Kelionės

Atostogos Tenerifėje su burlente ir SUP irklente

Atostogaudami Tenerifėje su burlente ir irklente patekome į žieminę ir nebūdingą salai orų juostą. Iš Atlanto šiaurės atslinkę ciklonai sujaukė įprastą vėjo grafiką. Vėjas pūtė ne El Medane, bet kitoje salos pusėje. Tai pirmas kartas kai nepavyko paburiuoti El Medane. Teko daug važinėti automobiliu ir gaudyti kiekvieną vėjo sustiprėjimą ir bangų padidėjimą. Atostogas diktavo prognozė. Nereaguodamas į prognozę per dvi savaites neišplaukčiau nei burlente, nei SUP irklente. Reaguojant pavyko plaukti 80 proc. laiko.
Važinėjimui reikalingas automobilis. Į Renault Teepee viskas tilpdavo virš sėdynių prie stogo. Dvi lentos su burėmis telpa ir į VW Polo.
Burlentė Fanatic Triwave 89, SUP irklentė – 8’9″ Fanatic Pro.

Du būtini dalykai - erdvus automobilis ir laikrodis rodantis potvynius ir atoslūgius. Automobilyje visos sėdynės laisvos, lentos, stiebai, irklas ir burės guli ant pagalvėlių. Pagalvėlės nuo druskos apdengtos maišeliais.

Du būtini dalykai – erdvus automobilis ir laikrodis rodantis potvynius ir atoslūgius. Automobilyje visos sėdynės laisvos, lentos, stiebai, irklas ir burės guli ant pagalvėlių. Pagalvėlės apsaugai nuo druskos apdengtos maišeliais. Vandenyno vanduo labai sūrus, ant sėdynių palieka nenuvalomas dėmes.

VĖJAS
Gruodžio mėnesį dažnai pučia šiaurės ir šiaurės vakarų, pietvakarių vėjai. Tokioms kryptims geriausiai tinka Las Americas. Be to čia puikios bangos. Vėją gaudžiau pagal šią prognozę ir vežiojausi burlentę iš ElMedano. Kartu buriavo grupė iš Norvegijos. Krantas akmeninis, bet buriuojama ne ant akmenų, o vandenyje.  Svarbiausia, kad kieti rifai, o ne smėlis formuoja išraiškingiausias ir stačiausias bangas.

Burlente buriavome Las Americas. Labai estradinė vieta. Išilgai spoto tęsiasi promenada, šimtai poilsiautojų stebi veiksmą vandenyje. Visi slaptai tikisi pamatyti ant akmenų išmestą burlentininką, minioje kyla didžiulis sujudimas kai burlentininkas priartėja prie akmeninės krantinės.

Burlente buriavome Las Americas. Labai estradinė vieta. Išilgai spoto tęsiasi promenada, šimtai poilsiautojų stebi veiksmą vandenyje. Visi slaptai tikisi pamatyti ant akmenų išmestą burlentininką, minioje kyla didžiulis sujudimas kai burlentininkas priartėja prie akmeninės krantinės.

Raižėme taisyklingas, stačias bangas.

Raižėme taisyklingas, stačias bangas.

BANGOS
Atsivežiau savo irklentę, todėl galėjau ją vežiotis ten, kur bangos. Bangos iš šiaurės eina visą žiemą. Jei ši prognozė rodo 1m aukščio bangas, tai bus gerai. O ypač gerai, jei taikysite į potvynio kilimą. Tada prie 1m prognozės gausite ir 2-3m kalniukų. Jei atvyksite į beslūgstantį, arti žemiausio vandenį bangų nebus. Taip pat nebus bangų senkant potvyniui arba jos lūš labai sekliose vietose, jei prognozė rodo 0,5m. Bet bandyti reikia.

Dienos trumpos, trumpoje dienoje reikia išgaudyti kylantį potvynį ir vėjo pastiprėjimą. Įtemptas grafikas. Arba poilsiauji, arba esi bangose. Abiejų kartu šį kartą nedavė. Kadangi poilsis yra kai banga drožia į dugną, o ne kai alus kliuksi skilvyje, tai atostogos pavyko 🙂

Su SUP irklente džiaugiausi išspirdamas daugiau vandens. Norint jo daugiau išspirti reikalingas greitis ir agresyvus banglentininko posūkis. Atradimas ir buvo tame, kad teko mažinti irklo naudojimą apatiniame posūkyje, sukimą daryti pečių, o ne irklo pagalba.
Kitas įdomus pastebėjimas – aktyvumas bangose. Teko gaudyti bangas irklente su vietine mergina ir profesionaliu burlentininku. Su savo tempu tarp jų atrodžiau kaip flegmatikas. Irkluojama visą laiką iš visų jėgų, posūkiai, užkirtimai ir kiti elementai lupami iš visų jėgų ir pilna amplitude. Apie kažkokį pietietišką atsipalaidavimą ar kitus tinginystės dangstymo būdus nėra jokių kalbų. Žmonės dirba kaip robotai. Vos nulipę nuo bangos dar suspėja ant sekančios užšokti. Žodžiu, fizinis pasiruošimas yra dievas, o mūsų SUP irklavimo technikos treniruotės Trakuose yra judėjimas teisinga kryptimi.
Sunkiausia dalis – posūkiai nugara į bangą (backside). Pradėjau įsikirtinėti, bet nespėjau užfiksuoti. Kitoks irklo naudojimas, daugiau darbo pečiais, daugiau spyrimo galine koja. Melnragėje treniruotis gal net lengviau, nuožulnesnės bangos, o čia visada tenka užkirtinėti vertikalią sieną.

Nugara į bangą tenka suktis greičiau, nes bangos užsidarydavo vos spėjusios iškilti.

Nugara į bangą tenka suktis greičiau, nes bangos užsidarydavo vos spėjusios iškilti.

Šiaurinis krantas pasitiko chopu, nors iš toli atrodo gerai.

Šiaurinis krantas pasitiko chopu, nors iš toli atrodo gerai.

Šį kartą atostogavau pagal potvynių – atoslūgių grafiką. Kai bus idealios sąlygos, pūs ŠR vėjas ir bangos nebus tokios jautrios vistiek atostogausiu pagal potvynių-atoslūgių grafiką.
Daugiau vaizdų mūsų Facebook’o galerijose.
Foto Anžela Lapėnienė.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89