NAUJIENOS

Nida vs. Akinys

20070709_giedrius_119
2007.07.09
Karšti įspūdžiai iš Nidos ir Šventosios. Du skirtingi pasauliai. Burbulraidingo pradžiamokslis.

Nida
Šeštadienio prognozė rodė 13m/s vakarų vėją Nidoje ir 6-7m/s Šventojoje. Likome Nidoje. Apsistojome stovėjimo aikštelėje šalia šiaurinio įvažiavimo. Ten vėją užstoja sandėlis ir medžiai, yra kelios pievelės takelavimuisi. Pliaupė lietus, už parkingą niekas pinigų nerinko, gelbėtojas budėjo savo kabinoje.
Atvažiavo Marius, Giedrius ir Rolandas. Marius pirmasis bandė išplaukti su 4,2 bure. Nepavyko. Vėjas užkyla prieš labai statų ir aukštą krantą suformuodamas gūsiuotą ir silpną “burbulą” mūšos zonoje. Tas burbulas kartais tęsiasi net už pirmos bangų sienos. Marius užsitakelavo 5,4, as – 5,0 ir pabandėme suprasti kas vyksta jūroje.
20070709_nidaspotas_374
Geriausia pradėti plaukimą nuo piečiau gelbėtojų esančios persirengimo kabinos. Čia yra srovių išgraužta didelė duobė be mūšos. Šokam į tą duobę, išglisuojame ir kuo greičiau stengiamės peršokti pirmąją bangų sieną. Čia nėra bangų. Yra lūžtantys didžiuliai kalnai. Iš tų kalnų susiformuoja dvi sienos. I siena – maždaug 1,5m aukščio lūžtanti banga. Ji lūžta be jokių pertraukų, pastoviai. Vandens mase 50-100m atkarpoje pakyla ir griūna. Norint praplaukti reikia ieškoti dviejų tokių bangų susilietimo vietos. Vanduo toje vietoje (apie 3m) neputoja ir galima staigiai užkilti. II bangų siena yra piktesnė, Bangos apie ir virš 2m gerokai galingesnės. Čia reikia lėkti pilnu greičiu ir bandyti prašokti tarp bangų. Aš lėkiau virš kilometro kol išplaukiau į atvirą jūrą. Jeigu ilgai nesiseks prasibrauti pro bangas yra šansų pakliūti į išvis baisią vietą. Ten kelių šimtų metrų pločio juosta yra visiškai balta ir didžiuliai kalnai lūžta prie kranto. Nuotraukoje matoma pirmoji siena. Ji visada tokia. Antra arba ketvirta rodyklė iš dešinės rodo bangų susikirtimo vietas per kurias reikia suspėti pralįsti.
20070709_sienos_119
Galima plaukioti ir nelipant per sienas siaurame (50m), sekliame pakrantės ruože, bet norėjosi daugiau. Ieškojau bent kažko, kas primintų gražiai gurguliuojančią bangą. Kažkas panašaus yra plaukiant link centrinės gelbėjimo stoties (į pietus). Atvira jūra užkylame iki pasieniečių bokšto ir važiuojame link kranto. Toje vietoje yra labai didelis atstumas tarp bangų sienų ir sulūžusios bangos ritasi beveik tvarkingai. Užtenka pralėkti bangos ketera ir padaryti bottom turną – jau krante. Taip nieko doro ir nesigavo.
20070709_akinysspotas1_374
Akinio nasrai
Šalia pridėtas jau matytas Akinio spoto paveiksliukas. Mąstelis panašus, bet patys spotai tarsi du skirtingi pasauliai. Plaukėme su 4,0 – 4,5 burėmis. Spote buvo Valdas, Saulius, Dalu, Giedrius, Daktarėlis, Girmantas ir Algis. “Žvejo užeigos” kolektyvas kaitavo. Bandė pakelti didžiausią Lietuvoje kaitą-kavinę-palapinę. Jiems pavyko. Man daugoka. El Ture tiek vėjo nebuvo nors rodydavo iki 18m/s. Šiemet Lietuvoje jau trečią kartą plaukiu su 4,2. Akinyje išplaukimas nesudaro visiškai jokių problemų. Jokių rodyklyčių nereikia paišyti. Ištemptos srovės milžiniškos bangos ritasi lėtai tarsi avelės, gali pajodinėti, pašokinėti, atstumai tarp bangų viršūnių 2-4 kartus didesni nei Nidoje, visame spoto plote gali daryti ką nori. Nuotraukoje bandžiau pažymėti bangos ilgį. Jis didžiulis ir netilpo į kadrą.
20070709_bangosilgis_119
Leidžiantis į bottom turną vėjas išlupdavo burę iš rankų ir dorai pačiuožinėti nepavyko.
Didžiausios ir įsimintiniausios bangos rieda Autobusų parke.
Gedo aka Akinio instruktažas apie didžiausias spoto bangas “autobusus”:
“Tam, kad pasigaut autobusą autobusų parke, reikia sulaukt SET’o. Baltijos SET’ai ne tokie išraiškingi, bet jie vis tik susidaro. Trumpiau šnekant “reik jemt devinta bunga” (dar geriau imt dešimtą arba vienuoliktą, nes devintoji nulūždama nulygina smulku chop’a).
Dar šiek tiek apie SET’us. Kitaip tai dar vadinama “wave trains”.
Kaip ir kodėl jie susidaro, galima rasti google.
Kas tai yra ? Tai bangų grupės, kurioje dažniausiai būna dvi, trys, keturios bangos, gerokai didesnės nei kitos. Tokių grupių periodas gali būti įvairus – nuo kelių minučių iki gero pusvalandžio – štai kodėl kartais surferiai sėdi okeane ir gano siūlelį horizonte.
Kuo tos bangos ypatingos? jos DIDELĖS ir pradeda lūžti gerokai giliau, nei kitos.
Kaip tas bangas pasigauti? Plaukiant į jūrą reikia žiūrėt ne tik po nosimi ar į priekį, bet ir per petį, laiku apsisukti ir t.t….
Kurią bangą grupėje imti ? Tai gana svarbus klausimas, galintis kainuot jums gyvybę (aišku, jei bangos tikrai didelės) ar nuostolius materialiajai daliai. Pamatę pirmą kalną, galite beveik būti tikri, kad už jo eina dar bent du. Jei imsite pirmąjį, tai turėsite bottom turną daryti per chop’a – toje vietoje paprastos bangos nelūžta, ir jei pučia nemažai vėjo, chopas yra. Jei nusivošite, jus skalbs pirmoji, po to antroji, trečioji ir galbūt ketvirtoji grupės banga. Imkite antrąjį arba trečiąjį kalną – prieš tai nulūžęs pirmas (arba pirmas ir antras) jums chop’a pavers stiklu ir sumažins kritimo tikimybę. Jei krisite – jus mažiau kartų skalbs.”
Perdozavimo sąlygomis teko užsiimti burbulraidingu.
Burbulraidingas – kai perdaug ir baisu.
Esmė yra burbuluose. Į juos malonu kristi, juose minkšta. Šuolininkai į vandenį treniruojasi šokinėdami į burbuliukus, kuriuos kompresorius pučia nuo baseino dugno.
Nuo bangos. Pasivejame bangą, užplaukiame ant viršūnės ir plaukiame pačiame balto vandens centre. Kad ir kaip baisiai atrodytų ta skalbykla, bet viršuje ji tik švelniai krato. Važiuojame kol banga išnyksta.
Prieš bangą. Atleki į šiek tiek lūžtančią arba neseniai sulūžusią bangą ir nepriklausomai nuo pasirengimo ar bangos tinkamumo darai loopą. Nukrenti kaip į pūkus į burbuliuojantį vandenį. Tai toks kvailiojimas kai trūksta kontrolės kažkam daugiau.
20070709_akinysraudona_375
Be visų malonumų buvo ir nervuojančių momentų. Besimaudant didelėse bangose spoto viduryje lūžtanti banga išplėšė šarnyro pirštą iš fiksatoriaus. Kol buvau skalbiamas, laikiausi už giko. Išniręs pastebėjau lentos viršūnėlę pilnu greičiu bangos nešamą į krantą. Lenta beveik skrido ant pačios bangos viršūnės nešama vėjo ir pašokdama ant burbulų. Vytis nebuvo prasmės. Tempdamas burę nusiyriau į krantą. Per 10-15 min nusikapsčiau. Plaukiau greitai, nes buvo baisu dėl lentos. Ją Ištraukė dvi moteriškės. Atėjusiam Gedui sakė “Va, radom lentą, o tas turbūt nuskendo”. Tfu, tfu, tfu. Gedas vėliau pasakojo, kad į jį vos nepataikė oru lekianti mano lenta. Matyt, banga susuko lentą, o ta šovė į paviršių kaip torpeda. Iššoko į kelių metrų aukštį. Ačiū Gedui už rūpestį.

Žiūrint iš bangų mėgėjo taško Akinys yra Kanarai, Nida – Elektrėnai. Visų lygių burlentininkams ieškantiems bangų arba jūros džiaugsmo vienareikšmiškai geriau Akinys.
Bet Nida vistiek lieka geriausia vieta lenktynėms ir buriavimui ne štorminėmis sąlygomis. Kol savivaldybė nepastatys molo į jūrą, tol su bangomis bus riesta. Arba kiekvieną kartą atvažiavę įmeskite į jūrą akmenį. Iki pensijos turėsime gražų akmeninį molą.

Galerijas galite rasti fotogalerijų skiltyje. Dar daugiau vaizdų:
Nida ir Šventoji
Apie nuotraukas
Turite klausimų – rašykite į komentarus po straipsniu.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89