NAUJIENOS

Akinio Nasrai. Šventoji. Buriavimas pučiant vakarų vėjui.

Vakarų vėjas Šventojoje yra vienas iš sudėtingesnių. Išeiti į jūrą sunku, nes bangos ir srovės spaudžia prie kranto. Dauguma renkasi netoli esančią Pavilostą. Bet man kažkaip gerai ir Šventojoje. Niekad nesusimąsčiau kodėl, o po šiemetinio ukrainiečių pasiplaukiojimo ir 2 burių paskandinimo daug kas paaiškėjo.

Esame įpratę prie PV krypties ir pietų srovės. Ji aplenkia molo galą ir ateina į Akinio skylę. Pakeliui ši srovė dar ištempia Autobusų parko bangas, pailgina tarpus tarp jų. Srovė gana stipri, o jei papuolėte į pačią stipriausią vietą ties šiauriniu moliuku, tai jus ir susiurbs į moliuką. Ten savo bures palaidojo ne vienas.

Pučiant V arba ŠV ir Š srovė teka iš šiaurės. Ji prispaudžia prie kranto tuos, kurie bando išplaukti tiesiai iš pliažo. Prispaudžia ir grįžtančius iš jūros, jei jie nusileidžia arčiau pliažo.

šventoji akinio spotas

Pučiant V vėjui patogiausia plaukti nuo molo vidurio. Nubrendame palei molą. Ten seklu, vanduo nesiekia juosmens. Jei patingėsime nubristi iki ten, kur baigiasi aukštos molo konstrukcijos, tai srovė spaus prie kranto. Jei nepatingėsime – srovė neš į jūrą. Galėsime raižyti bangas be baimės būti nuskalbtais į krantą.

Vieniems džiaugsmas, kad srovė neša į jūrą, o kitiems liūdesys. Šiemet burlentininkas ir burlentininkė iš Ukrainos patyrė srovės poveikį. Išplaukę nuo molo vidurio jie sukrito. Pakankamai agresyvi mūša ir įgūdžių trūkumas jiems neleido padaryti vandens startų. Srovė lėtai nešė į jūrą. Pasiekę molo galą žmonės nusprendė gelbėtis įprastais būdais. Atsisegė bures ir yrėsi link kranto gulėdami ant lentų. Vaikinas prie pat molo greitai pasiekė kojomis žemę ir išbrido, o iš merginos mūša atėmė lentą. Ją kaitu partempė Dainius. Burės lėtai nugrimzdo į bangas. Rasite EZZY bures – praneškite.

image description
Nutraukoje: dvi EZZY burės.

Anatolijus pasakojo, kad jį kartą nešė į jūrą. Ties molo galu banga permetė kartu su lenta į kitą molo pusę, o nuo molo galo srovė su bangų pagalba jau plukdė į krantą link gelbėjimo stoties. Plaukusieji pietinėje molo pusėje žino, kad geriausias raižymas būtent tose srovės ištemptose bangose.

Ties molo galu daug baimės ir netikrumo. Stačios didelės bangos malasi nežmoniškai, burei bent kiek nugrimzdus ją srovė neša į jūrą, o bangos lentą stumia į krantą, poliai tarsi ryklio nasrai, tuoj banga tėkš į juos ir kt. Kelnės pilnos – ką daryti? Teoriškai lyg ir nieko nereikia daryti. Kai jau reikės tada ir darysite. Jei priplaks prie molo, reikia bandyti judėti link kranto, nes prie pat molo seklu ir bangos seklumoje fiziškai negali būti didelės. Baisios – gal. Jei permes per molą į pietinę pusę, tai srovė pati neš link kranto, bangos padės, bet krantas toli.

image description
Nuotraukoje: išsigelbėję, bet bures praradę svečiai stebi paieškos operaciją ir pasiplaukiojimą.

Patarimai teoriniai. Pats nebandžiau. Norėjau pasakyti, kad pučiant vakarų vėjui esančius arti kranto bangos ir srovė spaudžia prie kranto, o esančius toli nuo kranto neša į jūrą ir aplink pietinį molą.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89