NAUJIENOS

LŪŽTANČIOS BANGOS PAŽEIDŽIA AUSIS

Ausys nuskaito labai subtilius slėgio pokyčius ir nutransliuoja juos į procesorių.

Būnant šaltoje, drėgnoje skalbykloje bangose jos gauna didesnius apkrovimus negu gali pavežti. Plačiausiai žinoma problema – „surferio ausis“. Organizmas ima uždarinėti skylutę per kurią šaltas vanduo patenka į ausį. Gydytojai rekomenduoja naudoti ausų kištukus, kad to neatsitiktų.

Taip lūždama banga skleidžia garsą panašų į šūvį. Ausys patiria daugiau nei gali atlaikyti.

Taip lūždama banga skleidžia garsą panašų į šūvį. Ausys patiria daugiau nei gali atlaikyti patekusios į tokį vamzdį.

Kitos su šalčiu nesusijusios problemos plaukiant irklente, banglente ar burlente yra kritimas ant ausies arba palindimas po griūnančia banga. Ant ausies krentama verčiantis burlente per priekį (front loop). Blogiausiu atveju sprogsta būgnelis. Nuo to padeda ausų kištukai arba šalmas uždengtomis ausimis.
Palindimas po lūžtančia banga raižant bangas irklente Lietuvoje nesukeldavo kažkokių problemų, nes bangos gana lėkštos, vandenyne patekus po didele vandens mase ausis gauna sprogimui prilygstantį smūgį ir  pažeidžiama. Dabar irklente bangose visada plaukiu tik užsikimšęs ausis. Ir visiems rekomenduoju, nes paskutiniu metu banglentininkų aplinkoje ausys pokši gana dažnai. Priimkite tai kaip higienos priemonę ir neimkite į galvą nepatogumo.
Išbandžiau tipo poroloninius, lipnios masės ir su užkardomis. Dar yra brangiausi ir geriausi surfears.com kaištukai kurių nebandžiau. Paprasčiausia pradėti nuo pigiausių. Kai visus pigiausius išplauna galima bandyti lipnios masės. Lipni masė laiko žymiai geriau ir, dar visų gabalų nepamečiau. Oranžiniai su užkardomis ir vamzdeliu aplikacijai nepatiko dėl nesandarumo. Jie įdomūs tuo, kad iš ausų styro oranžinės antenos ištraukimui.

Ausų kištukų modeliai

Ausų kištukų modeliai: surfears.com, lipnios masės ir kt.

Dar yra plaukikams skirti kištukai, bet ir jų nebandžiau.
Neužsikimšus ausų tenka lašus lašinti ir vistiek užsikimšti.
Užsikimškite lįsdami į vandenyno bangas banglente ar irklente. Saugokite ausis.
Net kinokomedijos „Briliantinė ranka“ herojus sakė – Saugok savo ranką, Kolia!

Gintas Lapėnas
LTU 89
Gero vėjo!