NAUJIENOS

Nauja klasė varžybose – WIND FOIL – burlentės ant povandeninių sparnų.

Per pastaruosius penkis metus buriavime įvyko didelis lūžis. Ryškiausias to ženklas tai Amerikos taurės jachtos. Jachtas pakeitė katamaranai ant povandeninių sparnų. Amerikos taurėje dalyvaujantys laivai – tai aukščiausia lyga idėjų, konstruktorių, media ir finansų prasme. Laivų kainos kosminės, naudojamos rečiausios ir brangausios medžiagos, naujausia aviacinė elektronika ir programos padedančios išlaikyti didžiules jachtas skrydžio režime. Po Amerikos taurės jachtų sparnai pradėti taikyti serijinėse kreiserinėse jachtose. Gyvename sparnų bumo metu.

Kosminės technologijos, milžiniški greičiai, įspūdingi jachtų dydžiai bei tobulas varžybų nuįvietimas visais žiniasklaidos kanalais padarė Amerikos Taurės varžybas žiūrimiausiu buriavimo renginiu pasaulyje.

Kosminės technologijos, milžiniški greičiai, įspūdingi jachtų dydžiai bei tobulas varžybų nušvietimas visais žiniasklaidos kanalais padarė Amerikos Taurės varžybas žiūrimiausiu buriavimo renginiu pasaulyje.

Amerikos taurės bolidai yra iš kosmoso, o arčiausiai burlenčių jau ilgiau nei dešimtmetį yra lengvos vienvietės MOTH tipo jachtos. Buriuotojams jų lenktynės gali atrodyti kiek kreivai, nes jachtos lekia pasvirusios į priešingą pusę negu įprasta. Burlentininkai šiuose laivuose atras nemažai bendro. Tai ir nedidelis svoris, panašios burės.

MOTH jachtos buvo ko gero pirmas realus laivas ant povandeninių sparnų su išspręsta stabilumo problema.

MOTH jachtos buvo ko gero pirmas realus laivas ant povandeninių sparnų su išspręsta stabilumo problema.

Paskutiniuosius du metus povandeniniai sparnai aktyviai veržiasi į burlenčių pasaulį. Pernai dauguma stambiausių burlenčių prekės ženklų pristatė lentų ir sparnų modelius, vyksta varžybos. Pirmasis bandymas Lietuvoje lenktyniauti windfoilu buvo pernai Pavasario ture Elektrėnuose. Nidoje „Vėjas galvoje 1h Classic” varžybose Gediminas Gresevičius Formula Windsurfing rungtyje naudodamas sparną buvo nepavejamas pučiant lengvam vėjui. Jis distanciją įveikdavo bene dvidešimča procentų greičiau negu antrą vietą užimantis burlentininkas su klasikiniu Formula Windsurfing inventoriumi.

Formula Windsurfing burlenčių startas "Vėjas galvoje 1 h Classic" varžybose Nidoje.

Formula Windsurfing burlenčių startas “Vėjas galvoje 1 h Classic” varžybose Nidoje.

Pernai atsirado ir daugiau bandančių. Tikimės, kad šiemet jau susirinks dalyvių atskirai įskaitai.
Burlentės povandeniniais sparnais startuos kartu Formula Windsurfing burlentėmis, bet rezultatai bus skaičiuojami atskirai.
Kuo windfoilai (WF) gali būti patrauklūs platesnei publikai? Jiems nereikia didelių burių, jie puikia plaukia prieš vėją, jiems reikia gerokai mažiau vėjo. Nebelieka tik reisbordistų, formulistų ir slalomistų turėtos privilegijos plaukti kur nori. Buriavimas iš „pirmyn-atgal“ tampa „prieš vėją – pavėjui“, atsiveria normalios normalaus buriavimo galimybės atrasti naujas vietas, būti visiškai laisvu. Be to lėkimas sparnu panašus į skrydį, jokio triukšmo ir kratymo.
Kaip toliau vystysis vandens sparnai? Taip pat kaip vystosi viskas. Atsiras brangių gerų, pigių neblogų ir neypač gerų, bet pakankamai brangių už gerą kainos ir kokybės santykį.
Laukiame visų Pavasario turo varžybose Elektrėnuose.

VG varžybų kalendorius.

Gero vėjo
Gintas Lapėnas
LTU 89