NAUJIENOS

LR taurė Nidoje

20070514lrtaurenida
2007.05.14
Gegužės 12-13 d. Nidoje vyko Lietuvos Respublikos burlenčių taurės varžybos.

Lietuvos Respublikos burlenčių taurės varžybos vyko Nidoje, Kuršių mariose. Po dviejų savaičių čia pat vyks ir didžiausių Baltijos šalyse Neilpryde Baltic Cup 2007 Formula Windsurfing varžybų Lietuvos etapas.
Vėjas
Šeštadienį pūtė 6-9m/s vakarų vėjas. Dienos bėgyje jis pasisuko į pietus maždaug 30-45 laipsnius. Idealus formulinis vėjas. Buvo beveik valandos laiko tarpas kai putė stabilus 8-9m/s.
Sekmadienį vėjas sukiojosi. Ryte buvo pietų krypties ir iki 13 val atsisuko iki vakarų. Kelis kartus iš už debesų išlindusi saulė taip ir nesugebėjo dorai “įjungti” Nidos vamzdžių.  Prie pat kranto nuo kopos nudrimbantis vėjas kelis kartus buvo sustiprėjęs iki 7m/s, bet mariose daugiau 4m/s nepūtė. Sekmadienį plaukimų nebuvo.
Šeštadienį Girmantas turėjo puikią progą įsitikinti Nidos vamzdžių efektyvumu. Mariose pūtė apie 7-8m/s, bet nuo kranto. O norisi, kad tiek būtų prie kranto. Jis nuvažiavo prie jūros. Ten pūtė stabilūs 2-3m/s.
Akvatorija
Prieš pietus vėjas pūtė nuo kranto ir Kuršmarės buvo lygios. Po pietų vėjas pramušdavo sklandytojų kopos vamzdį. Nuo kopos iki starto linijos susidaro jau nemažas atstumas. Chopas tapo gerokai juntamesnis.
lrtaur_schema
Startas
Visada startuodavau dešiniu halsu, nes jo kampas buvo geresnis ir man labiau patiko kairė distancijos pusė. Kartą po blogo starto iškart susivendavau ir nuplaukiau į dešinę su švariu vėju. Padėjo:)
Varžybos
Rašysiu tik apie popietinius plaukimus. Distancijoje turėjome du srautus. Vienas nuo Sklandytojų kopos, o kitas nuo jachtklubo. Jų susikirtimo vieta buvo kairiau starto linijos.
Startas. Naudingiausia buvo startuoti dešiniu halsu prie apatinio ženklo. Startavusieji prie katerio tarsi turėdavo aukščio pranašumą prieš startavusius prie ženklo, bet tik iki tol, kol priartėdavo prie srautų susikirtimo zonos. Paskui visi draugiškai atkrisdavo ir priekyje likdavo tie, kurie buvo realiai priekyje.
Praplaukus vėjų susikirtimo zoną reikėjo akylai rinktis posūkio į pirmą ženklą vietą. Suvendavus per anksti tekdavo plaukti sūkūriuotoje zonoje. Suvendavus vėlai tekdavo atkritinėti prie pirmojo ženklo.
Vendo laika pasirinkti buvo sunku. Jei prieš tave kas nors venduoja, tai turi venduoti kartu, kad negautum nešvaraus vėjo. Nesuspėjus reikdavo praplaukti gerokai toliau, kad nepatektum į priekyje plaukiančio kylvaterį. Praplaukus toliau tekdavo atkritinėti į pirmąjį ženklą.
Finišas
Į finišą plaukdavom taip pat, nes nuo Sklandytojų kopos ateidavo stipresni gūsiai. Kelias eidavo per patį srautų susidūrimo zonos kraštelį.
Bendrai paėmus reikėjo plaukti taip, kad kuo mažiau laiko praleistum srautų susikirtime. Laimėjo plaukę į kurią nors pusę radikaliai. Man artimesnė buvo kairė pusė (pirmas halsas dešinysis), nes burbulų zona keisdavo savo formą į dešinę ir tie atsitiktiniai pokyčiai nervavo. Pirmą dienos pusę dešinė pusė buvo naudingesnė tik pasilpus nuo Sklandytojų kopos einančiam srautui.

Varžybose plaukiau Baido SB 158. Dešiniu halsu lenta ėjo labai gerai. Kairiuoju atsilikdavau.
Jau antras varžybas iš eilės tarp dalyvių turime nindzių. Jie palieka lentas apverstas pelekais į viršų. o vėjo sukūriukai pamauna bures ant pelekų. Guldykite lentas pelekais žemyn! Kad į smėlį nesibraižytų peleko galiukas po juo galite pakišti pirmą po ranka pasitaikiusią organinę šiukšlę (cigarečių pakelį, pagaliuką, maišelį, nendrių, žuvį, pluksną, kormoraną, draugo mobiliaką, banko kortelę ir tt.).

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89