NAUJIENOS

SUP banglenčių 3D sesija Melnragėje. Geriausia metų diena.

Horizonto, milžiniškų bangų ir saulės derinys užkelia euforiją į neįsivaizduojamas aukštumas :)

Horizonto, milžiniškų bangų ir saulės derinys užkelia euforiją į neįsivaizduojamas aukštumas :)

Vykstant prie jūros visąlaik kirba klausimas ar bus bangų. Šį kartą kirbėjo atvirkštinis – kiek laiko SUP banglenčių (irklenčių) pradinukai ištvers skalbyklą, nes sąlygos pirmam kartui net molo užuovėjoje buvo rūgštokos.
Visi dalyvavę yra gerai įvaldę irklavimo techniką lygiuose vandenyse, turėjo pakankamą yrių arsenalą, pilni energijos ir ryžto nučiuožti banga. Jūra davė daugiau negu įmanoma apžioti. Viską teko pradėti nuo pačios pradžių pradžios – kojų drebėjimo ir lygsvaros. Tuo ir užsiėmėme. Visi sudėtingesni ramesnių bangų reikalai liko nuošalyje. Visi dalyvavusieji namo grįžo išskalbti ir švarūs.
Po valandos kitos skalbyklos irklentininkus jau galima buvo matyti dažniau atsistojusius negu atsiklaupusius. Labai gerai, kad visiems pavyko pabuvoti tiek ramioje molo užuovėjoje, tiek didelėse bangose. Horizonto, milžiniškų bangų ir saulės derinys užkelia euforiją į neįsivaizduojamas aukštumas 🙂 Nesvarbu, kad jų savaldyti dar nepavyko, bet sekantį kartą atsiirkite bent pabūti tarp šių gyvų kalnų.

Apibendrinimui:
1. SVARBIAUSIA – būkite bangose. Važiuokite kai tik galite arba kai negalite. Kadangi esate panašūs į bangų narkomanus, tai jums jau galima nakvoti automobilyje, palapinėje ar įsiprašyti pas ką nors, kad nebūtų bereikalingų išlaidų. Dar keli kartai bangose ir pradėsite labai gražiai čiuožti. Aš stengsiuosi pranešti kada važiuoju arba kai nusimato geros sąlygos, vietoje parodysiu ką daryti.
2. Irkluokite irklente lygiuose vandenyse. Jūroje reikia sveikatos ir įdirbio. Indėnai sako, kad pasroviui plaukia ir nugaišusi žuvis. Irkluokite prieš srovę. Vaizdais grožėsitės kai užsidirbsite – nešami pasroviui. Treniruokitės visus įmanomus yrius visose pusėse, kad jūroje galėtumėte panaudoti bent vieną. Braukite irklą vandens paviršiumi imituodami atraminį yrį. Gerose bangose su SUP banglente (irklente) atsipalaidavimo mažoka. Pasistenkite, kad jo nebūtų ir lygiame vandenyje 🙂

Mažų ir didelių bangų gaudymas. Didesnė banga stikriaus spiria. Smūgį atlaiko tik tiesi priekinė koja.

Mažų ir didelių bangų gaudymas SUP banglente – irklente. Didesnė banga stipriau spiria. Smūgį atlaiko tik tiesi priekinė koja.

3. Jūroje jėgas taupo išplaukimas naudojant grįžtančią srovę ir yrimasis atsistojus per mūšą. Šį kartą geriausia vieta išsiyrimui buvo tarp kubo ir molo. Arčiau išėjimo iš parkingo tolyn nuo molo nešė stipri srovė. Iriantis per mūšą atsistojus išvengiama bangos smūgio į kūną. Smūgis sustabdo ir atmeta irklentę atgal.
4. Gaudant bangą teks būti lanksčiam, susigrupuojančiam, sukietėjančiam ir tt. Po truputį tampykite, ypač sėdėjimo biure sutrumpintą šlaunies galinį raumenį, sukite pėdas, susisukinėkite į mažą kamuoliuką. Viską pakartokite ne tik krante, bet ir irkluodami ežeruose. Dvilinkumas, tiesi priekinė koja, susigrupavimas ant SUP banglentės turi tapti natūralūs ir nereikalaujantys pastangų.
5. SUP banglentės. Jei turite pripučiamą “allround” irklentę tai ir naudokite ją yrio jėgai, ištvermei. Jūroje jums reikės “wave” sup banglentės. Kieti allroundai tinka jūrai, nes turi lenktą dugną, o pripučiami kolkas neturi. Tie keli centimetrai scoopo ar rokerio (priekinio ar galinio lenkimo) buvo tobulinami vos ne 100 metų, todėl kietos lentos nuo bangos čiuožia, o pripučiamos dėl savo tiesumo dažniau neria. Jei reikia geros, draugiškos jūrai sup banglentės – kreipkitės. Turime, vežame ir parduodame geriausias lentas.
6. Sekite prognozes. Bangai sukelti reikalingas vėjas Baltijos jūros viduryje. Žiūrėkite vėjo prognozes, lyginkite jas su bangų prognozėmis, o paskui viską pasitikrinkite lietuvatavodelne.lt Klaipėdos uosto vartų web kameroje. Visas nuorodas rasite mūsų tinklapyje įėję į VĖJAS.
7. Dalinkitės savo važiavimo prie jūros planais SUP Vilnius, vėjasgalvoje FB grupėse.
8. GULDOM IRKLĄ!!! Remiamės irklu į bangą. Jis leidžia išlaikyti reikiamą lentos greitį, valdyti lentą ir atsiremti. Vieni privalumai.

Ačiū visiems dalyvavusiems.
Ačiū Anželai už nuotraukas ir Girmantui už paruoštą paskaitą apie bangas.
Galerija
Sezonas tik įsisiūbuoja.
Aš treniruosiuos Trakuose antradieniais ir ketvirtadieniais, bet neskelbsiu. Norintys junkitės.

Gero vėjo, gerų bangų!
Gintas Lapėnas
LTU89

SUP banglenčių ir irklenčių mokykla ir nuoma Trakuose ir Vilniuje.
Informacija tel.: +370 617 80614
Arba rašykite: mokykla(eta)vejasgalvoje.lt