NAUJIENOS

Maratonas 2008

20080903_maratonas_119
2008.09.04
Maratonas.
Du autoriai sinchroniškai verčia bangų ir vėjo tekstą.

 

20080903_maratonas_giedrius
Giedrius Liutkus LTU11
Pirma diena
Skirtingai nei dauguma dalyvių atvažiavome šeštadienį iš ryto. Ir kaip tokiais atvejais dažniausiai būna, užsiregistravome vieni iš pirmųjų. Prognozės buvo palankios su lenktyniiu inventoriumi lįsti į jūrą. Vėjo žadėjo, šiaurys paprastai pasižymi mažesne mūša. Kaip vėliau pasirodė – taip ir buvo. Dar prieš kelionę pasitikrinau Palangos WebCAM – jokios mūšos ankstyvą šeštadienio rytą. Atvykus ir vėjo dar nebuvo. Bet maždaug nuo 11os ryto jis pradėjo kilti.
Kaip ir prieš kiekvienas varžybas, buvo kilusi dilema – kurią burę rinktis. Dauguma blaškėsi tarp 11 ir 10 kvadratų. Kai kas tarp 11 ir 12. Apsisprendimą sunkino tai, kad su pasirinktu inventoriumi reiks plaukti 2-3 valandas. Kadangi prognoze buvo maždaug 8 metrai per sekundę, dauguma nusprendė nerizikuoti ir ėmė ‘dešimkes’. Tarp jų buvau ir aš. Dabar žiūrdamas į šį sprendimą iš šalies vis tiek negalėčiau pasakyti ar jis teisingas. Vėjo užteko 90% distancijos ir buvo plaukti labai komfortiška, gal net per daug. Manau išplaukę su 11m burėm irgi nesigailėjo per daug.
Pirmasis startas, šeštadienį buvo nuo kranto bėgomis per mūšą. Pati mūša didesnių problemų nekėlė, bet atspėti, kada užšokti ant lentos buvo sunku. Atrodo jau užtenka gylio, lipi ant lentos, banga atslūgsta ir vairas siekia dugną. Lipi nuo lentos ir kartoji procedūrą iš naujo.

Startavau turbūt koks dešimtas. Gerai, kad pavejui turėjau greičio pranašumą, atsikapojau iki penktos vietos.
Nuo Palangos tilto atgal laviruotė. Joje kaip man atrodo padariau klaidą neplaukęs toliau į jūra, o mažais vendais ‘lipęs’ į viršų. Tuo pasinaudojo Audrius LTU-51 ir aplenkė mane. Ties Monciškėmis paėmėm ženklą ir vėl leidomės žemyn. Čia vėl aplenkiau Audrių ir gal kažkiek priartėjau prie lyderių ketverto – brolių Gresevičių LTU-13, LTU-76, Juozo LTU-14 ir Arvio LTU-789. Paskutinėje laviruotėje bandžiau daugiau plaukti į jūrą. Gal kažkiek ir išlošiau, bet labai sunku kažką vertinti, kai šalia nebuvo nei priešininkų, o kažkodėl nesimatė ir orientyrų kitame krante 🙂 Taip plaukiant gali atrodyti, kad arba labai gerai varai, arba blogai. Visgi laviruotėje pasivijau Arvį. Stebėjausi, kodėl aš jį taip lengvai lenkiu. Pasirodo, jam prailgintojo tvirtinimas išlūžo ir plaukė su ‘atleista’ per apačia bure. Nepaisant to, kad jį aplenkiau kokiais keliais šimtais metrų, finišas sukėlė sumaištį. Dalis dalyvių (tarp jų ir aš) galvojom, kad finišuoti reikia be inventoriaus krante kertant vėliavėlių atkarpą. Pasirodo reikia ir inventorių įnešt…ir dabar manau, kad tai buvo neteisingas teisėjų sprendimas, na bet jie neteisiami…. tai man kainavo finiše dvi vietas. Tiek to.
Visos nuoskaudos buvo nuplautos suorganizuotoje pirtyje ir baseine. Ačiū organizatoriams už tai.

Antra diena
Vėjo atrodė, kad yra kažkiek mažiau – visi takeluojam mažesnes bures. Bet startą atidėjus iki 13:00, vėjas pradėjo kilti. Pasiruošiau ir 10m burę. Apsisprendžiau paskutinę sekundę, vėl pasielgiau atsargiai – ėmiau mažesnę “bailių” burę. Ir vėlgi negalėčiau pasakyti, ar tai geras pasirinkimas ar ne. Vėjo lyg ir užteko, pavėjui “traukė” labai gerai. Prieš vėją lyg nieko ir nepraradau.
20080903_maratonas_11
Iš esmės plaukimą galima buvo suskirstyti į du kursus – pavėjui visus vydavausi ar net lenkdavau (gal išskyrus Juozą LTU-14). Prieš vėją, pirmąją lavyruotę pralošiau ‚broliams‘ gal ir dėl nepakankamo aštrumo į vėją, o gal paprasčiausiai nuplaukus ne į tą pusę. Antrąją laviruotę jau teko vytis pirmus tris (LTU-13, LTU-76, LTU-14), bet deja aplenkti nepavyko. Šį kartą jau geriau buvau perkandęs startavimą mūšoje, pataikiau greičiau išeiti į pakankamą gylį ir finišą – lentą nunešiau ten kur reikia.
Apibendrinant – maratonas tikrai vykęs, tiesiog idealios sąlygos plaukti su FW inventoriumi. Aišku galėjo vieną dieną dėl įvairovės vėjo kryptis būti palankesnė mažesniam (slalomo) inventoriui, na bet gal taip bus kitais metais. Šiais metais maratoną plaukėm labai greitai – du ratus susukom per ~2 valandas. Kitą kartą reiks gal ir ratų skaičių didinti, nes po maratono dar norėjosi plaukt.
Ačiū organizatoriams ir rėmėjams už taip gerai ekspromtu suorganizuotas varžybas.
Giedrius LTU-11

20080903_maratonas_moliusis
Arvydas Moliušis LTU789
Kadangi jau tapusiam tradiciniu Maratonui,rėmėjų neatsirado, jis buvo suorganizuotas ekspromtu, atsižvelgiant į vėjo prognozes.
Šeštadienio rytas.
Vėjo nerodė,todėl pradėjau takeluotis 12,5 ir 11,0 bures. Kiti rinkosi 11 arba 10. Po atideto starto laiko Vėjas pradėjo stiprėti ir pamatęs baltas puteles toli jūroje supratau, kad užteks ir Severne 11,0. Žinodamas, kad reiks plaukti ilgai, vairą pasirinkau kietesnį Deboichet R13M +6.
Startas pavyko neblogai,nes bėgau į mūšą lėtai ir pamačiau, kad priekiniai jau maudosi antroje ar trečioje seklumoje.
20080903_maratonas_startas
Pavėjui nulėkiau bukai, galvodamas,kad pasiėmiau per mažą burę, nes trūko greičio. Kiti nuvarė greitai ir aštriai. Kažkaip paklydau pakrantėse ir nepamatęs Palangos tilto nulėkiau per daug pavėjui. Mantas ir Juozas išlindo priekin, su Gedu teko prasilenkt prie ženklo kaktomuša, nes buvo galima imti ženklą bet kaip.
Laviruotėje pasijautė, kad Vėjo netrūksta, gal net per daug (nepritempta burė), bet nesunkiai pralenkiu Juozą ir vejuosi Mantą. Monciškėse neradau ženklo. Tuo pasinaudojo Juozas ir vėl fordake visi keturi lekiam kartu.
Darant antrą ratą prieš paskutinį vendą kažkas subraškėjo, bet plaukiau toliau, vėl subraškėjo, kažkaip palengvėjo plaukti, pagalvojau – susistūmė gikas. Tik po vendo supratau, kad nepersiverčia burė, nutrūko prailgintojo varžtas su visais ratukais. Šiaip netaip perspyriau apatinius kemberius, viršutiniai liko išsivertę atgal. Bandau iš visų jėgų pjautis prieš Vėją. Priekiniai greit nutolo, iš paskos priartėjo Giedrius, ir net aplenkė. Deja jis išplaukė perdaug toli nuo finišo veliavų, ir begančio be inventoriaus finišo jam neužskaitė.
Vakare patekom į tikrą skalbimo mašiną “Ambasadoje”. Pakaitino, pakaitino pirtelėje, paskui išprausė džakuzi, ir vėl pakaitino, o jau paskui praskalavo šaltame baseine. Ir taip keletą kartų. Iki prūdo nebenubėgom, nes pakeliui rasdavom pilna stalą alaus!

Sekmadienis prasidėjo nuo kiaušinienės ir prognnozių žiūrėjimo, kurios žadėjo švelnesnes sąlygas. Daug negalvodamas ėmiau konstruoti 12,5 burę, kiti vėl tampė dešimkes.
Startą ir vėl atidėjo dėl Vėjo trūkumo. Užsilipęs aukštai ant kopos toli jūroje vėl pastebėjau mielas baltas puteles, kurios davė suprasti, kad reikia keisti burę. Greit užtempiau vienuolikę ir bėgom į pliažą. Po 5 minučių startas.
Mūša sumažėjusi, todėl greitai perlipau per kelias bangas ir jau lekiu fordaku. Pasirodo, negaliu pilnai atleisti burės. Virvutė liko kitoje pusėje, todėl negaliu atkristi daugiau už kitus. Pabandžiau plaukti galine koja, ne viščiuko kilpoje (“viščiuko kilpa” – papildoma kilpa formulėje tapr galinių kilpų naudojama rūgščiomis sąlygomis), lyg per mažai kontrolės. Viščiuke daugiau kontrolės ir bukesnis fordakas.
Juozas smarkiai artėjo, matyt vėl pumpavo kaip žvėris. Apatinį ženklą imu antras, bet Gedas pataikęs ant Vėjo krypties pasikeitimo greit mane aplenkia. Juozas išmoko plaukti prieš Vėją ir jau pradėjo atsiplėšinėti į priekį. Po antro ženklo, pasirodo, vėl lekiam visi kartu. Juozas įjungė kokį tai pagreitį pavėjui ir dar atsiplėšė. Aš tik netyčia išgirdau, kad kažkas šalia pliaukši. Pasirodo Mantas visai prie pat. Vos neužplaukiau ant jo plaukdamas bukiau. Truputi užmyniau pedalą ir Mantas jau už nugaros, bet jis supratęs manevrą ėmę mane dengti iš viršaus ir jau negalėjau lėkti taip bukai, kaip įpratęs. Pabandžiau skirtingas galines kojakilpes. Pasirodo, greitis vienodas ir vištakilpėje. Taip belenktyniaujant su bangomis ir Mantu LTU13 vėl kažkas pokštelėjo. Žiūriu, nelaiko trapė, gikas rankose. Kol jėgų buvo bandžiau plaukti toliau, bet supratęs, kad į Vėją taip nepaplauksiu nusprendziau pasiremontuoti. Vandenyje sutaisyti trapvirvių nepavyko, todėl prisiminiau, kad turiu virvę. Išitraukiau burę iš vandens, prisirišau virvę vietoj trapvirvių ir į trasą. Priekyje jau nemačiau nieko.
Netoli finišo pamačiau kito Manto LTU99 klaidą. Jis pertoli nuplaukė į jūrą. Prisivijau, bet net finišas per mušos seklių ant kanto nepadėjo. Pritrūko kelių metrų. Likau šeštas.
Pirmą dieną Garmin’as užfiksavo 45,5 kmh ir 53,1km . Distancija įveikta beveik per dvi valandas.
Šeštadienį max greitis nukrito iki 44,3 km/h, bet bangos pagalba, pasiektas 40 kmh greitis į Vėją. Distancija sutrumpėjo iki 50 km. Užtrukau 2h 11min.
Renginiu likau labai patenkintas, nes buvo geros oro sąlygos, gera banga ir draugiška atmosfera.

Šarūnės ir Aistės nuotraukos.