NAUJIENOS

Kas yra aukštas šuolis burlente?

Vasara yra tas metas, kai pamatai jog esi pasportavęs, bet kiti pasportavę labiau. O žiema? Daugelis ko gero ne tik nepatobulėjo, bet ir spėjo pamiršti ko neišmokę. Artėjant naujam sezonui siūlau visiem peržvelgti savo nuotraukų albumus (arba “Vėjas Galvoje” FB grupėje) ir įvertinti savo pasiekimus. Vieniem pagaliau pavyko burlente įveikti mušą ir išplaukti į jūrą, kažkas apsuka nekontroliuojamą “frontą” arba verčia “vilties loopą”. Progresas yra tiek ant bangos, tiek ore, tačiau pasigendu vieno, kone esminio elemento jūroje, ir visa ko pagrindo – šuolio!

Teko teisėjauti “Vėjas galvoje” burlenčių bangų rungties varžybose “Pienas ir kraujas 2017”, kilo klausimas “kas yra aukštas šuolis”. Atsakymas paprastas – aš pas mus tokio dar nemačiau, nors Šventojoje Akinio spote turime tam puikias sąlygas.

Ko reikia norint kilti aukštai?
Tokiam išdidžiam paukščiui kaip ežiukas reikėtų gero spyrio arba karšto lituoklio į sub…. tačiau jūroje yra kiek kitaip. Pirmiausia reikia tinkamo nusiteikimo ir tikslo nusistatymo. Jeigu jau nusprendėt kilt aukštai reiktų pasirinkti tinkamą inventorių. Šiuo atveju tiktų pasakymas “per daug tai ne mažai”, tad jei kyla klausimas imti 4.0 ar 4.5, verčiau pasirinkti didesnę burę.

Šuolio vieta ir laikas
Kuo labiau įsibėgėsite, tuo aukščiau kilsite, tačiau nuo bangos atsispirti reikia stačiausiame jos taške, prieš pat lūžtant bangai. Turint daug greičio nesunku nusitaikyt. Niekur nenuskrisit jei vos pakilę atidarysit burę ir išspirsit burlentę aukščiau galvos. Norint pajusti sklendimą galima šokti neatsikabinus trapecijos. Rizikinga, tačiau nesant galimybės atidaryti burės sklęsti gaunasi savaime bei atsiranda supratimas kaip tai turi vykti. Pakilus neypač aukštai nėra baisu, o pakilus aukštai – yra pakankamai laiko atsikabinti prieš nusileidžiant. Tiesa, kuo aukščiau šoksite, tuo bus daugiau laiko pamąstymams ir reikalui esant galima paleisti burlentę su bure. Nors man tai labai nepatinka, todėl neretai užtenka tiesiog nusikratyti burlentę nuo kojų ir leistis su bure rankose.

Perspektyvos
Taigi, jei pagaliau įsispirsit sau ir pradėsit kilti aukščiau atsivers platesnės galimybės ore – aukštas ir įspūdingas “frontas” (persivertimas per priekį), vilties loopą galės pakeisti “backas” (persivertimas per galą), realiu taps seenosios mokyklos triukas “table top”, na ir kuomet esat virš horizonto viskas priklauso tik nuo sąžinės ir photoshopo. Jeigu jau nesulaukiat to momento kuomet galėsit išbėgti į aikštelę ir skristi – peržvelkit visas nuotraukas ir video kaip atrodot iš šalies, peržiūrėkit mokomuosius filmukus iš youtube ir nusiteikit skrydžiui – I’M HIGH THEN I FLY!

Niekur nenuskrisit jei vos pakilus atidarysit burę ir išspirsit burlentę aukščiau nei galva.

Burlentininkas įsibėgėjo dvigubai aukštesniam šuoliui, bet …niekur nenuskrisite jei vos pakilę atidarysit burę ir išspirsit burlentę aukščiau galvos. Burės atidarymas žymi sklendimo fazės pabaigą ir nusileidimo pradžią.

 

Tabletopas. Vienas gražiausių oldschoolinių triukų reikalauja didelio aukščio. Švarus tabletopas - kai lentos dugnas aukščiausiame taške būna idealiai horizontalus.

“Tabletopas”. Vienas gražiausių senosios mokyklos triukų reikalauja didelio aukščio. Švarus “tabletopas” – kai lentos dugnas aukščiausiame taške būna idealiai horizontalus.

Uždaryta burė kuria trauką ir augina aukštį bei sklendimo laiką. Susigrupavimas leidžia galima horizontalesnė lentos padėtis leidžia susigrupuoti ir kontroliuoti skrydį.

Uždaryta burė kuria trauką ir augina aukštį bei sklendimo laiką. Susigrupavimas leidžia išlaikyti lentą kaip galima horizontalesnėje padėtyje  ir kontroliuoti skrydį.

Gero Vėjo!
Juozas Bernotas
Lietuvos olimpinė komanda