NAUJIENOS

Vėjas apie 18m/s, vanduo +3, oras +6.

Buriavimas šaltame vandenyje

Šiemet bangų sezoną atidarėme sausio 2 dieną. Vėjas apie 18m/s, vanduo +3, oras +6. Sąlygos ne iš maloniausių. Tenka kovoti su šalčiu.
Ką reikia žinoti apie hipotermiją:
http://www.seagrant.umn.edu/coastal_communities/hypothermia#time

Per netrumpą buriavimo laiką susikaupė gudrybių kurios padeda jaustis patogiai ir šiltai. Esu jautrus šalčiui. Man svarbiausia, kad nebūtų jokio vandens kostiume. Nė vieno lašelio!

Žiemos rinkinys – hidrokostiumas 4/5, gobtuvas, pirštinės, batai
hidrokostiumas
Hidrokostiumas

Dėvėjau 4/5 mm ION gumuotą (skin) kostiumą. Neesu plaukiojęs su medžiaga dengtais (double lined), nes man atrodo, kad su jais šalta. Ant mano kostiumo yra medžiaga dengtos juostelės didinančios kostiumo elastingumą. Jos visada yra gerokai šaltesnės lyginant su guminiais plotais.
Gobtuvas
Viena kaklo dalis lenda po kostiumu ir apykaklė hermetiškai prisispaudžia, kita dalis gula ant kostiumo išorės. Vandens nepraleidžia, bet ilgai plaukiojant nuo galvos judesių gali atsirasti pratekėjimas.
Batai
Avėjau 3/2 ION Nexkin. Pojūtis kilpose kaip 2,5mm vasarinių, o šiluma kaip 6/5 žieminių. Išorinė pusė grynai guminė, viduje keistai šiltas ir neslidinėjantis audinys. Šiaip stebuklas. Šiemet nepavyko gauti Nexkin kostiumo. Būtų karšta. Kadangi batai labiau apgludę negu medžiaguoto neopreno, taii juos sunkiau apsiauti. Reikia atraitoti ir sukinėjant pirmyn atgal užsukti ant kojos kaip veržlę. Jei sunku stipriai susilenkti ir taip padaryti, vadinasi, užsiauginote storą pilvą ir laikas padirbėti sporto salėje.
Izoliacija
Į kostiumą ir batus negali patekti nė lašo vandens. Bus šalta. Aš naudoju 1- 1,5mm putų polietileną. Juo apsivynioju blauzdas. Batai, hidrokostiumas ir diržai suspaudžia plėvelę ir jungtis tampa sandari. Kiti naudoja sidabrinę izoliaciją iš išorės.
Kaklą apsaugau putų polietileno juosta, nes bangos kirsdamos į pakaušį kartais pramuša kaklo hermetiškumą. Nuo šalčio kaklas įsitempia, nepraleidžia reikiamo kiekio oro į plaučius. Kostiumuose su gobtuvu ji nereikalinga.izoliacija hidrokostiumas
Judrumas
Po kostiumu nesivelku jokių papildomų kombinezonų. Kažkada bandžiau. Šilumos neprideda, o judėti ir kvėpuoti sunku. Tarpukojui apsaugoti naudoju du sluoksnius to paties putų polietileno. Jis prilimpa prie odos kaip sumuštinių plėvelė, yra nejuntamas ir papildomai šildo.
Rankos ir veidas lieka pilnai neuždengti. Juos reikia saugoti apsauginiais kremais, šlapiu veidu nežiūrėti prieš vėją, skalbiantis laikyti veidą virš vandens ir baigti plaukimą dar nesušalus.

Buriuojant tokiu oru išoriniai balsai sako, kad esi durnas. Faktas, kad šalia į bangas brenda inžinierius, teisininkas, verslininkas ir kitų profesijų su aukštuoju išsilavinimu atstovai sušvelnina visuomenės spaudimo padarinius.
20150105_salta_3

Buriavimas žiemą – įdomi patirtis.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89