Kelionės

Startas nuo kranto

20080319_beachstartas_119
2008.03.18
Startas nuo kranto – beach startas – sutaupo daug jėgų ir padeda išmokti vandens startą (SU NUOTRAUKOMIS).

Ką tik grįžome iš El Turo, kur būrelis pradedančiųjų puikiai įvaldė startą nuo kranto. Pakrantė buvo sekli, vėjo pakako ir tiesiog nebuvo reikalo švaistyti jėgas tradiciniam burės kėlimui iš vandens.
Starto nuo kranto seka:
1. Pelekas neturi siekti dugno.
Burės apatine škatorina kabindami už lentos kilpų ir stiebo pagrindo spaudimu prisitraukite lentą prie savęs. Užpakalinė kilpa turi būti šalia užpakalinės kojos. Šlaunis liečia lentą. Lenta stovi statmenai vėjui arba šiek tiek pavėjui.
2. Palaukite gūsio ir pritraukdami galinę ranką – mesdami burę į priekį lipkite užpakaline koja ant lentos centrinės ašies tarp galinių ir priekinių kilpų. LABAI SVARBU: kojos kėlimo metu jūsų dubuo turi “žiūrėti” į priekį. Koją turite turite kelti nuo lentos galo į priekį. Traukdami lentą po savimi (prie kitos kojos) jūs dar duodate postūmį, kuris lentą nežymiai pasuka pavėjui. Tai labai gerai, ne užkėlus kitą koją lenta vėl grįš į pradinę padėtį.
3. Priekinė koja statoma pėda į priekį ir stumia lentą pirmyn.

20080319_beachstartas
Paveiksliuke rankos šviesios, kojos tamsios.

DĖMESIO. Lipant ant lentos rankos turi būti ištiestos, ausimis turite jausti bicepsus kaip šioje nuotraukoje. Viskas atlikta idealiai.
20080319_beachstartas1

Nuotraukose kranto startą rodo Martyna (kairėje) ir Ana (dešinėje).
20080319_beachstartas2
Abi judesį įsisavino labai greitai. Merginos sakė, kad kadangi El Ture pūtė stiprūs vėjai ir nereikėdavo laukti gūsių, tai joms nebuvo reikalo žiūrėti į priekį. Atsistojusi ant lentos Martyna iškart žiūri į priekį. Lietuvoje startuojama pasigavus gūsį, todėl jos žiūrės į priekį ir stebės artėjančius vėjo sustiprėjimus.
Martyna plaukė gerokai didesne lenta, todėl priekinė koja kiek nutolusi nuo stiebo. Ana plauke maždaug 135 litrų lenta. Mažesnė lenta leidžia stipriau pakišti lentos galą po savimi.
Dar kartą:
20080319_beachstartas3
1. Lenta pasukama šiek tiek pavėjui ir pritraukiama, kad užpakalinės kilpos būtų prie pat užpakalinės kojos (10 cm).
2. Koja keliamaį priekį.
3. Burė pritraukiama (metama pirmyn), koja statoma ant lentos centrinės ašies ir traukiama po savimi. Galva tarp rankų, rankos ištiestos.
4. Keliame užpakalinę koją.
5. Priekinė koja statoma prieš stiebą. Pėda pasukta į priekį.
6. Važiuojam

Dažniausiai daromos klaidos:
1. Stovima bet kaip lentos atžvilgiu. Pasekmės: lipant ant lentos ji išslysta iš po kojų.
2. Lipama ant lentos iš šono. Pasekmės: lenta pasisuka prieš vėją. Galima atpažinti iš pritrauktų prie giko rankų, į priekį kišamo pilvo.

Darant vandens startą galioja lygiai tokie patys principai ir tokios pačios klaidos – lipimas per šoną, o ne iš galo, bet dar prisideda burės valdymas.

Sekantis straipsnis apie El Turo vandenyse išgrynintą slalominį pavėjinį posūkį.
Ačiū Anželai už nuotraukas ir visiems fotosesijos dalyviams už gražius judesius.

Gero vėjo
Gintas Lapėnas
LTU89