NAUJIENOS

VG ICE I

20071021_ice1
2007.10.22
Šiaurės vėjas šeštadienį atidirbo pavyzdingai, Elektrėnų ežeras kartais pabaldavo nuo putų. Puiki diena kai giką teko laikyti rimtai.

Šeštadienį įvyko pirmasis “Vėjas galvoje” ledinio sezono etapas. Jau ne pirmus metus stebimas spalio pabaigos atšalimas šiais metais pakankamai švelnus. Dažniausiai paskutinę spalio savaitė atneša pirmąjį sniegą ir neigiamas temperatūras (2005m. spalio pabaigos video). Daugeliui tai ženklas susipakuoti aparatus, o kantresniems tai tik savaitė, kurią reikia išlaukti. Po šalčių ateina ilgas, sąlyginai šiltas ir apsiniaukęs ruduo. Šiais metais apsiėjome be sniego ir minusinių temperatūrų. Žemė dar neatšalusi.
Vėjas
Šiaurės vėjas buvo pakankamai stabilus 6-8m/s, gūsiuose gal net 10m/s.. Kryptis kito nestipriai, bet to užteko, kad distancijoje išilgai ežero einantis srautas kartais būtų nustelbiamas pro salų tarpą ateinančių gūsių. Formulistai bandė sugaudyti pastiprėjimų atneštus krypties pasikeitimus. FSL ir PR dalyviai pokyčius juto rečiau. Jiems pro salų tarpą ateinantys gūsiai dažniausiai reikšdavo trūkčiojantį vėją.
Lenktynės
PR grupei tai buvo tikras išbandymas. Daugelis turbūt pirmą kartą gavo sunkaus rudeninio vėjo. Oras yra žymiai sunkesnis, žiūrint nuo kranto neatrodo, kad ant vandens gali būti sunku. Dar prisidėjo temperatūrinis šokas ir pirštinių sukeltas giko nelaikymas. Sekantį kartą bus šilčiau ir lengviau. Iki galo atsilaikė tik vienas – Viltoras LTU 174. Antrame plaukime idealų startą pademonstravo Aurimas LTU1976. Jis startavo pilnu greičiu sekundė į sekundę ir finišavo apiplaukęs ratą greičiausiai. Kitais metais atsivešime B. Dunkerbecką, kad pasimokytų startuoti.
Laisvajame slalome išsiskyrė du aiškūs lyderiai – Šarūnas LTU5151 ir Sigitas LTU565. Jie startuodavo pirmi, kolkas dar vėluodami 5-10 sekundžių. Distanciją pralėkdavo agresyviai, spausdami iš savęs ir inventoriaus viską, ką gali. Sigitas plaukė gerokai mažesniu inventoriumi ir stodavo skylėse. Matėsi, kad visi bando naujas stovėsenas. Pilnai jas panaudoti šiek tiek trukdo nelygus vėjas.
20071021_ice1_fsl
Nuotraukoje matome kaip gūsis atkelia burės apačią nuo lentos. Tas aktualu plaukiantiems didelėmis burėmis. Kad sumažintume kėlimą ir tuo pačiu padidintume greitį gūsio metu reikia prieš plaukimus trapecijos virves pasistumti į tokią vietą, kad stipriausio škvalo metu jos būtų lygiai traukos centre ir netrauktų užpakalinės rankos. 10,6 burę suvaldyti labai padėtų reguliavimas per giką, iki minimumo sutrumpintos trapvirvės.
Formulistai gaudė vėjo kryptį keičiančius pastiprėjimus. Jautėsi, kad stora apranga šiek tiek varžė įprastą plaukimą. Jėgų buvo sunaudota gerokai daugiau, o visąlaik atrodė, kad kažkas ne taip. GPS rodė suplauktus 56 km, max. greitis 48,5 km/h. Šalmo kameros baterijos nusibaigė anksčiau laiko. Nusipirkau akumuliatorius. Kitose varžybose gaudysiu kadrus iš distancijos

20071021_ice1_vejas
Kairėje – vėjas pramuša skylę tarp salų – naudingiau laikytis dešinės pusės.
Dešinėje – vyrauja išilgai ežero judantis srautas – naudingiau laikytis kairės pusės.
Pirmąją tiesę sustartavę dešiniu halsu visi dalyviai plaukdavo iki salos ir venduodavo. Netgi nedideli aukščio skirtumai posūkio metu prie ženklo virsdavo solidžiais atstumais. Dešinės pusės buvo prisilaikoma plaukiant antrą ratą kai plaukiant pro vartus galima buvo rinktis naudingą pusę.
Prieš varžybas buvo apdovanoti “Vėjas galvoje” rudens varžybų nugalėtojai.
Martynas Juodeška – I vieta Formula Windsurfing Class:
20071021_ice1_fw
Ačiū Anželai už teisėjavimą ir nuotraukas.
Buvo malonu visus matyti prie starto linijos. Laukiame gerų kovų sekančiame etape.

Fotogalerija
Rezultatai:
vg_ice_1_fwc
vg_ice_1_fsl
vg_ice_1_pr

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89