NAUJIENOS

Trys bangadieniai

20070703_weivadieniai_119
2007.07.03
Dvi dienos Akinio spote ir viena diena Pavilostoje (Latvija).

Akinio spotas
Į Akinio spotą atvažiavome iš uosto pusės. Į “Energetiko” kempingą buvo įleisti tik latviai. Tokia dabar savininkų politika. Uosto pusėje įvažiavimas idealus, bet stovi ženklas. Matyt, oras buvo toks bjaurus, kad policija nelindo į šį kampą.
Trečiadienis. Vėjas PV 18m/s. Net Akinio skylę prapūsdavo. Atvažiavo penki latviai ir du lenkai. Latviai pasikaustę bangose. Juos galima buvo atskirti pagal trumpus kostiumus. Net jeigu tai bravūra – aš nesuprantu. Juk egzistuoja fizikos dėsniai. Negi jie 10mm kostiumus dėvi?
Lenkai atvyko praktiškai iš Dzūkijos. Teisingiau iš Suvalkijos. Jie iš Elko šalia Mikolaikų. Buriuoja panašiame į Dusią ežere. Pažiūrėjo prognozes, paskaičiavo atstumą ir atlėkė. Buvo apšalę. Freeraidino. Iš pradžių nepasitikėjo “vietinių” žodžiais apie 4kv. m. bures. Užsitakelavo 5. Grįžo po 5 min. Vėl nepaklausė “vietinių”, kad reikia 4.0. Užsitakelavo 3.7.
Trečiadienio sąlygos buvo griežtokos. Tai bene pirmoji rimta treniruotė Baltijoje šiais metais. Dauguma ramiai apšilinėjo, lėtai laipiojo bangomis, skalbėsi. Labai rimtų šuolių ir vartymosi privengė. Inventoriaus sulaužyta tik šiek tiek.
Ketvirtadienį vėjas aprimo iki 9m/s, V. Burės 5,7-5,0. Vėl gražiai ir ramiai plaukiojome. Bangos didelės, vėjo nedaug, onshoras. Sąlygos čiuožimui bangomis ir šuoliams gerokai suprastėjo.
Vakare išvykome į Pavilostą. Penktadienį ryte ten turėjo prasidėti NP Baltic Cup 2007 antrasis etapas.
Pavilosta
Miestelis yra 45km į šiaurę nuo Liepojos. Atvažiavus į miestelį reikia važiuoti pagrindine gatve ir beveik privažiavus uostą sukti į Kalno gatvę. Dar 300m ir jūs atvažiuosite į gražią stovėjimo aikštelę su medine piramide kampe. Čia galima apsistoti, takeluotis ir plaukti. Labiausiai nustebino jūra. Ji buvo LYGI, pūtė 7-8 m/s. Akinyje virto 3m akščio bangos, o už 100km vanduo buvo lygutėlis.
Penktadienis. Vėjas V- ŠV apie 9-10m/s prie kranto ir iki 12m/s jūroje.
Formulistai, kuriems tokios sąlygos atrodė rūgštokos džiaugėsi bangomis. Atsinešus inventorių iš aikštelės iškart matosi geriausias spoto orientyras ir vietinė įžymybė – Jūrakmens. Tai didžiulis akmuo 50m nuo kranto. Aplink jį ir vyko visas waveraidingas. Arčiau molo matėme plaukiojant keletą burlenčių, bet tos vietos neišbandėme.
20070705_pavilosta_374
Plotas ties Jūrakmeniu labai kompaktiškas, nereikia plaukti didelių atstumų, ieškoti bangų. Jos visos supakuotos maždaug 300m skersmens plote. Iškart už akmens prasideda šuoliams ir vertimuisi tinkamos bangos. Praėjus 5-6 bangeles galima sukti atgal, nes toliau bus tik chopas. Atgal raidinti galima net iki akmens.  Rasti gerą bangą čiuožimui yra žymiai sudėtingiau negu trampliną šuoliui. Nuo akmens  į abi puses driekiasi įvairaus dydžio riedulių juosta. Mažai lentai jie nepavojingi, bet su formuliniu ar freeraidiniu peleku rėžtis į tokią uolą yra apmaudu.
Išplaukimas į jūrą yra labai draugiškas netgi pradedantiesiems, aplinka labai rami, ežių nėra. Stovėjimas aikštelėje kainuoja latą. Yra kelios parduotuvės ir kavinės su gera virtuve.

Galerijas galite rasti fotogalerijų skiltyje. Dar daugiau vaizdų:
Šventoji
Pavilosta

Apie nuotraukas
Turite klausimų – rašykite į komentarus po straipsniu.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89