NAUJIENOS

MŪŠA 1

20070626_musa_119
2007.06.26
Joninių savaitgalis atseikėjo neblogo vėjo ir lengvų bangų jūroje. Kaip išplaukti nelaužant inventoriaus?

Vasarą kiekviena vėjuota diena pajūryje yra aukso vertės. Todėl lendame į bangas į nieką nežiūrėdami, nieko negalvodami. Jūra prasideda mūšoje. Čia dažniausi stiebo ir lačių lūžiai. Kaip apsisaugoti?
Vietos pasirinkimas
Išėję į pliažą bent penkias minutes skirkite mūšos stebėjimui. Kuo baltesnė ir triukšmingesnė mūša, tuo sekliau toje vietoje. Jūsų uždavinys atrasti jūroje vietą, kur bangos lūžta labai silpnai arba nelūžta. Tose vietose yra gilu ir srovė neša į jūrą. Tai kanalai, kuriais bangų suneštas vanduo grįžta į jūrą. Jie išsidėstę kas 100-200m ir yra apie 20-30m pločio. Išplaukti ir grįžti reikia šiais kanalais.
Pavojingiausia jūroje yra pirmoji sekluma. Kuo seklesnė, tuo pavojingesnė, nes čia bangos tiesiog sugriūna su didžiausia energija laužydamos viską savo kelyje.
20070626_musa_374
Pradėkite plaukti iš aukščiau. Įvertinkite, kad jūs ne tik dreifuosite, bet ir būsite nešami srovės ne mažesniu kaip 2m/s greičiu. Praėję pirmąją seklumų juostą turėsite kelias sekundes atokvėpio. Paskui galite susidurti su žymiai rimtesne antrąja juosta. Vėlgi reikia žiūrėti, rinktis vietą ir neplaukti ten, kur lūžta didžiausios bangos.
Antroji mūša dažniausiai laužo jautrų freeraidinį takelažą, nes bangos čia didelės ir labai lenktos. Burė, prilipusi prie bangos paviršiaus neatlaiko tokių kreivių.
Pirmoji mūša laužo į dugną atsirėmusius rimtesnius stiebus ir yra pavojingiausia pradedantiesiems, nes veikia labai neprognozuojamai kartu su srove.

Pirmos dalies pabaiga.
Turite klausimų – rašykite į komentarus po straipsniu.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89