Kelionės

Kelionė į Tenerifę su burlente ir SUP irklente

Šiemet žiema be sniego. Pilka, nešalta, bet norisi dar kelių laipsnių, kad galima būtų Baltijos jūroje buriuoti ir čiuožti bangomis SUP’u. Sezono pradėti keliavome į Tenerifę.
Skridome iš Rygos, nes burlentės ir irklentės gabenimas kainavo po 10 EUR. Bilietai keleiviams brangesni negu iš Varšuvos skrendant Norvegian air. Gyvenome nuomuotame bute už 500 EUR dviem savaitėms.

Važinėjome nuomuotu iš Pluscar Toyota Yaris. Atsivežėme pripučiamą bagažinę nusivežti lentas iš ir į aerouostą. Važiuojant surfinti SUP irklentė (270cm) tilpdavo viduje. Patiesdavome plėvelę, kad druska negadintų sėdynių. Automobilį reikia nuomuotis 10 dienų prieš atvykstant. Ieškant paskutinę savaitę kaina beveik dvigubėja.

Prognozė buvo labai gera. Geras vėjas, didelės bangos. Gavau gerą aukšto potvynio pamoką. Dėl jo didelės bangos ateina iki pat kranto ir lūžta su didžiule jėga, todėl reikia būti gerokai atidesniems, ir gal net pakeisti išplaukimo vietą į saugesnę už Godzilos akmenų.
20160406_tenerife_burl_1

Patekęs į vėjo skylę buvau išmestas ant geltonos uolos. Viskas baigėsi laimingai, burentininkai padėjo išsikapstyti. Visų pirma teko paleisti burlentę su bure ir plaukti išilgai uolos, kad kuo greičiau pasiekčiau sąlyginai nepavojingą zoną. Ten srovė stipri. Paleista burlentė pasroviui akimirksniu atsidūrė pliaže. Buvo keli įmušimai, pabrozdinimai, ant lentos, sulūžo stiebas, aš sveikas. Geroji naujiena tokia, kad banga neploja tiesiai į uolą, bet patiesia 20-30cm vandens sluoksnį ant akmens prieš smūgį.

 

Cabezo uolos

Cabezo uolos. Prie jų ir bandė prispausti bangos. Vandens potvynio metu buvo virš galvos.

Burlentė porą dienų buvo remonte. Nuomavausi TWS įvairias lentas ir bures. Konkrečių gamintojų neminėsiu, išvardinsiu principus kurie labai nepatiko.
Nepatiko:
– naujo gamintojo burės dėl savo nestabilumo. Pilvas važinėja kur nori, rankas plešia, o burlentė į priekį nevažiuoja
– naujas radikalios formos quadas pritaikytas didelėms bangoms man neplaukė tiesiąja, greitis ir išglisavimas tragiškas. Gal ant stačios bangos būtų viskas gerai, bet aš nuo bangos nepasiekiau tokio greičio, kad jis imtų veikti
– super mažo skersmens gikas per pusvalandį nuplėšė delnų odą. Jis kitaip guli delne, labai stipriai spaudžia pirštų sąnarius ir drožia odą. Didesnio skersmens daiktas išskirsto krūvį keliems sąnariams vienodai. Su plonu visąlaik važiuojama ant vieno sąnario
– vienpelekė burlentė sukėlė dvejopus jausmus. Nepatiko, kad važiavo labai prilipusi ir sunkiau valdoma. Ji bangoje plaukia taip kaip jai reikia ir padaro viską pati. Čiuožimas banga gavosi puikiai, bet nesijauti esąs tos lentos vairininku. Pradedantiesiems ji turėtų būti išsigelbėjimas, nes klaidų nepadarysi ir labai norėdamas.
20160406_tenerife_burl_2

Su SUP banglente (ok. irklente) bangas raižiau Las Americas. Prognozė buvo mano protui nesuvokiama, todėl surfinau nuosaikingesnėje vietoje ir į 5-6 m bangas nelindau.

Įgijau daug sveikos patirties.
Visų pirma ramus vanduo be raibuliavimo leido apžiūrėti spoto dugną, prisiminti rifų vietas ir gylius. Tai labai naudinga artėjant bangų rinkiniui. Jei nusimato dideli kalnai – greitai irkluoji link giliau esančio rifo, jei mažesni – lieki vietoje.
20160406_tenerife_sup_1
Atsirado šiek tiek kantrybės negriebti pirmos rinkinio bangos. Imant vėlesnes bangas žymiai sumažėja skalbimosi mūšoje grįžtant. Idealiai nutaikius išėjimo iš bangos momentą ir vietą skalbimosi mūšoje beveik visai nebeliko. Skalbyklų kiekis sumažėja kietai kertant putas.
20160406_tenerife_sup_4
Su SUP banglente (irklente) nėrimas po banga niekada nebuvo lengvas. Lenta didelė, nutempia į krantą. Po vandeniu tekdavo irklu stabdyti nešimą. Gilesniam panėrimui po banga naudojau irklentę kaip atramą. Prieš užgriūnant burbulams atsiremdavau į lentą ir iššokdavau aukštyn, o paskui iš inercijos nerdavau. Pralįsdavau po burbulais, putų turbulencija nepasiekdavo, irklentės beveik nenunešdavo.

 

Didelės bangos lūždavo už kilometro į dešinę. Šiame spote bangavimas buvo draugiško dydžio.

Didelės bangos lūždavo už kilometro į dešinę. Šiame spote bangavimas buvo draugiško dydžio.

Neramiame vandenyje teko išmokti susirinkti lyną prieš užgriūnant bangai, kad jis neapsivyniotų sūkūringame vandenyje aplink kojas. Nešama link kranto irklentė įtempia apsivyniojusį aplink galūnę lyną, atrodo, kaulus sulaužys. Atsipirkau didele mėlyne ant pėdos. Apsivyniotų aplink pirštą – išluptų.

Kelionė buvo sėkminga. Neblogai plaukiantiems tai gera vieta. Slalomistai tuo metu taip pat ruošėsi artėjančiam sezonui, Robertas netgi dalyvavo TWS burlenčių slalomo klinikoje. Išplaukimas nuo FlashPoint baro turėjo ir kitų pasekmių. Daugumai slalomistų pasireiškė barakitozės simptomai.

 

Slalomistų treniruočių iškyla Raudonojo kalno fone.

Slalomistų treniruočių iškyla Raudonojo kalno fone.

Šį kartą ne tik prisižiūrėjau didingų stichijos vaizdų, bet ir buvau skalbiamas tuose vaizduose.
Galerijos Vėjas galvoje Facebook’e

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89

Burlenčių mokykla, SUP banglenčių ir irklenčių mokykla ir nuoma Trakuose.
Informacija tel.: +370 617 80614
Arba rašykite: mokykla(eta)vejasgalvoje.lt