NAUJIENOS

Pavėjinis posūkis yra pagrindinis elementas lakstant glisuojančiomis burlentėmis

Pavėjinis posūkis yra pagrindinis lakstant glisuojančiomis burlentėmis. Jo mokymasis sudėtingas ir užtrunka ilgai. Vienu metu tenka teisingai atlikti labai daug užduočių plaukiant dideliu greičiu. Dažniausiai matoma nesėkmės priežastis yra ta, kad burlentininkai nežino KĄ daro. Išmokti KĄ daryti geriausia sukant posūkius neglisuojant. Glisuodami jau galėsite parodyti KAIP darote tai KĄ jau mokate.

Visų sudėtingesnių burlenčių elementų principas vienodas – burlentininkas lenkia lentos veiksmus vienu žingsniu, būna reikiamoje vietoje dar prieš tai kai ten reikia būti. Žodžiu, prieš kiekvieną veiksmą atliekamas paruošiamasis judesys.

burlentes posukisPosūkio etapai

1. Atkritimas (melsva linija)
– Pasiruošimas – parkeliame galinę ranką per 70cm į galą
– Atkrentame – lenkiame burę į priekį, lenta pradeda sukti, artėjame prie vėjo linijos.

2. Burlentės posūkis (rausva linija)
– Pasiruošimas – peršokame. Pakeičiame kojų ir kūno poziciją tarsi plauktume jau kitu halsu.
– Tęsiame posūkį – lenta kerta vėjo liniją ir suka link naujo kurso. Plaukiama giko galu į priekį. Viso posūkio metu burė laikoma statmenai vėjo krypčiai.

3. Burės permetimas (žalsva linija)
– Pasiruošimas – priekinę ranką perstumiam prie pat stiebo
– Burės permetimas – kai posūkis padarytas ir plaukiame nauja kryptimi paleidžiame galinę ranką ir tuo pat metu priekine ranka stipriai mesdami burę į priekį, kad ji atsidurtų normalioje plaukimui vietoje. Gaudome burę abejomis rankomis giliai pritūpdami.

Sąrašas KĄ turite padaryti posūkio metu:
– perkelti ranką atgal
– lenkti burę burę į priekį
– peršokti į naują pusę
– perkelti priekinę ranką prie stiebo
– paleisti galinę ranką…
– … metant burę į priekį
– sugauti burę naujoje pusėje
– gaudant kristi į gilų įtūpstą

Viso atliekame 8 judesius per kelias sekundes. Elementaru, bet daug ir gana sudėtinga. Klaidų neminėsiu, nes jos vyksta kiekviename veiksme. Glisuojant viskas daroma beveik taip pat tik greičiau.

vienas jautriausių posūkio elementų - peršokimas. Jis daromas iškart kai tik sumažėja burės trauka pasileidus pavėjui ir dažniausiai dar nekirtus vėjo linijos. 191 jau peršokęs, o 51 jau ruošiasi tą daryti. Jų kursų skirtumas apie 30-40 laipsnių.

Posūkis glise. Vienas jautriausių posūkio elementų – peršokimas. Jis daromas iškart kai tik sumažėja burės trauka pasileidus pavėjui ir dažniausiai dar nekirtus vėjo linijos. 191-as jau peršokęs, o 51-as jau ruošiasi tą daryti. Jų kursų skirtumas apie 30-40 laipsnių. 170-as dar atkritinėjimo stadijoje su uždaryta ir pirmyn palenkta bure.

Kad nereiktų kankintis viską galite išmokti pavasarį Trakuose ant mokyklinių burlenčių per 1-2 valandas. Į vasarą netempkite, nes sezono metu didesnis mokyklos užimtumas. Skambinkite +370 617 80614 arba rašykite mokykla(et)vejasgalvoje.lt ir teiraukitės pavėjinio posūkio pamokų.

Mokslų metu instruktorius visą laiką plaukia šalia ir sureguliuoja visą procesą.

Mokslų metu instruktorius visą laiką plaukia šalia ir sureguliuoja visą procesą.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89