Kelionės

Wavespotai El Ture

20080224_elturows_119
2008.02.24
Prieš keturis metus plaukdami Sueco įlanka formulėmis buvome ties atradimo riba.

Rudenį “slankiojau” Baltijos paplūdimiu per google.maps.com. Pasirodo visai netoli Šventosios yra Papės kaimas su nedideliu molu ir, ko gero, savotišku wavespotu. Didelės bangos lūžta toli jūroje panašiai kaip Akinio “Autobusų parke”. Gaila, kad nesimato bangos užlinkimo aplink kliūtį. Fotografuota vėjui pučiant tiesiai į krantą.
2004 metais su Audriumi formulėmis išnaršėme didelius plotus aplink El Turą. Plaukdami į šiaurės vakarus radome nuostabių laukinių vietų su plačiais pliažais, be rifų. Pritrūko 1-2 kilometrų iki naujų bangų spotų atradimo.
20080224_fw
Tuo metu vėjo stiprumą ir jo atėjimą matuodavome pagal horizonte vos matomų naftos verslovių fakelų pakrypimą. Rytais ugnis ramiai stovėdavo, link pietų ateidavo momentas kada įlankoje įsijungdavo terminis vėjas. Liepsna kelis kartus karštligiškai susvyruodavo ir atsiguldavo horizontaliai. Vėjas įjungtas!
20080224_liepsna

Paslankiojęs aplink El Turą su google.maps.com už 7-8 km nuo stoties radau labai gražius rifus ir smėlio seklumas. Jei tai nebus neprieinamos teritorijos, bandysime “atrasti” wave spotus. Neprieinamos jos gali būti dėl kelių nebuvimo arba dėl sukarintos zonos. Visa Sueco įlankos pakrantė nusėta įtvirtinimais.
Pirmasis spotas
Labai viliojančiai atrodo smėlio sekluma. Tarp joje lūžtančių bangų ir kranto yra apie 100 m lygaus vandens įsibėgėjimui, o toliau matomi puikūs tramplinai. Banga pasisukusi 45 laipsnius lyginant su pagrindine vėjo ir bangų kryptimi.
20080224_ws2
Antrasis spotas
Banga už rifo yra pakankamai didelė ir jos kryptis pakitusi palyginus su pagrindine bangų ir vėjo kryptimi apie 90 laipsnių.  Kad tai puikūs tramplinai – nėra abejonės.
20080224_ws1
Spotukai labai kompaktiški. Turėtų būti idealūs šuolių ir loopų mokymuisi.
Liko kelios dienos. Nuvažiuosim – išbandysim.

Gero vėjo
Gintas Lapėnas
LTU89