NAUJIENOS

Kauno m. čemp.

20070603_kc119x69
2007.06.04
Birželio 2-3 d. – dvi dienos stabilaus rytų vėjo. Kauno mariose vyko Kauno miesto čempionatas.

Dvi dienos – 12 plaukimų. Pagal mano GPS sekmadienį suplaukiau apie 90 km. Daug jėgų ir geros odos ant delnų reikalaujančios varžybos.
Veiksmas vyko dvejose akvatorijose. Vienoje varžėsi PR ir FSL dalyviai, o kitoje formulės ir reisbordai. PR ir FSL distancija buvo išdėstyta tiesiai priešais “tribūnas”. Nuo skardžio puikiai matėsi startai ir visa distancija. Formulės startavo aukščiau ir gavo visą išilgai marių pučiantį vėją.
Vėjas
Pirmą dieną pūtė 6-10m/s. Sekmadienio pirmas plaukimas vyko 8-9m/s sąlygomis. Vėlesni plaukimai pučiant 5-8m/s vėjui.
Taktika
Šeštadienį vėjo užteko visoje distancijoje. Reikėjo gerai startuoti ir greitai plaukti švariame sraute. Kurie blogai startavo arba iškart po starto atsidūrė vėjo drožlėse galėjo drąsiai venduoti ir kuo greičiau lėkti į priešingą pusę kuo toliau. Svarbiausia – švarus vėjas.
20070603_kc374a
Sekmadienį pasilpęs vėjas vėl į pirmą vietą iškėlė “dviejų skylių” taktiką. Reikėjo apsispręsti kuria distancijos puse plaukiant teks mažiausiai laiko preleisti dviejų srautų susikirtimo zonoje.
20070603_kc374c
Garantuotas vėjas buvo kairėje (Palemono) pusėje. Beveik visi po starto ten ir plaukdavo venduodami kuo arčiau kranto. Po pietų susivendavę prie skardžio netgi neplaukdavo į kitą pusę, o stengdavosi išlikti šalia kranto esančioje vėjo zonoje. Dešinė distancijos pusė buvo naudinga tik retais atvejais – reikėjo pamatyti ten vėją ir spėti susisukti kol gūsis praeis. Didžioji dalis PR ir FSL distancijos buvo srautų susikirtimo zonoje. Jiems lenktynės buvo gūsiotos ir nervuotos. O formulistams tos skylės reikėjo saugotis plaukiant pavėjui.
20070603_kc374b
Trumpiau:
šeštadienį plaukti kuo toliau. Svarbiausia, kad vėjas būtų švarus.
sekmadienį plaukti stipresnio vėjo pusėje ir nelįsti į srautų susikirtimo zoną jei ten nesimato gūsio.
Juozas sugeba plaukti prieš vėją neįsivaizduojamais kampais. Bobas pavadino tai teleportacija, bet toks staigus pranašumo padidėjimas antroje distancijos dalyje yra dažnas. Jei po starto visi važiuoja daugmaž vienodame aukštyje ir tuo pačiu vėju, tai antroje distancijos pusėje pirmieji yra aiškiai antvėjyje ir likusiems juos vytis tampa labai sunku. Atotrūkis staiga išauga. Dalyviai distancijoje pasiskirsto būriais,  plaukiančiais vienu vėju. Neišsikovojai švaraus vėjo pirmoje tiesėje – plauki antrame būryje. Neišsikovojai švaraus vėjo antroje tiesėje – finišuosi trečiame būryje.
Arvydas Moliušis lakstė kaip pasiutęs. Greitis labai geras. Atstodavo netgi mažesnį aštrumą.

Fotogalerija
Rezultatai

 

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89