NAUJIENOS

G taškas

20080113_g_119
2008.01.13
Vienas kriterijus.
Pradžiamokslis dar tik filmus žiūrintiems.
Prie jūros nemažai žmonių bando čiuožti nuo bangų, žiemą važiuoja į šiltus kraštus ir eina bandymų keliu, bando išrasti waveraidingą. Bandymai suryja daug laiko. Pradžiai reikalingas vienas kriterijus, kuris leis aiškiai suvokti, kas vyksta žiūrint banglentininkų ir bangų rungties varžybas. Mano darbe biuro administratorė, projektų vadovai ir finansininkai jau gali komentuoti banglentininkų renginius remdamiesi tuo kriterijumi.
Taškas G
Tai taškas, kuriame banga pradeda lūžti. Tai taškas tarp putos ir ne putos. Visą savo ir kitų čiuožimą galite vertinti pagal tai, ar jie atsidūrė tame taške, ar ne. Atsidūrus ten galima daryti paprastą cutback’ą arba įdomesnius judesius (apie juos vėliau). Taškas G gudrus tuo, kad tereikia atsidurti ten. Toliau pusę darbo padarys banga.
20080113_g_374
Kaip atsidurti G taške?
Baltijos jūroje plaukdami į krantą 50 proc. laiko turite žiūrėti atgal. G taškas būna už jūsų, ant bangos, nuo kurios praktiškai nereikėjo bėgti, nes G ten dar nesiformavo. Jei praplaukėte nesusiformavusią bangą, o prieš save matote bangą su balta puta, tai greičiausiai už jūsų jau susiformavo puiki banga čiuožimui. Tuo atveju staigiai kylate į bangą ir vos ne šuolyje apsisukate, kad bottom turnas būtų kuo trumpesnis ir nesurytų greičio ir jėgos burėje.
Viskas. G padarys jums cutback’a arba slaidą, o jei būsite radikalūs – 360:)
20080113_gwinsurf_374

G yra vienas svarbiausių dalykų vertinant banglentininkų čiuožimą. Banglentininkai juvelyriškai seka taško judėjimą ir stengiasi pataikyti ten. Jei banglentininkas cutbacką daro aplenkęs G, tai jis negalės jo daryti radikaliai ir liks be greičio. Jei pavėluoja – jis nebetenka kalniuko, putos suvalgo jo greitį. Kairėje esantis banglentininkas nebečiuožia nuo bangos. Jis paskęs putose.
20080113_gsurferiai_374

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89