NAUJIENOS

El TURO BANGOS

Wavespotas (Habibi beach?)
Wavespotas yra 3 km į šiaurę nuo “Moses Bay Hotel” viešbučio. Kartais plaukdavome, bet šį kartą važiavome pikapu. Pikapas vežė nemokamai.

Kai ateina didžiausios bangos, tada vieta prie rifo (1) generuoja labai lygias bangas. Tiesiog imame bangelę ir čiuožiame ja laikydamiesi kuo arčiau rifo briaunelės. Artėdami prie kranto rifą paleidžiame. Čia banga ima lūžti ant smėlio seklumos. Įkalame dar porą viršutinių posūkių ir apsisukę patenkame į šuolių zoną. Čia tramplinai puikiausi iš visų kada nors matytų. Rato apsukimas trunka 1-1,5 minutės. Labai intensyvus pasiplaukiojimas.
Kai bangos mažesnės, vėjas silpnesnis ir rifo vieta neveikia, čiuožiame spoto viduryje (2) ir (3). Vengiame balto vandens prie pietinio rifo. Ten stipri srovė ir nėra vėjo, rifas labai seklus – iki kelių, o lūžtančios bangos milžiniškos – iki 4 m. Atsidurti ir pasitarkuoti ten ne į sveikatą.
Raudona punktyrine linija pažymėtas pliažo ruožas, kurį lyg ir valdo, lyg ir ne šalia esantis viešbutukas. Tas neaiškumas jiems netrukdo prašyti pinigų už neaišku ką. Jokių apie tai pranešančių ženklų nėra. Matyt, kažkokios vietinio verslo subtilybės neleidžia to daryti.

Uosto vartų spotas

Uosto vartų wavespotas yra prie pat stoties. Jūra ateinančios iki apie 4m bangos užsilenkia aplink uosto rifą. Kartais nervuoja, kad jūra tarsi banguota, o bangos neužsisuka ir nesukuria čiuožimo sąlygų. Reikalingas aukštas vanduo.

Bene kompaktiškiausias iš mano lankytų. Šuolių zona 10x10m, čia telpa dvi bangos. Tai platus pasirinkimas. Galima du kartus apsispręsti, pasireguliuoti rampos aukštį ir atotrūkio kampą.
Čiuožimui skirtas tuneliukas 20x3m. Tai tiesiog vienos bangos veidas. Vienoje pusėje bangos siena, o papėdėje rifas į kurį dūžta banga. Kildama banga nusiurbia beveik visą vandenį nuo rifo. Už poros metrų tiesiog matai ir girdi kaip vanduo daugybe upelių palieka rifą, kaip išlenda akmuo. Klysti nesinori.
Ateinama į rifą didžiausios bangos apačioje. Prie rifo banga tarsi sustoja, labai sulėtėja. Maksas (žalia rodyklė) sugeba užeiti į bangą nuo rifo pusės pilnu greičiu. Aš prieš rifą sulėtindavau (punktyrinė linija) ir laukdavau bangos spyrio į užpakalį. Tada likdavo tik padaryti keletą viršutinių posūkių.
Pučiant stipriam vėjui prie uosto vartų dažnai pasirodo žuvų skraiduolių būreliai. Didžiuliu greičiu prieš nosį iššokančios, pro ausį prašvilpiančios  rūkytos dešros dydžio žydros žuvys kutena adrenalino liauką. Galvą kišu po pažąstimi, prisidengiu veidą.
El Turo bangos yra vėjinės. Norintiems čiuožimo į šią vietą reikėtų vykti pagal prognozes. Koreguotas vėjo greitis turi būti ne mažesnis 13m/s (26 kts).
Slalomistams, freestyleriams ir freeraideriams pučia beveik kasdien.

Plaukiau F2 Barracuda 84 l, North sails ICE 5.7,  5.0, 4.2

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas LTU89