NAUJIENOS

Žiemos buriavimas burlente

Lenktynininkai ir freeraideriai gyvena amžinai. Jie buriuoja kai pučia. Bangų raižytojai turi baigtinį skaičių bangų, nes ciklonų nešančių bangas kiekis metuose yra mažas, o metus galima suskaičiuoti. Todėl bangų praleisti negalima net žiemą.

Per pastaruosius 20 metų labai pasikeitė klimatas ir hidrokostiumai. Žiema tapo panašesnė į rudenį, o hidrokostiumai gerokai šiltesni ir lankstesni. Todėl buriavimas jūroje gruodžio mėnesį yra tas pats rudeninis buriavimas. Be to prie jūros visada kokiais 5 laipsniais šilčiau negu žemyne, o pati jūra net sausio mėnesį iškelia iš giliau šiltesnius vandenis.

Ko reikia, kad nebūtų šalta buriuoti burlente jūroje?
Proto ir 5-6mm  vientiso hidrokostiumo su gobtuvu užsegamo per priekį.
Reikia brangiausio hidrokostiumo.
Pamušalas turi būti „kailiukas“. Jis šildo geriau negu guma ir atstoja kelis mm neopreno. Gobtuvas taip pat su kailiuku, nes kitaip šąla galva.
Gobtuvas ir užsegimas priekyje reikalingas, kad bangos smūgis nepramuštų kaklo srities ir vidun nepatektų šaltas vanduo. Nemalonu kai su užtrauktuku nugaroje atšąla kaklas prie kaukuolės. Atrodo, kad galva atsiskiria nuo kūno ir galūnės valdomos nepatikimu nuotoliniu būdu.
Papildomai šilumai galima išpūtinėti orą ne į lauką, bet į vidų. Neįtikėtina koks karštas yra iškvepiamas oras. Atrodo tarsi stovėtum galvą pakišęs po karštu dušu.
Kostiumas turi būti šiltas rengiantis, aplinka šilta, be vėjo, kad kraujagyslės neįjungtų energijos taupymo režimo dar prieš išplaukiant. Persirengimui naudoju poilsinės namukų verandas. Ten užuovėja, patogu atsisėsti.

Žieminių hidrokostiumų pamušalas (kailiukas) šildo vidaus organus ir galvą.

Žieminių hidrokostiumų pamušalas (kailiukas) šildo vidaus organus ir galvą.

 

Regular ar Tight
Regular fit rekomenduojami burlentininkams ir kaitams, o Tight fit – banglentininkams. Kadangi jūroje tenka ištisai skalbtis, tai naudoju stipriai apglundantį banglentininkams skirtą hidrokostiumą (Tight fit). Kažkada naudojau normalų, bet dabar tokia mintis nekyla. Kartais tenka matyti burlentininkus su labai laisvais hidrokostiumais. Klausiau “kodėl”, sakė parduotuvėje buvo tik toks dydis. Su laisvu hidrokostiumu patirsite daugiau įspūdžių, veidas ir rankos bus mėlynesnės…
Naujo Tight fit hidrokostiumo nepatogumas gali būti dilbiuose. Neopreno spaudimas riboja kraujotaką ir rankos nelaiko. Aš į dilbius kišdavau 1,5 – 2 l mineralinio vandens butelius parą prieš buriavimą, o kartais ir dar ilgesniam laikui. Per porą mėnesių dilbiai prasitampo ir nebespaudžia.

Lankstumas
Surferių kostiumai lankstūs ir šilti. Banglentininkai kaip ruoniai ilgai būna vandenyje ir daug irkluoja. Kostiumai tam pritaikyti. Kažkada žmonės vilkdavosi papildomus sluoksnius po hidrokostiumais. Gal ir būdavo šilčiau, bet judesiai tapdavo suvaržyti. Iš tų laikų ir tęsiasi negatyvi žieminio buriavimo uodega, atseit, šalta ir nepatogu. Dabartiniai 3/4 mm hidrokostiumai gerokai šiltesni už senus 4/5mm.  Dabartinio 5/6mm lankstumas panašus į dešimties metų senumo 2/3mm.

Batai
Stori yra gerai, bet dar geriau yra 2/3mm su kailiuku. Koja nešąla ir netrukdo valdyti burlentės. Net nereikia kojakilpių didinti po vasaros.
Batų yra Marineros parduotuvėje Kauno jachtklube:
https://www.ion-products.com/water/surfing/footwear/ballistic-boots-32-is/
Su 5/6mm batais plaukimas panašus kaip su kroksais – sunku įkišti-ištraukti iš kojakilpės, posūkiai vėluoja, lenta šuolyje nesifiksuoja.

Pirštinės
Su nuogais delnais. Aš iškarpau nereikalingą neopreną, kad netrukdytų laikyti giko.

Pirštinės yra daugiausiai diskomforto sukelianti aprangos dalis. Aš išsikarpau serijinių pirštinių delną taip, kad nebūtų neopreno tarp delno ir giko. Trukdymo beveik nejaučiu. Tokios pirštinės nešildo vandenyje. Tenka irtis kumščiais, jei reikia irtis toliau nei 20 metrų. Gobtuvas užtrauktas iki nosie karšto oro pūtimui į kostiumo vidų, bet yra pavojus užspringti įkritus į vandenį.

Pirštinės yra daugiausiai diskomforto sukelianti aprangos dalis. Aš išsikarpau serijinių pirštinių delną taip, kad nebūtų neopreno tarp delno ir giko. Trukdymo beveik nejaučiu. Tokios pirštinės nešildo vandenyje. Tenka irtis kumščiais, jei reikia vytis burlentę toliau nei 20 metrų.
Gobtuvas užtrauktas iki nosie karšto oro pūtimui į kostiumo vidų, bet yra pavojus užspringti įkritus į vandenį. Įdomu būtų apsivynioti veidą sumuštinių plėvele iškarpant akių, nosies ir burnos sritis. 

Bėgimas prieš buriavimą Bėgimas užveda kūną. Prabėgus 10 min generuojamos šilumos užtenka valandai arba visai dienai.

Bėgimas prieš buriavimą yra iš fantastikos srities, nes burlentininkai neatlaiko bangų spaudimo psichikai ir sulenda į jūrą be apšilimo. Prabėgus 10 min generuojamos šilumos užtenka valandai arba visai dienai, kūnas dirba žymiai geriau, stipriau ir tiksliau. Bėgant iki šiaurinio molo ir atgal galima apžiūrėti bangas iš kito kampo, pasidžiaugti jūros vaizdais.

Rankų adaptacija
Jei rankos sušąlo – sukite, kad į pirštus pritekėtų šilto kraujo. Kai kraujagyslės ima plėstis, o pirštu užlieja stiprus skausmas galima rankas sekundei pamerkti į šaltą vandenį ir kiek sulėtinti kraujagyslių plėtimosi greitį. Šildančių tepalų tepti nerekomenduojama, nes rankoms bus gal ir šilta, bet iš jų šaltas kraujas pateks į vidaus organus ir jie nustos funkcionuoti gaudami ne darbinės temperatūros kraują.

Saugumas
Aš buriuoju maždaug iki molo vidurio, iki 200m nuo kranto. Labai retai iki molo galo. Kiek įsivaizduoju, kad galiu nuplaukti šaltame vandenyje tiek ir nutolstu.

Orų prognozės
Žiemą jos grybauja. Jos grybavo ir vasaros pradžioje kai jūra buvo šilta kaip niekada ir Kuršmarių termikas niekaip neįsijungdavo. Žiemą windguru rodo taip pat žymiai daugiau negu realiai pučia. Prognozės visada raudonos, 4-3,6 kvm burėms, o atvažiavus tenka traukti 5,2 kvm bures ir dideles lentas. Vežtis reikia viską. Old meteo suspėdavo paskutinę minutę atspėti vėjo stiprumą su mažesne paklaida.

Dienos labai trumpos, sutemsta 16 val. Iš Vilniaus išvažiuoju 6 val ryto.

Išvados būtų tokios, kad žieminis buriavimas burlente yra geras dalykas, o šalta būdavo prieš 15 -20 metų

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
ISA Surf Judge Level 2