NAUJIENOS

Šalmas – drąsos tabletė

Šalmas ir šortai – du keisčiausi dalykai. Vieniems burlentininkams jų labai reikia, kitiems jie trukdo.
Šortų atsisakiau kai kartą prilipę prie hidrokostiumo jie sutrukdė susigrupuoti ore. Nukritau iš aukštai ir labai skaudžiai. O šalmą šiemet atradau iš naujo.
Kokie reikalavimai burlentiniam šalmui?
– uždengti ausis, kad iš aukštai krentant nebūtų pažeisti būgneliai
– kad nuslystų atsitrenkęs į lentą. Jokie ypatingi tvirtumo reikalavimai čia negalioja, nes smūgiuojama į labai lengvus daiktus labai mažais greičiais. Kaukuolės tvirtumo pakanka.
– būtų kuo lengvesnis ir neapkrautų kaklo katapultos metu.
Idealus būtų anatominis daiktas panašus į guminę baseino kepuraitę su 3-5 mm paminkštinimu. Išorinė luoba – 1-2 mm storio PVC išformuotas vakuuminiu būdu.
Labi panašūs yra GATH šalmai, bet mano galvai netiko. Snowbordiniai, dviratininkų ir kitų žemyninių sportų variantai yra sunkūs ir apsaugo ne tas vietas, ne nuo to, ko reikia.

Kelis metus plaukiojau minkštu šalmu. Jis puikiai atlieka savo funkciją, bet yra sunkokas ofisinio darbo išliaunintam kaklui ir išvaizda labai kolūkietiška. Gera minkšto šalmo detalė – barzdos apsauga. Ji netinka kietiems šalmams, nes neleidžia plačiai išsižioti kai reikia įkvėpti. Geriau šios tiesos savo kailiu nebandyti. Kosėti užspringus kai banga drožia į dugną – blogai. Tas pats galioja ir gobtuvams. Pilnai išsižiojus gobtuvas neturi dengti apatinės lūpos.


Idealų daiktą įsigijau šią vasarą. Labai lengvą OCEAN šalmą. Iš lengvos plastmasės, su lengvais paminkštinimais, forma atitinkanti mano galvos formą, standžiai aplimpantis.
Be ausų ir galvos apsaugos šalmas dar nustebino ir sveiku psichologiniu poveikiu.
– ausyse nebešvilpia vėjas – nebėra nuovargio
– nebesigirdi kaukšėjimo į bangą, lentos smūgių iš aukštai nusileidžiant, kūno smūgių į vandenį po vertimosi. Be garsinių efektų visi kritimai ir smūgiai tapo švelnūs. Galima kilti aukščiau, kristi stipriau, iki paskutinio momento stebėti aplinką užsimerkiant tik kontakto metu. Šalmas veikia kaip drąsos tabletė.
– uždaros, neperpūstos ausys neleidžia vystytis kaulinėms ataugoms “surferio ausies” ligai.
Garsinės informacijos ribojimas būtų naudingas siekiantiems greičio. Nėra garso – nėra baimės. Galima ramiai spausti pedalą. Jei dabar nepavarote, tai su šalmu iškart ir automatiškai pavarysite.

Gero vėjo!
Gintas LTU89