NAUJIENOS

VG PT I veiksmas

20040422_vgpt_1
2007.04.23
Sekmadienį Iškyšulyje susirinko žmonės perėję žinduoliškąjį evoliucijos etapą. Po šeštadienio 20m/s stiprumo šiaurės vakarų krypties srauto jų gyslose vietoj kraujo  švilpia vėjas.

“VĖJAS GALVOJE” 2007 m. Pavasario turo I etapas ( lygiai 10 metukų VG gimtadienis 1997.04.22.)

Nuo pat ryto gausus būrys burlentininkų laukė žadėto oro atšilimo iki 7 laipsnių. Atšilimas vėlavo. Bobas savo „Sprinteriu” užstojo šventės vietą nuo šalto vėjo ir iki 12.30 šventėme „Vėjas galvoje” 10 metų gimtadienį. Tortas liejosi laisvai, visi galėjo pasmaližiauti gabalėliu šampano, buvo apdovanoti sezono atidarymo nugalėtojai.

Vėjas
12.40 duotas signalas pirmam FWC startui. Vėjas vėl buvo nesuprantamas. Kryptis – Š-ŠV, stiprumas 5,5 – 9m/s. Šiaip ši kryptis yra ypač dėkinga Elektrėnams. Vėjas eidamas per visą ežerą išsilygina, būna labai stabilus ir nesilpsta.  Bet ne šį kartą.

Startai
Įvyko po penkis FWC ir laisvojo slalomo plaukimus. Šį kartą abejų rungčių dalyviai startavo žymiai geriau nei per sezono atidarymo varžybas.  Laisvajame slalome keli startai buvo labai gražūs, o viename iš paskutiniu plaukimų Karolis LTU1001 kirto starto liniją pilnu greičiu nevėluodamas nė sekundės ir nuspirgino į pirmą ženklą. Varžovai liko šildytis saulutėje ir Karolio sukeltuose sukūriuose. Didžiausia FSL starto problema – nestabilus vėjas. Dalyviai užsiimdavo pozicijas tikėdamiesi stipraus vėjo ir gūsio, kuris neateidavo. Tai ežerinio starto problemos. Jei yra rizika startuoti neglisuojant, reikia suktis arčiau starto linijos arba naudoti ezerinio tipo bures:).
Formulistai kaip ir per sezono atidarymą dažniausiai startavo prie katerio, dešiniuoju halsu.

Lenktynės
Laisvojo slalomo rungtyje dalyviams su mažesnėmis burėmis ryškiai pritrūkdavo vėjo skylėse. Kai jo užtekdavo varžybų atmosfera įkaisdavo.
Formulistai visą dieną bandė suprasti vėją.
Giedrius: „Vėjas žiauriai sukiojosi. Tik gale supratau kaip plaukti. Vėją reikėjo gaudyti, o ne spėlioti. Pusės pasirinkimas neturėjo lemiamos reikšmės. Svarbiausia – būti vėjo tunelyje. Tokios salygos idealios plaukti „raceboard” klasės lentomis, kur venduojama pajutus menkiausią vėjo krypties pasikeitimą”.
Iš katerio kartais atrodydavo, kad vėjas stiprėdamas sukdavosi į šiaurę, o silpdamas – į vakarus. Todėl numatant sustiprėjimą geiausia buvo plaukti link salos, o planuojant susilpnėjimą – link krūmų.

Finišas
Ketvirto plaukimo finiše matėme Irmanto LTU666 įsiliejimą į srautą. Jis tik pusmetriu pralaimėjo Robertui LTU127, nors prie vartų atstumas tarp jų buvo beveik 50 metrų.
Giedrius LTU11 ir Laimis LTU951 vartų zonoje suvaidino klasikinę teritorijos gynimo dramą. Jos esmė yra tame, kad negali prie savęs prileisti pavėjinio lenktynininko perdaug arti. Jei pavėjinis bet kuria kūno dalimi paliečia antvėjinio giką – antvėjinis tiesiog išjungiamas. Jis akimirksniu praranda jėgos kontrolę, burė dėl jėgos pertekliaus pargriauna lenktynininką. Tokia taktika dažnai naudojama startuose, kur daug dalyvių. Jai yra labai žiaurus priešnuodis jei laiku pastebi priešininko planus.
20040422_kontaktas_1
Giedrius LTU11 atlekia iš pavėjo. Jis turi kelio teisę. Laimis nesukontroliavo lentos ir plaukia kursu, kuris ryškiai skiriasi nuo reikiamos krypties. Giedrius kabina Laimio giką iš pavėjinės pusės. Laimis neturi jokių vilčių kontroliuoti trauką.
20040422_kontaktas_2
Laimis griūna ant burės. Giedrius “švarutėlis”.
20040422_kontaktas_3
Kaip sekasi, Laimi?

Kiti šipuliai
Paulius LTU818 po pirmo plaukimo susidūrė su Donaldu LTU178. Paulius plaukė kairiuoju halsu, o Donaldas dešiniuoju. Atrodytų viskas aišku, bet stebint iš šalies susidūrimas atrodė keistokai. Vyrai prasilenkinėjo pakankamai prognuozuojamai, o likus porai metrų iki kontakto Paulius tarsi išlėkė į orą. Atrodė lyg jam būtų lūžęs stiebas ir jis staiga kristų į vandenį. Susidūrusius reikia pagirti dėl greito pagalbos poreikio ištransliavimo. „Man reikia pagalbos” signalas paduodamas mojuojant virš savęs rankomis ir jas sukryžiuojant.
Atlėkę su kateriu pasikrovėme sulaužytą Pauliaus giką, burę su lūžusiu stiebu ir apdaužytą lentą. Paulius buvo lengvame nokdaune. Iki pietų pertraukos atsigavo. Donaldas išvengė nuostolių. Yra daugybė atvejų kai susidūrimo kaktomuša metu vienas lieka sveikut sveikutėlis , o iš kito tik šipuliai.
Gražiai sudalyvavome:)
Rezultatai, fotogalerijos ir vido “Varžybų rezultatų” skiltyje.
Gerų startų ir gero vėjo!

Gintas Lapėnas
LTU 89