NAUJIENOS

SUP irklentės valdymas bangose

Išplaukiant pro mūšą ir gaudant bangą maža sup irklente akivaizdžiausios tampa dvi problemos – lygsvara ir valdymas.

Lygsvarą galima išlaikyti naudojant irklą kaip atramos tašką. Kertant mūšą ir bangos pagavimo momentu irklentės kryptis turi būti statmena bangai. Tenka valdyti irklentę irkluojant vienoje pusėje. Keisti irklavimo puses nėra laiko.

Norint sukti į priešingą pusę iklo mentė turi eiti po lentos dugnu, irklas palenktas į išorę.

Lentos valdymas irkluojant vienoje pusėje 1. Irkluojant įprastu būdu irklentė suka. 2. Lenta plaukia tiesiai, jei irklas smeigiamas į vandenį apie 50 cm nuo irklentės borto ir traukiamas tiesiai į priekinę koją. 3. Irklentė suka į irklavimo pusę kai irklas smeigiamas per metrą nuo borto ir kišamas po lenta. Juodos linijos – irklo mentės plokštuma.

Pats bangos ėmimas vyksta stovint greitėjimo stovėsenoje. Ji gera tuo, kad galima bukai irkluoti iš visų jėgų, o irklentė plauks tiesiai. Irklą traukiame tiesiai į priekinę koją be didesnių gudrybių.
Apibendrinant galima sakyti, kad lentos plaukimo kryptis bus maždaug per vidurį tarp irklentės nosies ir irklo smeigimo vietos.

Bangos gaudymas. Kad lenta čiuožtų tiesiai žemyn naudojame yrį Nr.2. Irklas smeigiamas toli nuo borto ir traukiamas tiesiai į priekinę koją.

Bangos gaudymas. Kad SUP irklentė čiuožtų tiesiai žemyn naudojame yrį Nr.2. Irklas smeigiamas toli nuo borto ir traukiamas tiesiai į priekinę koją. Visas svoris ant priekinės kojos, galinė koja tik liečia lentą leisdama bangai pakelti irklentės galą ir pastumti pirmyn.

Bangos ėmimas yra stresas. Net išmokus tobulai irkluoti lygiame vandenyje bangose išlenda brokas. Tai rankos sulinksta, tai nugara, vietoj taisyklingo greitėjimo ilginant yrį gaunasi greitatapšnis.

Bangos ėmimas yra stresas. Net išmokus tobulai irkluoti lygiame vandenyje bangose išlenda brokas. Tai rankos sulinksta, tai nugara, vietoj taisyklingo greitėjimo ilginant yrį gaunasi greitatapšnis. Atsiranda papildomų elementų, tenka matyti abi bangos puses, o galvos sukinėjimas dažnai išmuša iš vėžių.

Treniruojame yrius lygiame vandenyje, kad jūroje galėtume juos naudoti automatiškai.
Treniruojame yrius abejose pusėse. Darbas nepatinkančioje pusėje leidžia atrasti naudingų dalykų, gerėja lygsvara.
Šiuos yrius ir daugybę kitų elementų mokomės SUP irklenčių technikos treniruotėse Trakuose. Kviečiame dalyvauti.

Gintas Lapėnas
LTU89
ISA SUP instruktorius

surf_sup_instruktorius_2