoti žiauriai sunku. Po finišo tiesiai i kranta griebiu 7,3 Warp‘a kiti irgi kas ka turi didesnio. Nu kitas reikalas širdis dainuoja, patiko šis derinukas su F2 sx 69cm, net čiopas kažkur dingo, nepamenu kelintas finišavau, bet pats plaukimas patiko žiauriai. Vėjas toliau sėda, teisėjas skelbia ½ val. Pertrauka. Vėl paskubom takeluoju 8,3 Warp’a  ir didžiausia lenta.  Startuoju antras, prie pirmo ženklo, posuki „iš  arti“ nusprendžia pažiurėti kaitioras, prieki lekes rus 77 irgi sustoja, bandau aplink, déjà banga mane visai sustabdo ir issimaudau labai “nepatogiai” kol išsikeliu chebra ima jau 5 ženkla, nėr prasmės toliau varyt. Tiesiai i paskutinį startą. Visa kelią lenktiniauju su rus32, déjà jis man atsilygina už praeita dieną, aš jį prie 2 ženklo, jis mane prie 5. tik parvarius I krantą teisėjas jau moja, kad bus dar vienas startas “ za sovietskych zenschin”. Po plaukimų Arvis pasiėmė mano inv. Ir “padare” giką. Atsarginio nėr, o ryt žada “festivalį”. Nuotaika nekokia, nors Achmedas žadejo ryt varysim I miesta ieškoti kas galėtu suvirint aliuma.( pas mane ten perdarytas anglinio giko priekinis vamzdis iš storo aliumo)Kagi, varžybos baigėsi, apdovanojimai jau įvyko, dabar vakarėlis pačiam ikarštyje, net Lietus (nu beveik 12 lašu) pasveikino lietuviškas varžybas.Ateinanti savaitė bus skirta posukio tobulinimui jei prognozė neprisimins FW. O taip norėtusi prieš sezoną pavaryt, nes tu kelių kartų patirtis  parodė kad SL ir FW nėra jau taip panašu kaip galetu pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
Mindaugas LTU 646
20090308_prizai

Kovo 9d.

Iš ryto pūtė daug. Paskui vėjas susilpnėjo ir vietoje lauktų 16m/s visą dieną turėjome 7-10 m/s. Išvažiuojantys turėjo galimybę paplaukioti su delfinais įlankoje.
Kelios nuotraukos iš varžybų uždarymo:
slalomas:
20090309_sl
FSL
20090309_fsl
Visi
20090309_visi

Kovo 9 – 11 dienomis scenarijus kartojosi. Prognozės nerodė nieko ypatingo, bet vėjo kryptis labai gera – ŠV. Tris dienas bangos wave spote buvo labai gražios, bet vėjas pūsdavo tik pirmą dienos pusę. Vakar iki nurimimo spėjau tik kelis halsus sulėkti. Šiemet El Ture eina geriausios kada nors matytos bangos. Tikiuosi Šiandien jos bus dar ir didelės.
Slalomistai vieną dieną remontavo lentą, kitą dieną Kalvio giką, bet šiaip visą dieną drožia psūkius ir lenktyniauja įlankoje. Visų batareikos jau pasėdusios, o prieš akis vis geresnė prognozė.

Kovo 12 d.
Vakar atšventėme, šiandien išlydėjome du žmones namo.
Anžela prifotografavo posūkių. Nepritrauktos rankos, nesulenktos kojos ir tt.
Nuo pat ryto giedras dangus, vėjas neša virš vandens lengvą rūkelį. Vėjo penkiukei 9-10m/s. Pakeliui į stotį organizmas bando nusukti į šalį, kad nereiktų plaukti. Prižadu jam kaljano. Tada eina.

Vėjas nerimsta,todėl pasinaudodami proga drožiam slalomą, šlifuodami greitą posukį. Po kelių takelavimo varžybų atsirinkom inventorių, didžiausios SL bures 7,3;7,6 ir 7,8 ir mažiausios turimos lentos, tai 95-105 ltr. Lekiam su gūsiuose jaučiamu (perdosu), dėl ivairumo išsimetėm kelis ženklus. Andžela sėdi prie vieno iš jų ir renka medžiagą apie greito posukio mokyklą. Vakare smulkus foto medžiagos tyrinėjimas. Po pietų, jau tapo tradicija išlėkti į jurą pasiganyti,kol saulė nusileis. Tada palike inventorių džiūti, bėgam dušan ir išsvajotos vakarienės valgyti. Kadangi visi gerokai palike kalorijų jūroje, dedames kaupinas lėkštes salotų, ryžių ir mėsos. Jau net išmokom pasinaudoti kelių lėkščių kombinaciją: viena lekstė pilna salotų, kita mėsos ar žuvies, trečia saldumynų, ketvirtoji- sriuba. Pasedėja ir padėjave, kad vėl sprogsim, draugiškai šliaužiam į surf Da4a, kur mūsų laukia jau įkurti du ar trys kaljanai, egiptietiska erškėtrožių arbata ir naujai atvykusiujų viskis.
Mindaugas LTU 646

Paskutinis paplildomas plaukimas už “Tarybines moteris baigėsi, varžybos su n plaukimų kaip ir baigėsi. Pasinaudodamas laisva valandėle, kol skaičiuojami rezultatai, nieko nelaukdamas išlekiau su Kalvio kovai paruoštu inventorium. Vėjo buvo pakankamai, todėl norėjosi išbandyti kreivokai išstatyta distanciją. Nulekiau į starto vietą, specialiai išlipau į krantą, kad butu aiškiau ir startan. Iš pradžių buvo sunku atkristi į starto vėliavelę, po to išsibegėjus ėjosi gerai visus ženklus galima buvo apsukti be įtampos, gal todėl, kad vienas plaukiau ir niekas nedusavo į nugarą. Pabandžiau sugrįžti atgal į starto vietą ir kelis kartus suplaukti slalomo iš 5 ženklų distanciją, posūkiai sekėsi nekaip, banga iš jūros juos koregavo savaip. Deja vienos distancijos užbaikt negalėjau, nes posukyje lūžo giko galva. Viską paleidau, žiuriu kita puse sveika, apiplaukiau aplink bure, vandens startas ir aš jau lekiu atsargiai krantan. Nusiemiau giką, priejau prie Da4a dirbančio vietinio Maxmudo, sakau reik suvirint aliumini. Jis iškart suprato reikalą ir pasakė mėgstamiausią frazę “no problem my frend” ir nuplovė giką, viskas galima plaukt! Po to remonto Kalvis sugaišo visą dieną važinėdamas, ieškodamas argono, po pietų gikas ištikro buvo suvirintas ir Kalvis jau vandenyje, remonto užteko vienam halsui, atgal Maksas parodė, kaip nereiktu tempti gero inventoriaus. Vėl puolėm remontuoti giką. Radom šiukslyneje keleta galvų, viena iš jų pritaikėm, kuri jau kelios dienos, kaip laiko, net tikroje juroje ( tris kar pabeldžiu į medį ).
Vyr. teisėjas Reiseris

Kovo 13 d.
Saulė, bangos, ŠV vėjas apie 10m/s.

Andriaus įspūdžiai apie kelionę į El Turą 2009:
Dar pilnai neišsipagiriojus po dviejų savaičių kasdienio nonstop surfinimo, bandau sudėlioti pirmuosius įspūdžius.
2009-ųjų El Turas, dienotvarkėje atsirado turbūt dar 2008-ųjų spalio mėnesį,  dar neuždarius lietuviškojo sezono. Ir pusę metų gyvenimas buvo planuojamas pagal būsimą El Turą, – iki jo ir po. Atsirado pavojus, kad ilgai laukta ir planuota kelionė, bus „perdegusi“ – bet taip neatsitiko. Lūkesčiai pasiteisino ir viršijo visas viltis – visose srityse – vėjo kiekyje, technikos tobulinime, susirinkusios „chebros“ nusiteikime ir nuotaikoje ir tt. Ko tikėtis iš kelionės, jau nebuvo paslaptis, nes lygiai prieš metus, 2008-aisiais, Elture ir teko pirmą kartą užsilipti ant lentos.
Pats El Turas ir jo apylinkės jau buvo išžvalgytos praėjusiais metais, ir tai ką ten galima pamatyti – ožkas balkone trečiame daugiabučio aukšte, purviną turgų su šviežiais ir pigiais vaisiais bei daržovėm, skurdžią egiptietišką buitį ir dykumas aplink miestelį – jau buvo žinoma, todėl visos 14 dienų buvo praleistos vėjyje ant vandens arba šalia vandens.
Pūtė 13 dienų iš 14-os. Iš jų dvi dienos gliso su 7-ke, visos kitos dienos tarp 3,7 ir 6,2 kv.
Asmeniniai pasiekimai – įvaldytas vandens startas (ačiū Gintui), kuris iki elturo buvo vienas iš tų mistinių windsurfingo elementų, kuriuos daug kas daro, tačiau protu nelabai suvokiau kaip, ir  prisijaukintos mažalitražės lentos – konkrečiai, 95l, pločio Fanatic hawk, kas pasisekė, ne taip lengvai, negu atrodė prieš kelionę. Iki tol Lietuvoje plaukiota tik su 150L barža.
Įsimintiniausios dienos.
Pirmas vakaras El ture – vėjas jau parimęs, tačiau su 7,5 kv dar galima išglisuoti. Pirmas glisas po prailgusios žiemos – ir tas nepakartojamas jausmas – laisvė, ekstazė, euforija, šiltas drebulys – su kaupu atperkantis kažkiek ten tų litų su trim nuliais ir kažkiek ten tų kilometrų irgi su trim nuliais. Vakare pirmi kaljano dūmai, daug viskio, daug chxebros ir dar daugiau geros nuotaikos ir visiško chillout‘o. Užskaityta 🙂 !
Kažkuris rytas, pučia stabilūs 18 m/s, gūsiuose iki kažkiek ten.  Bičai virš šimto kg laksto piriboruose su 4,5 kv. Savo 65-iem kg imu 3,7kv ir einu link jūros vartų, kur pietų vėjas įkočiojo nemažą (man) lūžtančią bangą ir pirma kartą bandau veivą. Pasiskalbiu, padarau kelis vandens startus, paplaukiu gal kelis metrus, vėjas nupučia ten kur mūšos nebėra, išlipu į krantą pora šimtų metrų žemiau nei įlipau, inventorius sveikas … kagi pirmas kartas …
Pavydžiai žiūriu į bičus, kurie su mažiausiu įmanomu inventoriumi lekia, šoka ir visaip kaip daužosi prie tų 18 m/s. Nieko – kada nors ir mes taip varysime – nesprendėme su tais, kurie liko sėdėti ant kranto … Kažkuri diena, kai pūtė pietys ir iš jūros atpūtė jūrinį čiopą ir bangą. Jau gal 15-20min bandau užsilipti ant lentos. Vėjas didelis, čiopas galingas. Burę išsikeliu tik su vandens startu, o paplaukt neišeina – burės net privert nesigauna, kad užsikabint su trape, lenta užsisuka ir krentu. Ir taip kartojasi dešimtis kartų. Dreifuoju tolyn nuo kranto. Iš kažkur atsiranda kateris, kurio pagalbos nebeatsisakiau – Denisui  atsibodo laukt kol parplauksiu, todėl nusprendė partempt į krantą, kad nebesikankinčiau. Vėliau pasakė – „niparsia, – atseit, bandyk ir toliau mažesnę lentą, nes taip greičiau tobulėsi – esli čto vytaščim“. Tuo metu tai buvo 135 L F2 stoke. Dėkingas už palaikymą.
Kažkuri diena, kai pirmą kart startuoju PR varžybose. Startuot teko prie vidutinių 13m/s, su 5,0 kv. Su tokia bure plaukiau irgi pirmą kartą, ir prie tiek vėjo … Startas beveik pavėjui. Kritimų ir katapultų begalės. Kovoju, kad finišuočiau bent jau priešpaskutinis. Iš šešių startų porą kartų pavyksta :).
Paskutinis PR startas. Vėjas parimo. Mano vėjas :). Lengvai išglisuoju su 6,0kv, kai kiti su 7,0kv stoviniavo vietoje.  Prie ženklo nulekiu pirmas ir labai nesėkmingai imetu burę, kuri paniro gilyn. Kol burė išniro, Žilvinas jau buvo prilėkęs ir padaręs posūkį, kol išsikėliau, prie ženklo prilėkė visi kiti – kas sugriuvo, kas apsisuko – iš ženklo išvažinėjau antras. Kai išvažinėjau dešiniu halsu, kelią su kairiu užkirto atlėkęs Vitalijus. Teko truputį „pakelti toną“ – jis praleido – dėkui jam už tai – dėl to sugebėjau sėkmingai finišuoti antras :).
Mano griuvinėjimai turbūt labai kliuvo už akių, kad vienas „pasibėgiojimas“ per stiebą buvo net užfiksuotas fotografų, o kadras per vakarinę foto peržiūrą sukėlė daugiausiai emocijų… 🙂 .
Katapultų diena. Kai jau pavyksta kokybiškai išglisuoti, ir patirti tą beprotišką greičio efektą, sekantis žingsnis yra noras tą jausmą dar labiau sustiprinti. Todėl artėjant prie kranto, norisi tą gerai praglisuotą distanciją ir užbaigti kažkaip ypatingai. Todėl nebandžiau daryti posūkio ar kokio freestyle elemento (nes jų nemoku), o darau skrydį per giką link stiebo viršūnės. Kol kas man tai sukelia daugiau džiaugsmo, nei kritinėti bandant padaryti posūkį. Posūkį mokysiuos vėliau.
Kai kuriuos finalinius gliso akordus užfiksavo fotografai. Ačiū jiems.
Kažkuri diena,  kai gavau gerą spyrį į užpakalį, nuo Audriaus51, už ką esu dėkingas, kuris pasakė, kad man jau laikas pasimažinti lentą. Tuo metu plaukiau su viskuo apie 120-130 l (Fanatic shark, triplex, xantos, F2 stoke). Paėmiau 95l, 58cm Fanatic hawk. Iš pradžių teko Denisui vėl užkurti gelbėjimo katerį, tik priplaukt nespėjo, nes Kęstutisg atplukdė didesnę lentą, su kuria pargrįžau. Lentos išjodinėjimas užėmė visą pilną dieną, kol apsipratau. Tačiau sunkių mokslų vaisiai kaip ir tikėjausi buvo pakankamai saldūs. Glisas visai kitame lygmenyje, nei su iki tol plaukiotomis lentomis – greitis, kontrolė, aštrumas ir tt….
El Turas užskaitytas su dideliu dideliu pliusu! 🙂 Pasikroviau gerai. Ir laikas iki lietuviškojo sezono atidarymo manau nebeprailgs 🙂 .
Iki susitikimo visiems Lietuvos (ir netik) spotuose.
Andrius

Pagautas lietuvių šnipas su aitvaru arba arabų nelaisvėje:
Ne paslaptis, kad Da4os spotas yra offshorinis. Todėl kartai kyla tam tikru problemų, kai sėda vėjas ir ypač plaukiojant su aitvaru. Nors visą savaitę praplaukiojus be gelbėtojų pagalbos (neskaitant gržinto iš jūros atvaro nutrūkus lyšui varant atsikabinus), atradienį (2009.03.04) užsipjauti jau nepavyko ir sedus vėjui išsirinkau gražų smėlėtą pliažą išsilaipinti miesto pusėje. Atvarius ir bandant leisti aitvar, iš kažkur išdygo keli arabiukai su mėlynomis mechanikų . Galvojau, kad tai draugiški arabai siūlosi nuleisti aitvarą, todėl ramiai sulaukiau kol prieis. Bet anie pradėjo rodyti vietas, kur turetų būti antpečiai ir kištis rankas į kišenes imituodami pistoletus. Kareivukai kažką intensyviai aiškino arabiškai, na tipo mes tave pagavom – pakuojam. Prisiminiau, kad mieste yra karinė egipto jūrų pajėgų bazė, nors tikrai nemaniau, kad taip arti. Tuo tarpu priplaukė surfstoties kateris, pasisukinėjo ir infomavo, kad atsiųs arabą derybininką. Kadangi lentą jau pasigavo vienas iš trijų kareivukų, supratau, kad reikės eiti į “ofisą”. Kareivukams nelabai sekėsi įkalbėti nuleisti aitvarą, vienas bandė griebt už baro, bet kadangi vėjo nebuvo ir gaila buvo plėšyti aitvarą, paskraidinti kareivuko nepavyko. Netrukus priėjo auštenis rangas ir pasakė “no problem” važiuosi atgal autobusu, bet reikia nueiti pas generolą, kad būtų įtikinamiau dave su mobiliu pakalbeti su “generolu”. .
Na reikia, tai reikia, numečiau aitvarą į vandenį ir trys arabai puole jo gaudyti, gaudė aišku ne už centrinės puslės, tai privargo nemažai. Nuėjom 300m iki kazarmo – štabo. Generolas, aikšiai nuobodžiaujantis, su maskuojama uniforma ir suplyšusiais kedais, bet dažnai duodanti įsakymus kareivukams srityje “kiek cukraus į arbatą”. Pasitiko kaip svečią: welcome, chaj? Taip chaj. Standartiskai paklausė iš kur, pasakiau iš Lietuvos. Pasitikslino, ar čia Europoje, ir ilgai juokėsi kai pasakiau, kad Lietuvoje 3 mln. gyventojų. Atsiprašęs už prastą anglų kalbą papasakojo, kad yra iš Aleksandrijos, kad turi dvi dukras viena “bad beutyful”, kita “good beautiful” 10 ir 6 metai. Tuomet atvažiavo Ahmedas iš surfstories ir kokia puse valandos kažką derėjosi, tuomet kai gėriau jau antrą puodelį arbatos. Paskui paaiškino, kad tipo tarnyba yra tarnyba ir žydų šnipai nemiega ir gali nufotkinti slaptą karinę bazę ir t.t. Debybos baigesi, visi patenkinti išsiskirstė, kareiviai – pagavo šnipą, generolas – pakalbejo angliškai, aš už 20 svarų grįžau namo su sveiku inventoriumi.
Ričardas

Vaidas apie El Turą:
Kaip iš pradinuko žvilgsnio išvyka pasiteisina 100% ,  patirties semiesi iš visų su kaupu, ypatingai stebint slalomo varžybas, kai chebra daro pavejinius posūkius ir vandens startus. Iš ryto išklausai pamokėlių, patarimų ir į  vandenį šoki, teorija perkeli ant lentos, ir kai pradeda išeiti “gera palieka” J. Pradinukų varžybos veža, azartas, adrenalinas liejasi per kraštus, net fotofinišai reikalingi. Tiesa, pradžioje užsiregistravo nedaug, bet po pirmo užplaukimo prisjungė ir kiti, nes pamatė kad smagu ir fun ypatingai prie posūkio. Sąlygos čia labai geros pradinukams mokintis, jokio bangavimo, geras krantas, visada padės ir patars patyrę. Tikras tobulėjimo spotas.
Vaidas
LTU 170

Greitu laiku bus ir Kęstučio įspūdžiai apie kovo 13 d. (penktadienį).

 

 

Kelionės galerija

Galutiniai rezultatai:
beginners_cross
slalomas
free_slalom

 

Gero vėjo!