NAUJIENOS

MŪŠA 3

20070626_musa_119
2007.08.30
Ruduo – bangų sezonas. Kaip perlipti lūžtančias bangas?
III dalis.

Apie saugios išplaukimo vietos pasirinkimą ir inventoriaus nelaužymą rašyta anksčiau. Čia pakartosiu tekstą iš 2003 metų knygutės apie slalomą. Tinka ne tik slalomistams.
Plaukimas mūšoje. Kaip greitai perlipti bangeles
Kartais slalomo varžybos vyksta mūšoje. Taisyklėse netgi numatyta, kad slalomo varžybos turėtų vykti “in surfing zone”. Lygaus vandens burlentininkams mūša yra geroka rakštis subinėje. Jie krenta, laužo inventorių, bėgiodami nuo bangų neišlipa į ženklą. Slalomas ne laisvas pasiplaukiojimas – reikia gaudyti momentą, kada perlipti per bangą su mažiausiais greičio nuostoliais. Geriausia medžioti tarpus tarp bangų, bet slalome tenka medžioti ir bangas. Čia aprašytos Šventosios sąlygos, keli mūšoje lūžtančios bangos etapai ir jos praplaukimo būdai:
1pav. Ateinanti banga. Tai tikras tramplinas. Kertant ją stačiu kampu šuolis yra neišvengiamas. Šuolis slalome reiškia greičio praradimą. Kad nereikėtų šokti – pačiame bangos viršuje reiktų staigiai atkristi arba amortizuoti bangą staigiai pritūpiant prieš ir išsitiesiant po.
2pav. Užsilenkusi – lūžtanti banga. Pavojingiausia banga, tai netgi ne tramplinas, o betoninė siena. Jei kirsime ją statmenai – iššoksime į orą arba būsime nublokšti atgal (jei banga labai didelė), sustabdyti. Jei kirsime ne statmenai – sumals ir sulaužys. Nuo šioje stadijoje esančios bangos reikia bėgti, bet tik iki to momento kai ji virsta sulūžusia banga.
3pav. Sulūžusi banga. Tai tokia banga, kurią mes medžiojame. Ji nebeturi kieto vandens pagrindo – tramplino (t.pilka spalva), kuris mus išmestų į orą. Taipogi ji turi siaurą putų sluoksnį per kurį galima pralėkti be problemų staigiai pakimbant po giku, sulenkiant po savimi kojas (nukraunant peleką) ir lengvai atkrentant. Tokią bangą galima kirsti kampu. Kuo didesnis greitis, tuo sėkmingesnis kirtimas.
4pav. Balto vandens (burbulų) sluoksnis. Banga sulūžo, rieda, verda. Susidaro labai plati putų juosta per kurią sunkoka prašokti dėl jos pločio, vanduo labai išretėjęs – lengva nugrimzti. Tokiame vandenyje pelekas nedirba, todėl reikia jį nukrauti pakimbant po giku ir sulenkiant kojas. Jei nepavyksta praplaukti – liksite be greičio laukti atriedančios kitos bangos – nieko gero.
20070828_banga_315
Apibendrintai – gaudykite momentą kai banga užsilenkusi sugriūna (3) – tai geriausias momentas pilnu greičiu stryktelėti per ją šiek tiek užkylant prieš bangą ir atkrentant viršuje (5) ir bėkite nuo lūžtančios (2).
Jei neglisuojate visas bangas kirskite tiksliai statmenai (išskyrus 1). Lenta tarsi adata pradurs  kunkuliuojantį vandenį ir ramiai perlips per bangą.
20070709_akinysraudona_375
Neaišku – klauskite.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89