NAUJIENOS

Trys viršutiniai posūkiai burlente

Banglentė padeda geriau raižyti bangas burlente. Dauguma burlenčių bangų raižymo elementų atėję iš banglenčių. Čiuožimas banglente arba irklente bangose stipriai praturtina posūkių arsenalą, akcentuoja svarbiausius dalykus, nes rankose nėra traukiančios burės.

Burlente čiuožiant nuo bangos dažniausiai daromas apatinis ir viršutinis posūkiai daug į juos nesigilinant, nes yra tokių reikalų kaip šuoliai, apsivertimai ir kt. Banglentėse apatinio ir viršutinio posūkio kombinacijos ir niuansai yra svarbiausias reikalas. Perkėlus juos į burlentes bus įdomiau raižyti bangas.
Ne vien išspausto purslo dydžiu matuojamas bangų raižymas.Trys baziniai posūkiai, kuriuos vertėtų padrožti burlente:

CUTBACK
Posūkio idėja – pakeisti lentos kryptį 180 laipsnių kampu. Tai radikalesnis posūkis negu paprastas viršutinis.

REENTRY
Posūkio idėja – ateiti vertikaliai į bangos viršūnę, apsisukti ir išeiti vertikaliai žemyn. Kieta yra parodyti pelekus ore. Didžiausias iššūkis ir sudėtingumas – vertikalumas. Šventosios nuožulniose bangose gana sunku išsukti vertikalumą.

ROUND HOUSE
Tai aštuoniukės formos posūkių seka su grįžimu į putą. Iššūkis – susukti viską pilnu greičiu ribotoje veido erdvėje.
20161227_topturn_3

Kaitų, SUP, surf, burlenčių guru Airton Cozolino irklente atlieka visus  aprašytus posūkius. Filmukas su irklentininku parinktas tyčia, kad burės vaizdas neužgožtų veiksmų ir trajektorijų bangose.
Rauna galvą nuo tokių vaizdų. Verta pabandyti.

Žiema šilta, orai tinka tik buriuoti arba miegoti.

Šventoji. Vertikalumas nedidelėse ir nuožulniose bangose reikalauja nemažai darbo. Stengtis linksma.

Šventoji. Vertikalumas nedidelėse ir nuožulniose bangose reikalauja nemažai darbo. Stengtis linksma.

Pradžioje minėjau, kad banglentės ir irklentės patirtis duoda daug naudos buriuojant burlente, matant bangas, suvokiant savo vietą akvatorijoje ir ant bangos. Be to taip galima pratęsti laiką bangose. Ciklonas atneša 1-2 dienas tinkančias buriavimui ir gerokai daugiau dienų bangų raižymui. Jei prognozė netiksli, vėjo trūksta, dieną dažnai gelbsti irklentė.

Gero vėjo, gerų bangų!
Gintas Lapėnas
LTU89