NAUJIENOS

Freeraidinimas burlente vs bangų raižymas. Arba ką veikti bangose.

Kaip atrodo buriavimas jūroje ir bangų raižymas freeraiderio akimis? Sunku , ateiviška, ekonomiškai nenaudinga, ilgos skalbyklos mūšoje ir baisu. Kokia jėga nusveria tokius baisius nemalonumus, kad atsiranda norinčių lįsti į bangas? Ką išvis veikti bangose?
Pagal varžybų vertinimo kriterijus bangose burlentininkai atlieka „radikalius kontroliuojamus manevrus kritinėje bangos sekcijoje“.„Radikalumas“ reiškia kuo daugiau greičio, kuo didesniu krypties pokyčiu. Vertinti radikalumą paprasčiausia pagal išstumto purslo dydį.„Kontroliuojamas“ reiškia, kad buriuotojas valdo lentą, o ne ji jį. Vertinti kontrolę paprasčiausia pagal posūkio trajektoriją ir sklandžius perėjimus iš vieno posūkio į kitą, pataikymu į reikiamą bangos vietą.„Kritinė bangos sekcija“ yra stačiausia bangos vieta. Tai vieta, kur atsiranda balta puta arba laikas prieš pat bangos lūžimą.Tai paprasta – bangose burlentininkas stengiasi pilnu greičiu padaryti posūkį bangos viršūnėje prieš pat sulūžtant bangai. Visiškai kaip freeraideriui apsisukti prieš nendres.

Viršutinis posūkis atliekamas "kritinėje bangos sekcijoje". Tai vieta, kur banga ima lūžti. Jos priekinė plokštuma beveik statmena, viršūnėje pasirodo balta puta. Burlentės išspausto purslo kiekis nusako radikalumą. Kuo daugiau, tuo geriau. Posūkis, kurio metu kryptis pakeičiama apie 180 laipsnių vadinamas užkirtimu.

Viršutinis posūkis atliekamas “kritinėje bangos sekcijoje”. Tai vieta, kur banga ima lūžti. Jos priekinė plokštuma beveik statmena, viršūnėje pasirodo balta puta. Burlentės išspausto purslo kiekis nusako radikalumą. Kuo daugiau, tuo geriau. Posūkis, kurio metu kryptis pakeičiama apie 180 laipsnių vadinamas užkirtimu.

Kas sudėtinga?
Taškas, kuriame reikia apsisukti egzistuoja 0,5-0,3 sekundės, yra 1kvm ploto. Burlentininkas ilgus metus drožia tikslumą, studijuoja gamtą, dugną, sroves, fauną ir florą, įveda mistikos elementų, klausinėja niekada bangose nebuvusių žmonių patarimų, kad perprastų bangos lūžimo vietą. Perpratus dar reikia reikiamu momentu atsidurti joje. Kažkiek panašu į lenktynių startą tik vyksta gerokai dažniau. Iš esmės bangą drožiantis burlentininkas yra slalomistas, kuris bijo ilgos starto linijos. Yra ką veikti pataikant į mažą bangos kišenę burlente ir tai jį džiugina.
Kadangi taškas egzistuoja trumpai, tai 180 laipsnių posūkiui lieka dar mažiau laiko. Burlentininkas ilgus metus drožia 0,2 sekundės trunkantį posūkį. Jis panašus į freeraiderį, kuris posūkį pradeda likus vienam metrui iki nendrių. Požiūris teisingas. Kam sukinėtis dideliais spinduliais? Geriau ilgiau tiesiai pavaryti. Procesas teikia malonumą ir naujų pojūčių.
Greitis. Greitis kuriuo buriuojame atsipalaidavę yra gerokai mažesnis už tą, kurio reikia staigiems posūkiams ir šuoliams. Staigus pagreitėjimas, įprotis viską atlikti pilnu greičiu reikalauja fizinių jėgų. Tai vargina ir džiugina, įvelia į visokį sportavimą, fizinės formos palaikymą, kartais net į mitybos ir alaus kiekio kontroliavimą.
Šuoliai ir apsivertimai plaukiant prieš bangas panašūs į bump&jump lygiame vandenyje. Gal kiek aukštesni, bet juos atlikti paprasčiau, nes banga išmeta į orą pati.

Kas malonu?
Posūkiai vyksta padedant bangai. Lenta pati susuka, įteikia burę į rankas naujame halze ir dar pati greitėja nuo bangos. Skrydžio jausmas šuoliuose. Jėgos pokyčiai staigiuose posūkiuose. Didinga aplinka. Stiebo aukščio gyvi kalnai kutena nervus, kartais gąsdina, yra apie ką pakalbėti su nebuvusiais Autobusų parke. Kelionės iš žemyno prie jūros visada turi kelionių romantikos.

Kokie lygiavandenio plaukiojimo įpročiai negelbsti jūroje?
Per didelės burės lygiame vandenyje reiškia daugiau laiko glise, o jūroje jos reiškia kontrolės nebuvimą. Čia išglisuoti padeda ir jį palaiko banga. Bangos poveikis prilygsta papildomiems 2-4kvm.
Liemenės. Jūroje reikia mokėti plaukti ir labai greitai suktis bangoje, pasivyti lentą plaukte. Liemenė sutrikdo kvėpavimą, bangos plūdrų daiktą neša kur nori. Prarandama kontrolė ir deguonis.
Varymas kuo toliau, kad nereiktų daryti posūkio, aukščio nevertinimas. Naudingos raižymo ir šuolių zonos yra labai kompaktiškos. Taupant jėgas reikia suktis kaip galima arčiau jų, po posūkio kilti į vėją tarsi plauktumėte formule, suktis 100m aukščiau raižymo zonos, kad pakaktų laiko suganyti ateinančių bangų rinkinį. Posūkių velniškai daug. Per dieną prisukama kaip per mėnesį ežere.Srovės praturtina suvokimą.

Ką reiškia „gera diena“ jūroje?
Kiekvienas turi savo kriterijus. Vieniems tai didelės bangos, kitiems geras vėjas, galvos prapūtimas nuo darbo rūpesčių, nusilakstymo iki ropojimo laimė, adrenalinas ar dar kažkas. Man tokia diena yra kai bangos turi aiškią kišenę užkirtimui ir yra gerų rampų šuoliams. Bangų dydis nesvarbu, netgi neįdomu. Dydis nieko nereiškia ir nieko nekeičia, jis nėra kriterijus. „Radikalūs kontroliuojami manevrai kritinėje bangos sekcijoje“ nusako, kad kirsti reikia į kišenę, nes kišenė yra kritinė bangos sekcija. Nėra kišenės – nėra raižymo.  Taip yra kai bangų aukštis 0.5-2m. Esant 3m ir aukštesnėms bangoms įsijungia kiek kitoks „kritinės sekcijos“ apibrėžimas. Žymiai didesnė bangos dalis tampa kritine sekcija, ilgėja atstumai. Tokios bangos retos Lietuvoje. Autobusų parke kalnai dažnai neturi kišenės. Gražu, didinga, yra tikimybė, kad liaukos duos adrenalino, bet banga neužstatėja.

Freeraidas taip pat yra įprastas reiškinys buriuojant jūroje.
Gana daug burlentininkų paprasčiausiai freeraidina jūroje. Freeraidinimas gaunasi kai netaikoma į bangos kritinę sekciją. Džiaugsmą kelia bangų dydis, šuoliai, nesibaigianti kova, keiksmažodžių pynės galvoje ir gerklėje.

Ar verta išbandyti buriavimą jūroje.
Tikrai neverta. Kam tos problemos? Kažkur važiuoti, trenktis, skalbtis. Jei gyvenimas eina sklandžiai pamirškite bangas ir sūrų vandenį. Vakaras bare ar prie TV, youtubo pilnai padengia visas teigiamas puses, išlaisvina nuo bereikalingų išlaidų ir dilemų. Paskui dar ir į salas bangų gaudyti imsite važinėti. Nebent kažkokį gyvenimišką diskomfortą ar kirminą viduje jaustumėt tai paskambinkite kai darome “Vėjas galvoje” 3D sesijas pradedantiesiems jūroje. Bet tai tik kraštutiniu atveju. Sudalyvausite, draugiškai išmaudysime kokį kartą, negi gaila. Ir vėl grįšite į normalų gyvenimą be jokių jūrų ir bangų amžiams.
3D sesijos skelbiamos „Vėjas galvoje“ FCB profilyje dieną prieš sesiją.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89