NAUJIENOS

P- PV scenarijai Akinyje

2011.12.08
Žiema. Retokai plaukiojant įsikirtimas į bangas reikalauja laiko.  Kiekviena vėjo kryptis tarsi koreguoja nuplaukimo – čiuožimo scenarijų. Vėjo kryptis dienos bėgyje kinta, susigaudymui gaištamas laikas. Scenarijai padės nesiaiškinant išspausti daugiausiai naudos iš pasiplaukiojimo.
Šį šiltą gruodžio savaitgalį Šventojoje plaukėme 3-4 valandas. Per tą laiką vėjas nuo PV pasisuko į P.

Scenarijai

PV Mažasis ratas
Bangos prasideda prie raudono plūduro. Renkamės didžiausią kalną ir čiuožiame juo link gelbėtojų būdelės kuolų. Jei to užtenka – sukamės dar neįlindę į Akinio skylę ir užkilę vėl viską kartojame iš pradžių.
1 – užkilimas darant pavėjinį posūkį
2 – užkilimas venduojant
20111208_mazasis
Sukantis mažuoju ratu čiuožiama nuo nuožulnios bangos. Pati banga dažnai yra piramidės formos ir suklydus dažnai atsiduriama ne ant priekinės piramidės plokštumos. O šiaip malonu, nes kalnai tikrai įspūdingi.
Algis čiuožia nuožulnia banga.
20111208_nuozulni_algis

PV Didysis ratas
Didįjį ratą suka norintys Cabezo stiliaus čiuožimo ant labai stačios bangos.
20111208_galutinebanga
Pradžia tokia pati. Renkamės didžiausią kalną prie raudono plūdūro ir juo čiuožiame link gelbėtojų būdelės kuolų. Artėjant prie kranto mūsų banga tarsi išnyksta. Tai ženklas staigiai užkilinėti. Plaukiame kokius 20 metrų ir beveik aklai lendame į apatinį posūkį. Lekiame tuos pačius 20 m pavėjui ir pamatę staigiai besiformuojančią mūsų paleistą bangą kalame kelis viršutinius posūkius. Tai darome nelaukdami lūžimo. Svarbu būti kuo arčiau viršūnės, nes banga susiformuoja ir lūžta akimirksniu. Šitos bangos jau spiria į užpakalį.
20111208_didysis
Apsisukame, grįžtame į jūrą pro Akinio skylę ir apsisukę stipriai kylame link raudono plūdūro. Vėl viską kartojame.
Marius gerai užkilęs sukasi stačiosios bangos atakai. Ar spės?
20111208_marius_tolimoji
Stačiosios bangos ataka. Prie plūdūro svarbu rinktis didžiausią bangą, nes tik ji suformuoja idealią sieną. Antrame plane lūžta kita seto banga.
20111208_marius_didzioji

P
Scenarijai tokie patys, bet lengviau grįžti į jūrą. Be to galima imti dar vieną bangą Akinio skylėje, nes prie P skyle nėra tokia beviltiška.
Kaip visada, nuo raudono plūdūro (rodyklė) taikome į būdelės polius.
20111208_pradzia
Būdelės poliai (1), lūžtanti stačioji banga (2):
20111208_kuolai

APRANGA
Vanduo +7, oras +7-8. Plaukti nešalta. Maudytis visai nekaršta. Aš plaukiau su pirštinėmis be delno, Marius ir Algis be pirštinių. Aš 1 mm putų polietilenu užsidengiau kaklą, kad bangos neprivarytų ten šalto vandens, nes galva ima traškėti. Algis plaukė su liemene ir šalmu.
20111208_apsilimas
Hidrokostiuomas ION Quantum 5/4 pusiau sausas.
Šalmo nesidedu, nes su gobtuvu jis trukdo laiku ir pilnai išsižioti. Kartą vos neprigėriau.
Storas hidrokostiumas ir po hidrokostiumu esantys reikalai labai varžo kvėpavimą, jis tampa paviršutinišku, sunku stipriai dirbti ir skalbiantis labai greitai baigiasi oro atsargos.
Po posūkio vos sulipęs į kilpas kelis kartus labai giliai įkvepiu -iškvepiu. Truputi padeda.

Ačiū Anželai už nuotraukas.
Galerija.

Gintas Lapėnas
LTU89
+370 698 81107