NAUJIENOS

Žieminis burlentės variantas – ledrogės

Šylant klimatui vis populiaresnis tampa žiemos buriavimas ledrogėmis. Jau kelintus metus paeiliui didžiąją žiemos dalį ledas lieka švarus, nepadengtas storu sniego sluoksniu, o tai idealios sąlygos ledrogėms.

LEDROGĖS
Ledrogėmis lėkti yra gerokai paprasčiau negu burlente, bet reikalingos kelių, alkūnių, galvos ir kitos apsaugos. Ledrogės čiuožia apie du kartus greičiau negu jas varantis vėjas, todėl paties vėjo reikia gerokai mažiau, mažesnių burių. Vidutinis greitis – 50-60km/h.

KONSTRUKCIJA
Dažniausiai naudojamos keturių arba trijų pavažų ledrogės. Jos valdomos lentos palenkimu, panašiai kaip riedlentės. Lenkimo perdavimo į pavažas mechanizmai panašūs į riedlenčių arba dar paprastesni.

 Keturių pavažų ledrogės.

Keturių pavažų ledrogės. Panašiai kaip riedlentėse sukiojasi abi ašys. Pasisukimo amplitudė ir kietumas reguliuojami guminiais amortizatoriais.

Trijų pavažų ledrogės priekyje turi tik vieną valdomą pavažą. Lietuvoje populiariausios Kaune gaminamos vienos geriausių Europoje aliumininės VOV ledrogės.

Trijų pavažų ledrogės priekyje turi tik vieną valdomą pavažą. Lietuvoje populiariausios Kaune gaminamos vienos geriausių Europoje aliumininės VOV ledrogės.

PAVAŽOS
Nerūdijančio plieno pavažos yra viena preciziškiausių ledrogių dalių. Kiekvienas lenktynininkas turi po kelis komplektus pavažų skirtingoms sąlygoms ir skirtingoms lenktynėms. Didžiausiam greičiui išvystyti pavažos turi būti idealiai lygiagrečiai išstatytos, idealiai tiesios, pagaląstos ledo būklę atitinkančiu kampu. Šaltam orui ir ledui aštresnės, minkštesniam šiltam ledui, bukesnės.

Pavažos briauna. Pavažų formos, užgalandimo kampai ir ilgiai taip pat yra nesibaigiančių eksperimentų reikalas.

Pavažos briauna. Pavažų formos, užgalandimo kampai ir ilgiai taip pat yra nesibaigiančių eksperimentų reikalas. Seni bujerininkai eksperimentus dar mistifikuodavo pasakojimais apie bebrų taukais suteptas pavažas ir jų stebuklingą slydimą.

BURĖS
Tinka visos burės. Varžybose dažniausiai naudojamos slalominės, pasivažinėjimams savo malonumui tinka ir paprastesnės freeraidinės ar bangoms skirtos burės.

VARŽYBOS
Varžomasi slalomo arba priešvėjinėje-pavėjinėje kurso distancijoje. Greičiai dideli, varžybinės įtampos ir džiaugsmo tikrai pakanka, pro akis skrieja puikūs Pažaislio vienuolyno ansamblio vaizdai ir suakmenėję iš siaubo žvejų veidai. Prisijunkite!

Varžybų startas. Dalyviai išsirikiavę prie starto linijos. Esantys dešiniau starto linijos vidurio startuoja dešiniu halsu, kairiau - kairiu. Vaizdas iš Vasario 16 LEDAS VEŽA varžybų Kauno mariose.

Varžybų startas. Dalyviai išsirikiavę prie starto linijos. Esantys dešiniau starto linijos vidurio startuoja dešiniu halsu, kairiau – kairiu. Vaizdas iš Vasario 16 LEDAS VEŽA varžybų Kauno mariose.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89