NAUJIENOS

Slalomo posūkis burlente

Pavasario turo burlenčių slalomo metu stebėjau varžybas iš katerio. Karolis ir Giedrius gerokai išsiskyrė iš kitų įėjimo į posūkį technika.
Visi žino, kad darant posūkį reikia pritraukti galinę ranką, žvilgsniu sekti išėjimo iš posūkio vietą, posūkį daryti susimažinus, būnant kuo arčiau vandens ir kt. LTU1001 ir LTU11 visus šiuos reikalus atliko labai išraiškingai, o aštriausiai skirtumai pasireiškė žemyn nukreiptomis alkūnėmis ir tiesiomis nugaromis. Ką tai duoda? Jie įlėkdavo į posūkį pilnu greičiu, alkūnės prispausdavo burlentę prie vandens, lenta nešlepsėdavo ir praeidavo posūkį švariai, prilipusi, gražiai rėždama vandenį beveik visu bortu. Tiesi nugara spaudimą per stiebą dar dvigubai padidindavo.
Dauguma neprispaudę burlentės pačioje posūkio pradžioje iš bėdos nušlepsėdavo iki vėjo linijos ir prarasdavo greitį.

ALKŪNĖS ŽEMYN  ir TIESI NUGARA.
„Alkūnės žemyn“ reiškia iki skausmo sutrauktus papus ir pastangas suglausti alkūnes iki rankos išsukimo petyje jausmo.
„Tiesi nugara“ yra toks jausmas kai ant kryžkaulio pastačius alaus bokalą jis nenukristų.
Tiesią nugarą ko gero paprasčiausia užsiauginti krosfito treniruotėse įvairiais būdais kilnojant štangą, darant mirties trauką, pritūpimus.
Šitie dalykai nebuvo akcentuojami klasikinėse ilgose burlentėse. Dabartinės yra gerokai trumpesnės, gale dugnai išpjaustyti dar labiau sutrumpinant atramą į vandenį. Toks trumpas bananiukas neturi išilginio pastovumo, linkęs iškelti nosį ir sustoti posūkiui įpusėjus.

Tiesi nugara reiškia kūno svorį virš burlentės ir švarų posųkio praėjimą tarsi bėgiais. Sulenkta nugara veikia kaip amortizatorius. Burlentė šokinėja ant kiekvienos bangelės, praranda greitį.

Tiesi nugara reiškia kūno svorį virš burlentės ir švarų posūkio praėjimą tarsi bėgiais. Lenta prapjauna čopą visu borto ilgiu, o ne daužosi į kiekvieną bangelę visu dugno plotu.
Sulenkta nugara veikia kaip spyruoklė. Burlentė šokinėja ant kiekvienos bangelės, praranda greitį.

Lygiai tokios pačios problemos su posūkiais yra raižant bangas.

Fotogalerijoje dažniausiai matoma kombinacija – “nenuleistos alkūnės = iškilęs burlentes priekis”. Ant mažų bangoms skirtų burlenčių nuleistos alkūnės dirba kaip greičio pedalas, pakeltos kaip stabdis. Tiesi nugara padidina alkūnių efektą dvigubai – trigubai.

Fotogalerija

Video

Gintas Lapėnas
LTU89
Gero vėjo!