NAUJIENOS

Front ir back

20080326_front_119
2008.03.26
Backas ir frontas.
“Kai neplaukiu, aš galvoju apie tai”
K. Slater
Front ir back loopai yra labai įkvepiantys, bet kartu ir stulbinantys savo paprastumu triukai. Tik jų mokymosi metodikos yra mėgėjiškos. Dažniausiai pasitaikantis frontloopo aprašymas yra toks:
– užpakalinę ranką perimti kiek galima toliau atgal
– prieš iššokant atkristi
– iššokus mesti burę į priekį (arba pritraukti užpakalinę ranką)
– pritraukinėjant užpakalinę ranką reikia pasižiūrėti atgal.
Viskas teisingai, bet kažkodėl visi nori tą judesių seką atlikti nė karto jos nerepetavę, būdami jau ore. Ne visiems gaunasi. Vienas iš paprastesnių variantų yra krante išmokti iki automatizmo judesį, o išplaukus apsimesti, kad jau moki triuką ir jį ramiai padaryti.

Aprašytos metodikos buvo sužinotos El Ture. Praktiškai privalomas bendravimas su profesionalais kiekvieną vakarą duoda rezultatų. Tuos vaikinus reikia išvesti iš kantrybės kvailais klausimais arba vaišėmis. Tada jie kalba apie esmę.

Frontloopo problemos
Pradedant yra sunkiausia verčiantis per priekį pasižiūrėti atgal ir neatleisti burės vertimosi viduryje. Jei tik pasižiūri į priekį – atleidi burę, vožiesi į vandenį. Neskauda, bet apsisukimo nėra.
Treniruotė krante
Imame giko gabalą ir sprendžiame nežiūrėjimo atgal problemą. Jūsų uždavinys išugdyti refleksą, kuris stresinėje situacijoje susuktų jus į kamuolį. Kamuolys turi neišsitiesti iki loopo pabaigos. Visas darbas skirtas tam, kad A) padarytumėte judesį, B) išlaikytumėte jį.
20080326_front_base

Stovėdami užfiksuojate judesį. Stovite 1 minutę. Ranka priekyje ištiesta, galinė pritraukta prie dubens, galva ir kiek galima daugiau kūno pasukta atgal. Viskas daroma pilna(!!!) amplitude. Sustingstate ir laikote tą pozą kol raumenys prisimins ją. Toliau galite dirbti kartodami visą judesių seką kol ji virs vienu judesiu.
20080326_front_pilnas
Užfiksuotą judesį laikote 5 sekundes net ir nukritę ant žemės. Kritimas išsklaidys kritimo ant nugaros baimes.

Back loopas
Nuo back loopo dažniausiai pradeda žmonės apsisprendę verstis. Backas atrodo “saugesnis”, nereikia perlaužti per ilgus metus suformuoto pasipriešinimo katapultai.

Back loopo problemos lygiai tokios pačios kaip ir fronto – leidžiantis ir nusileidus išlaikyti pakankamai standžią užprogramuotą pozą.
Treniruotė krante
Užfiksuojate tokią pozą stovėdami su giku rankose: abi rankos pritrauktos kaip galima stipriau prie kūno. Užpakalinė ranka spaudžia giką prie dubens, bet yra už dubens, galva ir persuktas kūnas tarsi bando pažiūrėti atgal per priekinį petį (žr. mažą mažą paveiksliuką straipsnio pradžioje su “one handed backloop”) arba čia.
Stovite taip 1 minutę.
20080326_back_base
Toliau galite dirbti kartodami visą judesių seką, kol ji virs vienu judesiu. Seka: ore, aukščiausiame taške permetate galinę ranką atgal ir stipriai prisitraukiate prie giko, žiūrite žemyn į nusileidimo tašką. Tokią pozą išlaikote iki pat išnėrimo:)
20080326_back_pilnas
Kiek galima toliau į galą nuslinkta ir pritraukta užpakalinė ranka kartu su kūno posūkiu leis jums švariai užbaigti posūkį įsmigus į vandenį. Ji išlaiko jus smingant į vandenį. Jei pritraukimo prie dubens neužteks – subyrės visa jūsų konstrukcija. Plositės ir džiaugsitės purslais.
Tokie loopintojo entuziasto pastebėjimai būsimiems pradedantiesiems loopintojams.
Imate pagalį ir kasdien darote po 200 judesių. Iki sezono pradžios jau mokėsite abu persivertimus:)

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89