NAUJIENOS

VG PT I etapas

20080414_pt1_119
2008.04.21
Balandžio 20 d. Kauno mariose vyko “Vėjas galvoje” Pavasario turo I etapas.
Ribinis vėjas išsunkė visas jėgas.
Nuo pat ryto vėjas nuteikinėjo bokalui, bet apie 12 valandą pradėjo ryškėti varžybų vaizdas.
Tradiciškai prieš susirinkimą buvo apdovanoti “Vėjas galvoje” sezono atidarymo varžybų Elektrėnuose nugalėtojai.
20080420_pt1_apdovanojimai
Prieš varžybas labiausiai neramino vėjas. Dar kamavo abejonės, ar tikrai Kauno mariose bus geriau nei Elektrėnuose. Abejonės išsisklaidė kai išmetę pirmą ženklą pamatavom vėją – rodė 6,3 m/s vidurkį iš dreifuojančio katerio. Elektrėnuose tuo metu stotelė rodė 3-4 m/s/
Priešvėjiniam ženklui ieškojome vėjuotesnės vietos, o FSL distanciją stengėmės išmesti kaip įmanoma arčiau kranto menamo gūsio pabaigoje. Kaip paaiškėjo vėliau – visiems geras nebūsi. FW distancija gavosi perdaug ilga, o FSL vėjo vistiek neužteko. FW vėl niekaip nepavyko padaryti kad dešiniu halsu startuoti būtų geriau. Kiekvieną plaukimą užsiinkaruodavome vis aukščiau į vėją, bet aukščio vis pritrūkdavo;-). Beje, niekas ir nesistengė padėti užsiinkaruoti teisingoje vietoje. Tik Moliušis prasinešė pro šalį nykštį iškėlęs. Supratau, kad “gerai”. Ateityje prašyčiau lyderių išpabandyti starto liniją kai tik kateris atplaukia į vietą.
20080420_pt1_startas
Nudžiugino pagaliau atsiradusi FWC B grupė. Kaip parodė patirtis kai kurie iš B grupės veltui vengė ir bijojo dalyvauti varžybose. Jie net patys buvo nustebę, kad drąsiai gali kovoti ir A grupėje. Kiti džiaugėsi nugalėję save, ir bent suplaukę distanciją. Tas džiaugsmas buvo tikrai nė kiek ne menkesnis negu Bobo finišas trečioje vietoje ;-). Buvo ir su freeformule suplaukusių.
Jei kas neaisku dėl distancijos – klauskit teisėjų krante, susirinkimo metu. Jei kas nesigauna, ar nesigauna dėl plaukimo technikos ar inventoriaus – klauskite labiau patyrusių, netylėkite.
Bobai, jau net B grupeje beveik visi turi numerius ant burių, tik tu vis dar trečią savaitę “netikėtai” burę turi.
Pirmą plaukimą nusprendėme sutrumpinti, nes net lyderiai plaukė 25-30 min. ir finišą padarėme ties vartais.  Plaukimo nenutraukėme todel, kad distancijoje visą laiką kas nors glisuodavo. Kitus plaukimus lyderiai ratą apiplaukdavo per 10-13 min..
20080420_pt1_ltu14
Todėl varydavo 2 ratus. Bendrai varžybas vertinčiau kaip gerą treniruotę, rimtoms varžyboms. Vėjo trūko, arba jis buvo labai nestabilus.
Arvydo ir Laimio finišai. Laimis kaukia, nes atėjęs su gūsiu Gedas jį aplenkė likus 100m iki finišo. Arvydas finišavo su išlindusiu pro viršūnę stiebu.
20080420_pt1_finisas

Rezultatai
Fotogalerija

Gero vėjo!
VG sezono atidarymo varžybų
vyr. teisėjas Mindaugas Kriukelis
LTU 646

Varžybos iš dalyvio varpinės:)
Pirmas ir stipriausias įspūdis – pasitreniravome. Po trijų plaukimų GPS rodė nuplauktus 46 km. Elektrėnuose tiek gaunasi po 5 plaukimų. O čia dar teko visąlaik pampinguoti.
Didžiausias greitis – 42 km/h.
Vėjas
Vėjas tikrai buvo ribinis. Tik trečią plaukimą buvo kiek mažiau skylių, bet įtariu, kad ne visiems.
Distancija
Visų pirma šį kartą labai įdomus buvo teisėjų sprendimas dėl starto linijos. Pasipraktikavome startuoti kairiu halsu. Labai naudinga patirtis.
Priešvėjinės tiesės buvo mistiškos. Gūsiai ateidavo beveik nuo Palemono ir ilgiau užsilaikydavo ties rytiniu (dešiniu) krantu. Galima buvo laikytis dešinės pusės, bet jei kairėje esantys gaudavo gūsį nuo Palemono, tai jie išeidavo į ženklą beveik tiesiai nuo jachtklubo. Aš plaukiau negalvodamas. Lėkiau ten, kur vanduo atrodė tamsesnis. Lentai ir burei toks vėjas patiko. Trečiam plaukimui pasireguliavau trapvirves, giko aukštį, tempimą per giką ir nugaros išlinkį. Pasireguliavimas išlupo lentą iš vandens ir ji ėmė skristi.
Įdomiausia kova vyko pavėjiniuose kursuose.
Nesvarbu, kad anksčiau apėmei ženklą. Jei neesi gūsyje – gūsį pirmas gaus tas, kuris ženklą apėmė vėliau. Tą labai gerai išnaudojo Juozas trečiame plaukime. Priešvėjiniuose kursuose man pavykdavo aštrumu, greičiu arba gūsio sumedžiojimu aplenkti jį, bet pavėjui pritrūkdavo jėgų. Juozas visąlaik “sėdėjo” virš manęs, “laikė” neleisdamas gūsiui atsirasti mano burėje. Prie vartų paskutinio plaukimo metu buvo skylė. Aš sustojau, Juozas nuplaukė.
Naujienos
Juozas bandė pirmuosius GirG lietuviškus formulinius pelekus. Pirmus plaukimus lakstė su minkštesniu, paskutinį su kietesniu. Abu pelekai yra bandomieji. Jie turi maksimalias išilginio linkimo araba standumo susukimui reikšmes. Teisingo šių charakteristikų santykio paieškos vyks išbandžius šiuos pavyzdžius.
Nuotraukose naujasis pelekas šalia Deboichet R17 +8.
Apie pelekų skirtumus ant vandens daugiau galėtų pasakyti Juozas.
20080420_pt1_17
20080420_pt1_pelekas17

Ačiū visiems plaukusiems ir teisėjavusiems!
Ačiū Anželai už nuotraukas.
Gero vėjo!
Gintas LTU89