NAUJIENOS

SUP irklentės bangoms. Kaip pradėti raižyti Baltijos bangas

Artėja bangų sezonas. Čiuožimas bangomis irklente nėra pramoga. Tai teleportacija. Banga perkelia kūną, protą ir sielą į kitą matavimą ir ten išskalbia. Ko reikia norint gaudyti bangas irklente?

Bangos šalia molo Melnragėje. Fanatic AllWave 8'10" - bangas gadyti ypač paprasta.

Bangos šalia molo Melnragėje. Fanatic AllWave 8’10” – bangas gaudyti ypač paprasta.

Hidrokostiumas
Jo reikia būtinai, nes pusę laiko užima skalbimasis bangų mūšoje. Universalus yra 3/4 mm storio. Jis tinka iki kokių 12 laipsnių vandens ir oro temperatūros. Šaltesniems orams ir vandeniui jau reiktų 4/5 arba 5/6mm storio hidrokostiumo. Batai gerai būtų kai vanduo šaltesnis negu 12 laipsnių.
ION hidrokostiumai: Onyx AMP
ION batai: Balistic Boots

Irklentė
Šiuo atveju tai būtų SUP banglentė. Prie jos pavadinimo turėtų būti žodelis “wave”. Dauguma žmonių elgiasi kaip visi – pradžiai nusiperka pripučiamą daiktą ir bando lįsti į jūrą. Po kelių kartų tampa aišku, kad tas daiktas netinka čiuožti bangomis, nes skirtas lygiam vandeniui, turi ilgą vaterliniją ir sminga į bangas. Dar pripūstukas neturi aštrių bortų ir dugno formos kuri leistų lentai suktis, kitų bruožų, kurie buvo išdirbti per beveik 100 banglenčių istorijos metų. Bangose kolkas karaliauja kietos lentos.

Bangoms skirtos kietos lentos dažniausiai turi 5 lizdus pelekams. Naudojant tris pelekus išvystomas didesnis greitis, keturi pelekai leidžia geriau laikytis ir suktis stačiose bangose. Bartas lentos gale aštrus. Jis padeda sukti radikalius posūkius bangoje.

Bangoms skirtos kietos lentos dažniausiai turi 5 lizdus pelekams. Naudojant tris pelekus išvystomas didesnis greitis nuožulniose Baltijos bangose. Keturi pelekai leidžia geriau laikytis ir suktis stačiose bangose. Bortas lentos gale aštrus. Jis padeda sukti radikalius posūkius bangoje. Dugnas turi lengvą V formą. V suteikia dar daugiau kontrolės ir tolygumo posūkiui, lenta laikosi užbrėžtos trajektorijos.

Baltijoje geriausiai tiks „wide“ stiliaus SUP irklentės. Jos stabilios, o tai svarbiausia banglentės savybė pradedančiajam. Baltijos bangos yra dažniausiai apaugusios chopu, kuris chaotiškai blaško lentą. Geriausiai suvaldanti chopą ir atitinkanti Baltijos bangų linkimus yra Fanatic AllWave lentų linija.

Mėlyna AllWave irklentė platesnė, kiek storesnė ir gerokai trumpesnė negu tokio paties dydžio irklentininkui skirta ProWave. AllWave draugiškesnė pradedantiesiems ir suveltose Baltijos bangose.

Mėlyna AllWave irklentė platesnė, kiek storesnė ir gerokai trumpesnė negu tokio paties dydžio irklentininkui skirta ProWave. AllWave draugiškesnė pradedantiesiems ir suveltose Baltijos bangose.

Rinktis reiktų pagal irklentininko svorį. Jis užrašytas prie kiekvieno lentos dydžio. AllWave lentos puikiai tinka ir kasdieniam arimui ežeruose ar upėje. 80 kg žmogui tinkanti 8’3″ telpa į VW Polo ar kitokį kompaktišką automobilį. Galima laikyti automobilyje parkinge ir šokti ant lentos iškart po darbo. Įsisavinus bangos pagavimą, apatinius ir viršutinius posūkius su AllWave galima keisti į radikalesnes ProWave irklentes  arba dar radikalesnį kompaktišką Stubby . 2017 metų bangoms skirtų irklenčių spektre Stubby rekomenduojamas kaip tarpinis variantas tarp AllWave ir ProWave. Jas taip pat reikia rinktis pagal savo kūno svorį. Yra netgi pripučiama Stubby versija trūks plyš negalintiems be pripučiamų. Filme matomi raižymo skirtumai tarp kietos ir pripučiamos versijų. ProWave nėra tokia stabili kaip AllWave. Ji skirta darbui ant bangos veido. Nepraėjus AllWave kurso su ProWave bus sunkoka.

AllWave - mėlyna, geriausiai Baltijos bangoms tinkanti irklentė. Ji platesnė, stabilesnė ir plūdresnė negu pažengusiems skirtos ProWave irklentės (raudona).

AllWave – mėlyna, geriausiai Baltijos bangoms tinkanti irklentė. Ji platesnė, stabilesnė ir plūdresnė negu pažengusiems skirtos ProWave irklentės (raudona).

Lynas
Jis neleis irklentei pabėgti nuo jūsų ir perskelti galvą arčiau kranto esančiam jūsų kolegai. Lynas turi būti tiesus, nesusuktas, irklentės ilgio.
ION lynas SUP leash

Irklavimas

Lipant į bangas reiktų neblogai irkluoti, bent jau be problemų išlaikyti lentą tiesiame kurse nekeičiant irklo pusės. Taip pat irkluoti reguliariai kelis kartus per savaitę, kad širdis normaliai laikytų padidėjusį krūvį.
Sudalyvaukite pasiruošimo irkluoti jūroje treniruotėse Trakuose.

Viską susiruošę pasitikrinkite bangas pagal prognozę. Taip pat būtų naudinga sudalyvauti “Vėjas galvoje” SUP 3D sesijoje rugsėjo-spalio mėnesį ir gauti čiuožimo bangomis pagrindus.

Daugiau vaizdų su bangų raižymu AllWave ir ProWave iš Melnragės.

 

SUP irklenčių prekyba, kursai ir nuoma Trakuose ir Vilniuje.
Informacija tel.: +370 617 80614
Arba rašykite: mokykla(eta)vejasgalvoje.lt

Gerų bangų!
Gintas Lapėnas
LTU89