NAUJIENOS

SUP irklenčių metai


Kiekvienais metais lapkričio pradžioje būna trumpas žiemos pasispardymas su snieglentininkų iššokimu į kiemą ir sniego fotografavimu mobiliaisias telefonais. Paskui vėl ateina mėnuo tikro rudens. Jūra dar šilta SUPinimui bangose, žemyne oras malonus kvėpavimui. SUP irklenčių sezonas tęsiasi puikiai papildydamas sportavimą salėje
.

Pernai irklavau 10’6 “allround” lentą, o šių metų rudenį labai nebrangiai gavau 8’10 “wave” irklentę. Abiejų lentų pločiai vienodi, pastovumas panašus. Skiriasi čiuožimas bangomis ir kurso laikymas irkluojant tiesiąja. Trumpai palyginsiu pojūčius “wave” vs “allround”.

REKREACIJA
Atvažiuojame po darbo į Trakus ar Vilniaus centrą ir išgariname stresą. Irkluojame neįsipareigodami, kreivai, be pastangų. Čia nėra jokio skirtumo kokia lenta plaukiate. Abi plačios, abi palaiko atsipūtimą. Allroundas šiek tiek draugiškesnis, tiesmukesnis. Merki irklą, darai yrį, lenta plaukia. Kas kelis yrius keiti irklavimo pusę. Su “wave” irklente yrio pusę reikia kaitalioti dažniau. Bet juk rekreacija.

MANKŠTA

Mankšta yra kai irkluojate apie valandą, kažkiek suprakaituojate ( 1 L), apiplaukiate Galvės ežerą, aplankote Totoriškių, Skaisčio ežerus, Užtrakio dvaro tvenkinių sistemą, o Neryje tai irklavimas tarp Lazdynų tilto ir Vilnelės žiočių. Čia stipri srovė ir reikia sąžiningai dirbti. Aukščiau Vilnelės srovė vangoka.
“Allround” irklentė leidžia irkluoti teisingai, išmokti irkluoti vienoje pusėje.
“Wave” lenta labai stipriai reaguoja į kiekvieną yrį, akimirksniu keičia kryptį. Reikalavimai irklavimo technikai yra rimtesni. Jei viena puse dar įmanoma plaukti, tai kita puse irkluodamas jautiesi kaip pradinukas. Vietoje teisingos pusės yrio – 15 proc lentos tiesinimo ir 85 proc yrio pirmyn – “neteisingos” pusės yris gaunasi – 50 proc tiesinimas ir 50 proc yris pirmyn.

BANGOSE
Kad bangose įvyktų kažkas panašaus į čiuožimą reikia irkluoti bent 3 kartus per savaitę po 1 val. Bangose  atsiranda greitėjimo poreikis, nelieka laiko svarstymams ir irklo pusės keitimams. Greitėjant reikia labai intensyviai irkluoti 3-10 sekudžių, kad įgautumėmė bangos greitį ir išliktume ant jos veido. Dar tiek pat intensyvumo pridėkite kovai su srove ir vėju.
Čiuožiant nuo bangos, kaip ir burlentėse, reikia elgtis atvirkščiai negu atrodo. Nereikia stotis ant lentos kaip medžiui. Čia kaip darant vandens startą – čiuošite susigrupavę ir būdami kuo žemiau prie lentos – viskas gausis. Jei atsistosite – ne. Čiuožimo pradžioje visas svoris tenka priekinei kojai.
Wave lenta lengviau čiuožti nuo bangos, ji valdoma.

IRKLAS

Turiu normalų ir “wave” irklą. Wave irklo mentė turi simetrišką profilį. Darant staigius posūkius jo nereikia ištraukinėti iš vandens. Irlas laksto vandenyje kaip F2D oro mūšio kordinis modelis. Tai panašu į uogienės maišymą. Tokie judesiai padeda valdyti lentą neištraukiant irklo, irkluoti, atsiremti į irklą bangoje ir šiaip nestabilumo būsenoje.
Bangose toks irklas patogesnis. Irkluojant tiesiai geriau dirba paprastas.
Lenktyninių lentų nebandžiau.

IŠVADA PO METŲ TAŠKYMOSI
Bangoms skirtos irklentės nelabai tinka mokytis irkluoti. Lygiuose vandenyse maloniausiai čiuožia allroundai. Nuo jų ir reikia pradėti.

VIETOS

Džniausiai irklavau Neryje Vilniuje ir Trakų ežeruose. Neris tinka mankštai, o Trakai atsipūtimui. Čia daugybė vietų į kurias gali užsukti, apžiūrėti.
Kaunas turi Nemuną, Nerį, Marias.
Klaipėda – marias, kanalą, Danę miesto centre ir jūrą. Tai idealiausia vieta SUPinti.
Nešamės lentą, merkiam irklą ir plaukiam.

SUP banglenčių ir irklenčių mokykla ir nuoma Trakuose ir Vilniuje.
Informacija tel.: +370 617 80614
Arba rašykite: mokykla(eta)vejasgalvoje.lt

Gerų bangų!
Gintas LTU89