Kelionės

Užkirtimas SUP irklente

Irklentė Baltijoje užkerta sunkiau nei žydrame tropikų vandenyje ir stačiose rifų bangose. Bet ne todėl, kad bangos lėkštesnės, o todėl, kad tarsi nėra poreikio „normaliam“ užkirtimui. „Normalus“ reiškia krypties pokytį posūkio metu 180 laipsnių. Posūkiai iki 130 laipsnių varžybose net nėra užskaitomi. Banglentininkai taip pat dažnai užsiima pavingiavimu, bendras spoto fonas nuslenka į pavingiavimus ir daugeliui atrodo, kad tai normalu. Ne.

Kaip daroma kai posūkis nesigauna?
1. Dažniausiai daroma klaida, galinė koja neperkeliama į SUP irklentės galą. Gaunasi apie 90 laipsnių posūkis, dažnas griuvimas ant nugaros.
2. Koja perkeliama beveik iki irklentės pado galinės atramos. Tai didelis pasiekimas. Lenta automatiškai susisuka  bent 130 laipsnių, o esant geram greičiui ir pataikymui į kritinę bangos vietą gaunasi ir visi 180.

Kaip daroma kai posūkis gaunasi?
Reikia greičio, žemos stovėsenos nuo apatinio posūkio iki viršutinio posūkio pabaigos, gero yrio ir teisingos galinės kojos pozicijos viršutinio posūkio metu.
Posūkis 180 laipsnių ir daugiau su dideliu purslu gaunasi garantuotai kai galinė koja perkeliama ne tik iki irklentės pado galinės atramos, bet ir nežymiai paslenkama link vidinio borto.

Vizualiai visisškai nematoma galinės kojos padėtis viršutinio posūkio metu turi didžiausią reikšmę posūkio sėkmei. Labai ekspresyvus ir, atrodytų, reikšmingas darbas irklu kartais tik trukdo ištempdamas kūną ir sulėtindamas lentą.

Vizualiai visiškai nematoma galinės kojos padėtis viršutinio posūkio metu turi didžiausią reikšmę posūkio sėkmei. Labai ekspresyvus ir, atrodytų, reikšmingas darbas irklu kartais tik trukdo ištempdamas kūną ir sulėtindamas lentą posūkio viduryje.

 

Lenta posūkio metu pakeitė kryptį 180 laipsnių kampu. Be to, kad tai buvo radikalus posūkis, lenta dar atsisuko į putą. Irklentininkas gavo galimybę kontroliuoti savo padėtį kritinės bangos sekcijos atžvilgiu. Žmoniškai kalbant - būti kuo arčiau putos, stačiausioje bangos dalyje.

Lenta posūkio metu pakeitė kryptį 180 laipsnių kampu. Be to, kad tai buvo radikalus posūkis, lenta dar atsisuko į putą. Irklentininkas gavo galimybę kontroliuoti savo padėtį kritinės bangos sekcijos atžvilgiu. Žmoniškai kalbant – būti kuo arčiau putos, stačiausioje bangos dalyje.

 

Irklentininko galinė koja nėra pastatyta ant vidinės briaunos. Lenta nenori sukti. Iš bėdos išspaustas 90 laipsnių posūkis. Tokiu posūkiu tolstama nuo stačiausios bangos dalies. Tai ne bangų raižymas. Teisinga vieta po posūkio pažymėta mėlynu tašku.

Irklentininko galinė koja nėra pastatyta ant vidinės briaunos po apatinio posūkio. Lenta nenori sukti. Iš bėdos išspaustas 90 laipsnių posūkis. Tokiu posūkiu tolstama nuo stačiausios bangos dalies. Tai ne bangų raižymas. Teisinga vieta po posūkio pažymėta mėlynu tašku. Bangos statumo skirtumas tarp mėlyno taško ir irklentės vietos apie 30 laipsnių. Tai didžiulis skirtumas.

Nėra nieko sudėtingo. Nusipaišai tris taškus ant SUP irklentės pado ir statai galinę koją pagal tai kokio aštrumo posūkio reikia. Dar viską reiktų daryti kiek galima žemiau pritūpus ir posūkis bus idealus. Pritūpti ir paslinkti pėdą 20cm moka visi.

Žydrų bangų!
Gintas Lapėnas
ISA Surf Judge Level 2