NAUJIENOS

Kūnas seka galvą

20080511_119
2008.05.11
Galva jums skirta ne galvojimui.
Trumpi pastebėjimai iš valandos pasiplaukiojimo Betonkėje.
Galva – universalus instrumentas. Prieš posūkį, arba biure ji dar tinka niekingam galvojimui. Galima naiviai įsivaizduoti, kad protas kažką reiškia, bet posūkio metu jis nėra įgalus sekti akcijų kurso ir jį analizuoti. Jis tampa naudingas kaip masė. Kaip hantelio blynas. Pati galva – kaip odos raukmuo, pagal kurį atpažįstame posūkį rėžiančio asmens veidą. Keičiasi įprasta organų paskirtis, bet galva išlieka svarbiausiu kugeliu. Darydami posūkį mes atsidursime ten, į kur pasukta galva, į kur žiūrime.
Iš anksčiau pasakyto galime suprasti, kad svarbiausia yra galvos posūkis ir šukuosena. Vidinio pasaulio čia nėra. Kelios nuotraukos iš balandžio 20 d. pasiplaukiojimo Betonkėje.

Nuotraukoje darau posūkį. Įeinant į posūkį žvilgsnis skanuoja aplinką planuojamoje trajektorijoje, ieško nenumatytų kliūčių, slalome žiūri už ženklo, bet jokiu būdu neseka kažkokios lentos, giko, burės detalės. Vos įėjus į posūkio kreivę žvilgsnis yra nukreipiamas į naująją plaukimo kryptį.
20080511_89posukis
Čia posūkis iš kilpos į kilpą. Priekinė koja ištraukiama iš kilpos tik įkišus užpakalinę koją į priekinę kilpą antvėjinėje pusėje.

Ką daro nežiūrėjimas į naują plaukimo kryptį? Duoda sustojimą pusiaukelėje.
Nuotraukoje Marius pasižiūri plaukimo kryptimi vėlokai. Be to jis neperslenka priekinės rankos giku prie pat stiebo ir priverstas griebti už stiebo. Tai nereikalingas, stabdantis judesys.
1                                   2                                 3
20080511_marius

Darydamas “duck” posūkį jis žiūri į “išėjimą” iš posūkio ir viskas puikiai gaunasi (1).
Bobas viso posūkio metu žiūri į priekinę ranką (2-3). Tik permetęs burę pasižiūri į priekį. Vėloka.
1                                   2                                  3
20080511_duck

Žvilgsnis į priekį turi atsirasti vos įėjus į posūkį (2). Esant tiksliai pavėjinėje pozicijoje galva jau turi žiūrėti į naujojo plaukimo kryptį. Su esama plaukimo kryptimi tai sudaro 90 laipsnių kampą (2). Tas puikiai matoma slalominiame posūkyje (3). Audrius žiūri naująja kryptimi, lenta yra 90 laipsnių kampu jo žvilgsniui, o tarp burės šotinio kampo ir žvilgsnio yra beveik 180 laipsnių. Galva ir burė kritiniu posūkio metu “plaukia” skirtingomis kryptimis.
1                                   2                                 3
20080511_zvilgnio_pradzia

Dar apie vandens startus.
Pirma nuotrauka (1) – burė statmena, plaukikas kabo po bure, keliai liečia barzdą. Priekinė ranka griebia už šarnyro, vėliau už stiebo, dar vėliau ir už giko. Plaukikas tiesiog”užrieda” ant lentos pučiant 5m/s.
Antroje nuotraukoje plaukėjas laukia kol vėjas pats jį užkels. Kodėl? Todėl, kad: keliai nesiekia barzdos, priekinė koja “nežiūri” į priekį, užpakalinė koja nekiša lentos galo po užpakaliu, o stumia ją nuo savęs. Gal tai dėl kelio įtvaro.
Kokia vandens starto esmė? Stenkitės užpakaliu paliesti lentos plotą tarp priekinių kilpų ir stiebo. Tik tiek.
1                                    2
20080511_vandnstartas
Dar apie nuotraukas.
Anžela dažnai būna ant kranto su fotoaparatu. Prieikite, paprašykite, kad užfiksuotų tai, kas jums rūpi, susitarkite, kurioje vietoje suksitės. Nuotraukas galėsite aptarinėti su geriau plaukiančiais. Iš nuotraukų jie pasakys klaidas. Iš žodžių ne.
Bobo ir Mariaus nuotraukos įdėtos ne kaip blogo plaukimo pavyzdžiai:) Jie suko daug posūkių arti kameros, su jais yra daug kadrų su gerais posūkiais ir akivaizdžiomis klaidomis.

Ačiū Anželai už nuotraukas.
Gero vėjo!
Gintas LTU89