Kelionės

Mariaus kelias į dideles bangas

Šiais laikais būti banglentininku madinga. Tam reikia pasidalinti socialiniuose tinkluose nuotrauka su banglente ir hidrokostiumu arba šortais ir surinkti laikus. Tai lyg ir slydalo gyvenimo paviršiumi  statuso patvirtinimas. Marius neturi paskyros tinkluose. Jis ėjo senuoju keliu.
Marius Ščerbinskas yra Lietuvos Respublikos bangų raižymo čempionato banglente prizininkas, bangų raižymo burlente varžybų “Milk and Blood” prizininkas. Jis pirmasis atliko dvigubą apsivertimą ore burlente. Taip prisiplojo, kad apie padarytą elementą žino tik iš liudininkų pasakojimų.

2017 LR banglenčių čempionatas. Marius antras iš kairės. ( LBSA nuotrauka)

2017 LR banglenčių čempionatas. Marius antras iš kairės. ( LBSA nuotrauka)

Mariaus pasakojimas apie jo kelią į dideles bangas.

 

Intro

Vis didesnių bangų noras man kažkoks natūralus. Artodo, tik taip ir gali būti.

Pakalbi su kitais, sako tikslas kuo švaresnė, gražesnė dviejų metrų banga, „tūbas“, ar kuo ilgesnis čiuožimas longboard‘u. Keistuoliai. Tikriausiai tas ‚natūralu‘ kiekvienam kitoks.

Žinoma, visa kita man irgi teikia malonumą. Procesas, keistos vietos, gamta, žmonės…

Didelės bangos galvoje labai aišku nuo kada. Nuo 2008 metų. Tada su kiek didesnėm, nors ir labai delikačiai, susitikom prie Ramiojo vandenyno. Nuo tada ir svajojau. 10 metų. Vakarais, važiuojant mašina link bangų, kad ir mažų, klausant muzikos… Visad matydavau sau už nugaros, atsigręžus, n-tame aukšte kabančią lūpą (bangos lūpa – užsilenkusi, krintanti žemyn bangos dalis).

Pradžia. Čilė 2008.

Pradžia. Čilė 2008.

Prieš keletą metų nusprendžiau pagaliau kažką daryti. O darymo, pasirodo, čia yra labai daug. Kodėl prieš keletą metų? Nežinau. Gal paskatino tuometinis nusivylimo šešėlis, gal visa surf‘o industrija pradėjusi nuolat rodyti nuotraukas iš Nazarė ar kitų šventyklų… Bet skirtumo nėra.

 

Apie dideles bangas.

Didelės bangos yra visai kaip mažos bangos, tik daug didesnės. Taip pat greitesnės, geografiškai ir kalendariai retesnės, pavojingesnės ir pan.

Didelės bangos yra gaudomos dviem būdais – iriantis į bangą pačiam (paddle), arba įtempiant vandens motociklo pagalba (tow). Dabar populiarūs abu būdai, bet jei neklystu, seka tokia – vieni pirmųjų dideles bangas gaudė savižudžiai Havajuose irdamiesi į nežinomybę (su humoru trumpai filme „Endless summer“). Po kiek laiko kažkas pradėjo įsitempinėt vandens motociklų pagalba, taip pagaudami vis didesnes bangas. Pastaruoju metu surferiai tiek ištobulėjo, kad ir iriantis pagauna pačias didžiausias. Taigi šiandien tow vieni užsiminėja kai sąlygos paddle netinkamos – sunkiai pronozuojama ar sujaukta vėjo banga, kiti tiesiog mėgsta tow. Arba būna tokie kaip aš, čajnykai. Nemeluojant, šią seką tiesiog pats sugalvojau, tokia atrodo logiška. Gal buvo kitaip, reiktų pasidomėt.

 

Apie Paddle.

Lentos – vadinamos „big guns“. Ilgis apie 10 pėdų, su dviem leash plug‘ais, siauros ir todėl itin greitos.

Pliusai – kai pats pagauni bangą, labiau džiaugiesi.

Minusai – reikia gyventi Havajuose ar Portugalijoje ir kasdien treniruotis (nežinau, gal čia prie pliusų visgi).

 

Apie Tow.

Lentos – apie 6 pėdų ilgio, sunkios (dedamas švinas), irgi labai greitos – siauros ir plokščios.

Pliusai – gauni daugiau bangų.

Minusai – na apie soul ride‘us tai ten nepapasakosi…

 

c nazare banga

Nazarė banga

Dar reiktų būtinai papasakoti apie treniruotes, pavojus, mitybą, ir kitus svarbius dalykus. Bet apie juos aš nelabai ką žinau, tai ir nepasakosiu.

 

2016 12 mėn. Portugalija.

Pirma tikslo kelionė.

Į Nazarė atvykau dieną po BigWave turo. Tuo metu lūžo apie 20 metrų bangos. Vandenyje nei vieno vandens motociklo, nei vieno surferio. Visi, matyt, pusgyviai po vakarykščių varžybų.

Stovėjau ant nuotraukose gerai matytos uolos su fortu ir švyturiu. Pykina. Jausmas, lyg būčiau padaręs kažką blogo. Gal dėl žemo lyg griaustinis dažnio, gal tiesiog nuo minties kas būtų, jei dabar būčiau vandenyje, tose bangose. Kažkokie neišvengiamos mirties minties padariniai. Kažkas panašaus atviroje jūroje stovint vienam prie kelto borto – o kas būtų, jei dabar iššokčiau?

Tačiau nepaisant pykinimo, tai buvo įspūdingiausia ką esu matęs gyvenime. Bangos buvo pavienės elipsinės sinusoidės formos, tokios ‚pabaisos‘ lėtai slenkančios kranto link, savo dydžiu iškreipdamos net horizonto liniją. Priartėjus prie kranto iškylančios uolos dešinėje ir lūžtančios savo garsiąja ‚A‘ forma. Taip, tai įspūdingiausia, ką esu matęs akimis.

Pasidžiaugus bangomis, susitikau su João de Macedo. Jo telefono numerį buvau gavęs per draugų draugų pažįstamą. Susitikome jų didelių bangų centro atidaryme, esančiame nedideliame uoste, iš kurio ir startuoja vandens motociklai. João buvo su juodu fanaru po vakarykštės dienos. Kalbėjom trumpai, bet gavau Lino kontaktus (vyruko organizuojančio tow surf sesijas) ir pagalbos ateityje pažadą. Susisiekiau su Lino, sutarėm, kai bus palankios bangų sąlygos pradinuko tow surf sesijai, įtemps į vieną kitą bangą.

Portugalijoj tada praleidau dar mėnesį. Palankių sąlygų nebuvo.

 

2017 10 mėn. Airija.

Airijoje atsiradau dalinai Mariaus iš Klaipėdos (jei nežinojote, daugumos Lietuvos surfer‘ių vardai yra Marius) kvietimu, bet tikslas aiškus, Mullaghmore.

Mullaghmore yra pagrindinė Airijos didelių bangų šventykla. Kartais atrodo, jei kas ateityje pasikeistų, didelių bangų sportas galėtų išgyventi vien dėl spot‘ų pavadinimų – Nazarė, Mullaghmore, Nasrai (Jaws), Mavericks, Požemiai (Dungeons). Taip pat, jei kas nežinojote, Latviai Melnragę vadina mini Nazarė.

Apsigyvenom Mariaus draugo pažįstamo hostelyje, tiek tada ir žinojau. Pasirodo, vieta tobula, joje nuolat gyvena keli didelių bangų surferiai. Kiti, atskrendantys iš Havajų, Prancūzijos ar kitur, irgi apsigyvena.

Po kelių dienų jau buvom susipažinę, bekalbant apie kas kaip kodėl, užsiminiau, kad atvykau surfint Mullaghmore. Kažkiek papasakojau ką žinau ir ką moku. Airiai – švedai – prancūzai – amerikonai – ir kiti – nebuvo tokie mandagūs kaip portugalai prieš metus. Buvau išjuoktas tiesiai į akis.

– That‘s not how you do it, man!

– So how do you do it?

– We got to see you surf this and that spot! You got to make the drop on a big day there and there! And maybe after a few years you will get to Mullies…

Airijoje tada praleidau dar mėnesį. Prie Mullaghmore priartėjau tik iki uolos nuo kur saugiai matosi veiksmas.

mulg

Mullaghmore.

Per mano buvimo mėnesį visgi buvo viena epinė diena ir pasisekė matyti kaip žmogus vaikšto mėnulyje. T.y. kaip surfinama Mullaghmore. Nesugalvoju kaip kitaip apibūdinti tai ką mačiau. Bangos dydis ir jėga, surferių, gaudančių tuos monstrus iriantis patiems talentas ir čiuožimo banga greitis nesuprantamas. Tą dieną lentos lūžo į tris dalis, surferiai nardė po pusę minutės (tai yra labai daug jei ką), krante daug nervų ir greitosios pagalbos automobilių, vyko gelbėjimo ir stiklo audinio traukimo iš kojų operacijos. Man buvo aišku, didelės bangos yra geras šūdas.

 

2018 04 mėn. Portugalija.

Kovo mėnesis. Reiškias didelių bangų sezonas Europoje jau baigtas, įtampos ir streso nebėra, šiem metam viskas baigta. Failure. Bet Portugalijoje man labai patiko, taigi nusipirkau bilietą pasidžiaugti saule po šaltos Airijos ir žiemos Lietuvoje.

Vėl susirašau su João de Macedo. Gal susitikt kavos ar šiaip. Gyvenu netoli Peniche miestelio, dienomis surfinu, vakarais prie kompo padirbu. Viskas ramu. Bet! Kažkas netikėto užsisuka Atlante ir Nazarėje juodos žvaigždės.

Kartais taip būna, ir lyg iš niekur pavasarį užsisuka ciklonas. Prognozė pirmom swell‘o dienom rodo apie 20 metrų bangas. Aišku, man ženkliai per daug. Bet susirašinėjimas su João intensyvus. Jo nuomone ir antra diena dar tikrai ne man, bus kokie 18 metrų, gal trečia. Ji priartėja, jau rytoj. João nuomone man irgi per daug. Taip pat susirašinėju su Lino (vyruku organizuojančiu tow sesijas). Atrodo sekasi, visos ten besitreniruojančios komandos jau išvykę, taigi yra laisvų motociklų ir pilotų (vandenmotociklistų t.y.).

Ketvirta swell‘o diena. Keliuosi anksti ryte. Iki Nazarė gera valanda kelio nuomota raudona Micra. Naktį beveik nemiegojau. Iš vakaro jau buvom su Lino sutarę susitikti 9am uostelyje, iš kurio ir startuoja vandens motociklai Nazarė šiaurinės pakrantės link. Prieš atvykstant į uostelį dar spėju nuo uolos pamatyti keletą set‘ų. Jie toli, žiūriu iš aukštai, jokio daikto vandenyje masteliui suprasti, bet, atrodo diena verta motociklo.

Devintą jau esu uostelyje. Pasitinka Lino ir Eric (pilotas). Sako, kad Eric kietas, geras pilotas.

Lino yra tas kur organizuoja. Pabendravęs keletą minučių, dingsta užsiimti savo reikalais. Lieku su Eric.

Eric: „So, you ready, let‘s go?“

Aš: „Well, not sure, what you think of the conditions? Is it a good day to start?“

Iš šio mano atsakymo, tikriauiai jam pasidarė aiškiau kur problema. Papasakojau ką čia darau ir kodėl čia esu. Jei pamenat, rašiau pradžioj, tie 10 metų svajojimo.

E.: „So have you surfed big waves before?“

M.: „Well, honestly, big waves, no.“

E.: „Ok, have you tow surfed before at all?“

M.: „Tow surf, mm, no.“

E.: „But you trained for big waves? Breathing and so on?“

M.: „Well specially for big wave, no. Well I was just surfing for last few weeks…“

E.: „Man, what are you doing here?!?“

M.: „Well, you see, I really wana…“

Kaip matot, yra keli dialogai, iš kelionės didesnių link, įstrigę man galvoje. Nežinau kodėl. Kiekvienas žodis. Kaip mantra. Įprastai labai greitai pamirštu dalykus.

Tuomet sekęs mano pasakojimas apie dešimtmetį praleistą bangose, ypač su burlente kiek nuramino. Sutarėm, jei susitvarkysiu su tow lenta lygiam vandenyje, tai yra uostelio teritorijoje, pavyks iškart atsistot išsitempiant, suprasiu kaip vyksta pick up‘ai… Varysim į bangas.

Pasiemam lentą. Kojakilpės per didelės, atsuktuvo nėra arba kažkur užrakintas. Šioje vietoje jau nebestabdysim. Surandam liemenę. Ji skirta turistams, panorusiems pasitampyti su bananu. Suprantu, kad viskas čia labai „dodgy“.
e lenta

Uostelyje sekėsi tiesiog puikiai. Sakyčiau nepriekaištingai. Atrodo nustebinau net Eric. Iš tikro visi metai bangose pykstantis su burlente atsipirko.

Sėdu ant vandens motociklo, už Eric. Lygus uostelio vanduo baiginėjasi, artėja sujauktas vandenynas.

Nesu rašytojas ir nežinau kaip reikia aprašinėti svarbiausius gyvenimo įvykius. Sekanti akimirka, kirtus uosto vartus, Nazarė uolai išlindus iš už molo akmenų, yra ta, apie kurią nežinau kaip rašyt. Gal ir nereikia daug rašyt, tikriausiai ji svarbi tik man, tik dėl kažkokių priežasčių, dėl kažkokių įvykių gyvenime, kurie kažkokiu būdu ir kažkodėl tuomet įsiprasmino. Papildomai, tuo metu susivokė, į ką įsivėliau. Shit just got real.

Visa kas sekė po to buvo labai mechaniška. Buvau susikaupęs tik į tai, kaip išsitempti, kaip laikytis teisingoj motociklo pusėje, kada pasileisti. Tada įprastai, stebi bangą, ką ji daro, stengies adekvačiai reguoti. Sėkmingai pagavau gal penkias ar šešias bangas. Nei karto nekritau. Eric iš tikro kietas. Išrinkdavo puikias bangas ir paleisdavo tobulose, saugiose vietose. Tow surfinime daugiau nei pusę darbo atlieka pilotas. Surferiui reikia tik nekristi.

Sąlygos buvo idealios pirmai čajnyko sesijai. Eric žodžiais apie 9m banga. Beveik be vėjo, stiklinės (kaip Nazarė spotui) bangos. Surfinant nejaučiau jokio streso, įtampos ar baimės. Tikriausiai smegenys jau nebeturėjo tam laiko.

Pirmoji mano banga Nazare

Pirmoji mano banga Nazarė

e portugalija_1

Diena Nazarė bangose

Grįžus prie mašinos laiko stresui ir maloniai drebančiom rankom užteko. Persirengiau, parašiau Girmantui. Einu pasimalti šalia RedBull angaro, ten tvarkosi aplink motociklą ir Eric. Netikėtai atvažiuoja João. Tikriausiai iš mano išvaizdos aišku, kad pavyko. Taip retai būna, bet tada buvau labai ‚excited‘.

João: „Kažką pasakė“

Aš: „Yeah, I got some waves. I can‘t believe it!“. Ar kažkas panašaus

João: „Yes, you tried, you were humble and you waited. Thats why you got the wave“

Viskas. Done. Pakeliui namo sustoju Nazarė pavalgyti ir išgerti kavos. Sėdi, geri kavą, viskas kaip ir anksčiau. Tik truputi liūdna, nes nuo šiol, bent jau kurį laiką, judėjimas nuo kalno žemyn.

 

Šioje pastraipoje klišės. Pirma klišė (kairinis kirčiavimo ženklas ant „i“) apie gyvenimo prasmę. Antra – pats surfinimas – taip, jėga. Bet šiandien momentai iki to yra labiau įsimintini nei pats surfas. „You tried, you were humble and you waited. Thats why you got the wave“. Tai šitas panašu giliai įsirašė. Aišku purvinoje, triukšmingoje ir beprasmėje kasdienybėje, tas stay humble, wait, try. Sunku, bet bent jau kryptį turi. Dar yra kažkokie taip vadinami gyvenimo moto. João, atrodo, man tokį pakišo.

 

2018 12 mėn. Airija.

Artėja Kalėdos, laikas dingti iš Lietuvos.

Airija, jaučiu joje turiu nebaigtų reikalų. Tai antra kelionė, šįkart vykstu geriau pasiruošęs įrangos atžvilgiu, ir, po tow sesijos Nazarėje. Tikiuosi kiek palankesnio vietinių požiūrio. Neklystu, turint saulėtų įrodymų vietiniai į mano tikslą reaguoja ramiau. Be to, Airijoje man irgi patinka. Saulės mažai, lyja, šalta, maistas vidutiniškas, vidutiniškai brangu. Bet vistiek patinka. Žmonių keistai gyvų čia yra. Ir bangos, kiek aš suprantu, vienos geriausių pasaulyje.

aileens_2

Aileens (Cliffs) spotas

Belaukiant didesnio ciklono Atlante susibendrauju su vienu vokiečiu. Pasirodo jam gerai sekasi surfinti, vienas kietesnių vokiečių. Aerial‘ai, tub‘ai, įriasi į dideles. Šalies pietvakarinėje dalyje rodo puikias sąlygas paddle sesijai Aileens (Cliffs) spote. Ko gero gražiausia vieta kur esu gaudęs bangas. Turi nusileist didžiuliu šlaitu žemyn, nenusisukant galvos, pasiekti akmenuotą pakrantę atsuptą 200 m aukščio stačių uolų. Tai mano pirma sesija su didesne (6’8”) lenta ir liemene. Prie visko dar prisideda faktas, kad naujus metus sutikome važiuodami mašinoje, atvykus į vietą pirmą valandą nakties negaunam lovos nes visi švenčia, nakvojam mašinoje, ant priekinių sėdynių. Su vokiečiu prasurfinam dar porą savaičių. Po tiek laiko su kietu surferiu supranti, koks pačio apgailėtinas lygis.
aileens_1

Jau turiu bilietą atgal, reikia ruoštis ateinančiai parodai. Didelių bangų negavau. Bet sužinau, jog Peter Conroy iš Irish Tow Surf Resque clubo rengia kursus – gelbėjimo bangose su vandens motociklu. Nusprendžiu pasilikti, šie kursai labai svarbūs dėl kelių priežasčių – jei žinosiu kaip gelbėti kitus bangose, žinosiu ką daryti, jei patį kas trauks. Kita priežastis susijusi su Airijos bendruomene. Čia didelių bangų gausi, jei kas nors nuspręs aukoti savo laiką ir į ją įtempti. O kad taip atsitiktų, kaip ir rašiau anksčiau – „that not how you do it“. Kursai yra vienas iš žingsnelių – that is how you do it.

Kursai praeina puikiai. Pirma diena teorija, gaivinimas, pavojai ir pan. Antra diena – vandens motociklo priežiūra, pratimai lygiam vandenyje ir pirmieji bandymai pursluose. Trečia diena – sunkiausia, mokomės gelbėti bangose. Esam 8 žmonės, 4 vandens motociklai, skirstomės komandomis ir treniruojamės. Man prieš akis padaro back flip‘ą su vandns mocu, ne savo noru. Per stačioje vietoje lipo per bangą. Beje, su vandens motociklu irgi galima ančiuku nerti per bangas, geras.
aileens_3

Kitą dieną po kursų išskrendu. Dar dvejoju pasilikti ilgiau, nes sekančią dieną gali būti gerų sąlygų Mullies. Visi sako nėr ko, nieko labai nebus.

Grįžus namo gaunu nuotraukas, kaip atrodo kai nieko nebūna. Reikėjo likt. Buvo bangų, buvo motociklas ir pažįstami bangose. Total fail. Kaip ir minėjau, negali būti kitaip, negali visad tik į kalną.

 

2019 02. Airija.

Nebegaliu daugiau laukt. Žiema baigiasi, turiu būti vietoje, gal pasiseks. Ir iš tikro, rodo puikią dieną pradėti Mullies. Tą dieną taip pat vyksta šalies surf festivalis.

Vėl esu šalies pietvakariuose, čia vyksta surfo festivalis. Šeštadienio rytas, šiuo metu ritasi puikios didelės bangos. Aplinkui visi susiemę už galvos po vakarėlio. Niekas net negalvoja apie vandens motociklo leidimą.

Fail Fail Fail.

Už poros dienų įsiplėšiu raiščius ir perku bilietą namo. Žiemos sezonas baigtas.

 

Kas toliau.

Šiuo metu esu Lietuvoje. Reikia susitaisyti koją. Kaip ir mano didelės bangos, taip ir rašymas. Į antrą pusę vis sunkiau.

Dabar reiks daug treniruotis. Bendras fizinis, kvėpavimas. Reikia pradėti vaikščioti į naują Klaipėdos baseiną, jame yra nardymo šachta (ar kaip ji vadinas), išmokti nesusigadinti ausų užvirtus kam didesniam.

Vaidas Zabulionis išbaiginėja tow surf lentą. Bus geltona ir labai greita. Ir labai gera, jaučiu taip. Zabas kietas šeiperis. Net keista, kad tokį Lietuvoje turim. Kaip daryti tow lentą aiškinausi dar būdamas Airijoje, vietinių pagalba ir lentų kopijavimo pagalba. Kai lenta bus pabaigta, manau, galima bus plačiau parašyti, gal ir atskirą straipsnį.
zabo_1zabo_2

Kita ilga tema – vandens motociklas mūsų pakrantėje. Treniruotis juo Baltijoje, pasirodo, yra labai naudinga. Mokantis gelbėti bangose esantį žmogų reikia gerų motociklo valdymo įgūdžių. Ir čia po truputi pereinam į saugumo temą. Bet apie visą tai atskirai, plačiau, vėliau.

 

Marius Ščerbinskas