NAUJIENOS

Burlenčių pelekai bangoms

Formulistai ir slalomistai seniai kariauja pelekų karus. Kiekvienas save gerbiantis lenktynininkas turi atskirą maišą pelekams kurį atplėšti nuo žemės reikalingos gerokos pastangos. Maišo su pelekais vertė visada yra didesnė negu automobilio, kuriuo tas maišas vežiojamas. Jei yra atvirkščiai, tai jums reiktų peržiūrėti gyvenimo prioritetus maišo su pelekais naudai.
Pelekas yra tas jėgos taškas, kuris sukuria didžiąją dalį lentos savybių ir jausmo. Jei lenktyninėse lentose peleko kaina siekia 40-50 proc lentos kainos ir yra rimtas pirkinys, tai bangų lentose šis santykis yra juokingai mažas – iki 10 proc. Tai didžiulė galimybė, kuria būtina pasinaudoti.burlenciu pelekai
Mano pelekų krūvelė ir ANBO-VIII. Atrodo didelė, nes quad’o komplektas iš 4 vnt.
Vienpelekės laikais pakeitęs tradicinį lenktą peleką į naujovišką statmeną pastebėjau, kad lenta įgijo krūvą gerų savybių buriuojant onshorinėmis Baltijos sąlygomis. Pelekas pridėjo apie 3-5 laipsnius aštrumo, posūkio metu lenta išlaikydavo greitį, neliko spinoutų. Lenta tapo geresnė, nes pagerėjo visi parametrai.
Šiemet keturpelekei lentai įsigijau gerokai besiskiriančius nuo serijinių Maui Ultra pelekus. Lenta pasikeitė radikaliai. Apie pagerėjimą ar pablogėjimą nėra ką kalbėti, nes abu pelekų rinkinėliai turi labai aštriai išreikštas skirtingas savybes.
Choco ir MUF pelekai
Skiriasi fizinės savybės. Choco – idealiai išdrožti, lankstūs, plonų tarsi skustuvo briaunų ir kiek plonesnio profilio. MUF – kieti, storesni, kitokio profilio, didžiausią plotą turintys viršuje.
Choc ir MUF pelekai sudėti
Lekiant tiesiąja MUF yra greitesni, lenta laisvesnė.
Raižant bangą Choco tiesiog įsikabinę į vandenį, galima net nenaudojant priekinės lentos briaunos labai staigiai sukinėtis beveik be greičio, išspaudinėti kibirus purslo. Sugauti spinoutą vos judant, bet maksimaliai apkraunant pelekus – neįmanoma. MUF lengviau atsigula į kreivę, bet reikalauja prispaustos lentos briaunos, kabinimosi į bangą lentos priekiu, didesnio greičio.
Tokie pirmi įspūdžiai. Toliau dirbant atsivers dar aibė naudingų savybių. Tarsi dvi skirtingos lentos skirtingoms sąlygoms.

Peleko pirkimas

Formulisto pelekų pirkimo patirties etapai:
1. Plaukiau su tuo peleku, su kuriuo atėjo lenta ir neėmiau į galvą, tvirtai tikėjau, kad problemos manyje, kad reikia tobulėti ir dažniau plaukti.
2. Supratęs pelekų galimybes pirkau “protingai” – gerą kainos ir “kokybės” santykį ( “š” už gana brangiai). Viltis – xxx motina.
3. Pelekai su kuriais važiuoja lyderiai už brangiai. Nes visi prisipirko ir negali atsilikti. Realiai vėl visi rezultatų lentelėje panašiose vietose, bet su gerais pelekais, kurie visiems vienodai pridėjo po dalį laipsnio, po mazgą greičio. Su senais pelekais konkuruoti darosi labai sunku. Pigiau nusipirkti.
Bangoms skirti pelekai turi labai smagią savybę – gali pakeisti labai daug už labai mažai. O kurį pirkimo modelį pasirinkti pajusite patys. Pagal pelekų kainą ir skirtumus trečias variantas yra labai įkandamas lyginant su FW.

Kam vertėtų pagalvoti apie naujus pelekus
1. Plaukiantiems vienpelekėms lentomis Baltijoje su senoviniais pelekais. Jums reikia šito ir-arba šito.
2. Freestyle-wave lentų savininkams. Jiems labiausiai reikia gerų pelekų. Kartais palakstydami lygiuose vandenyse jie nejaučia poreikio geram posūkiui ir aštrumui, tęsia freeraidinimą bangose. Lentos dažnai ateina su freeraidinimui skirtais pelekais, bet dažniausiai tie pelekai būna draugiški vartotojui – spalvoti, stori, tvirti kad nesidrožtų į dugną ir nelūžtų. Jums reikia šito arba šito.
3. Keturpelekininkams – dvipelekininkams. Kai išbandytos visos pelekų padėtys, bet norima dar stipriau išreikštos kažkokios vienos savybės. Greičiui arba laisvumui arba sukibimui.

Grėblys
Nelipkite ant tautinio grėblio “geras ir nebrangus”. Tokį storą, gerą, kaip pas visus jau turite.

Pasidovanokite Kalėdoms.

PS: kažkodėl neveikia Europai skirtas MUF tinklapis, rašo, kad atnaujina. Įdėjau Facebook grupės adresus. Kreiptis dėl pelekų: info@mauiultrafins.eu
Amerikai skirtas tinklapis bendram supratimui.

 

Gero vėjo!
Gintas LTU89