NAUJIENOS

Šventoji, Akinio nasrai. Kada ir kur geriausia raižyti bangas.

Bangas formuoja dugnas. Banga ima lūžti kai bangos aukštis lygus gyliui. Taigi gražiausias bangos lūžimas vyksta ant seklumos krašto. Bangos raižymas taip pat vyksta ant seklumos krašto. Pažiūrėkime kokių seklumų turime:
20141121_akinio nasrai
Tai gražiausia maps.google Akinio spoto nuotrauka. Ji daryta giedrą dieną, matosi visos seklumos. Pagal ją galima įsivaizduoti kokios bangos ir kada lūžta.

Akinio spote bangos labai greitai sukyla. Kuo didesnė banga, tuo didesniame gylyje prasideda jos lūžimas. Dažniausiai raižymas prasideda ant b briaunos. Briaunos pažymėtos raudonai:
sventoji wave spot bangosBangoms didėjant keičiame raižymo vietas abėcėlės tvarka.
a – su SUP’u stiklinėse bangelėse.
c ir b – Akinio spoto klasika. Orientyras – gelbėtojų kioskas. Griebiame bangą kai artėdami link molo praplaukiame gelbėtojų kioską.
d – čiuožiant d briauna kartais tenka ilgai laukti bangos lūžimo, nes gylio pokyčio beveik nėra. Čia reikia imti tik didžiausią rinkinio bangą.
e – tai Autobusų parkas. Į jį bangos ateina tiesiai iš jūros, neaplaužytos seklumų. Dugnas kyla labai lėtai, pasiėmus bangą padaryti 10 užkirtimų yra įprastas reikalas.
d ir e liežuviai veikia kai bangos tikrai didelės.
Balta kreivė rodo čiuožimą seklumos briauna.

SUP’inimas a dydžio bangelėje:
20141121_akinio nasrai_SUP

Dažnas reiškinys – bangos jau ūgtelėjusios, o burlentininkai dar nesureagavo, bandome raižyti sugriuvusias bangas b ir c zonose, o už nugaros lieka puikūs kalneliai d zonoje. Antrame plane matome puikų kalną.
image description

Dar vienas požymis, kad raižymą reikia kelti į d arba e – banga lūžta labiausiai į jūrą nutolusiame c smaigalyje. Banga graži ir didelė, bet raižytina bus tik Akinio skylės kryptimi ant d briaunos:
sventoji wave spot molas bangos

Marius grįžta atlikęs pareigą – suraižęs didelę bangą. Matome dideles bangas ant d arba e briaunos (gerokai aukščiau Mariaus), bet reikia atlikti ir buitinius darbus – užkilti. Plaukiant tokiomis sąlygomis reikia neužmiršti, kad esame čia raižymui, o ne buičiai susitvarkyti ir geriau kartais grįžti pėsčiomis, negu likti neparagavus geriausių bangų.
sventoji molas bangos vasara

Teoriškai taip, o praktiškai spręskite vietoje.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89