NAUJIENOS

Akinys – Šventoji

20080613_ciklonas119
2008.06.13
Akinio nasrai, Šventoji.
Pirmasis 2008-ųjų ciklonas.
Šiemetinis Formula : Wave santykis sušvelnėjo – 17:2
Praūžė ciklonas. Turėjome dvi puikias atsijungimo dienas. Žiūrint iš šalies jautėsi, kad visi senokai nesimaudė Akinio nasruose, ir dabar stengėsi sąžiningai pasiskalbti sušilusiame iki 11-13 laipsnių vandenyje.
20080613_ciklonas_chebra
Antradienis, birželio 10 d.
Vėjas iki pat 17 val. nekilo. Desperacija. Teko imtis apgaulingų judesių: garsiai pasakyti, kad važiuojame į Pavilostą, išsinešti lentą iš paplūdymio, vėjo akivaizdoje vaidinti alaus gėrimą. Po pusvalandžio įjungė 5,7m burėms.
Bangos ėjo visą dieną, bet čiuožti geriausia buvo Autobusų parke. Čia slinko 2-3 m skaidrios žalios bangos. Vakarop jas peršviesdavo žema saulė. Nepakartojamas reginys. Autobusu parkas šiemet pasislinkęs gerokai toliau į šiaurę.
“Autobusų parko” pavadinimas kilęs iš posakio “autobuso dydžio banga”. Reikia tik įsėsti, o jis jau atveš.
Trečiadienis, birželio 11 d.
Vėjas užkilo po pietų. Iki to momento Akinyje karaliavo kaitai.
20080613_ciklonas_viktoras

Pastiprėdamas, pasilpnėdamas pūtė iki pat vakaro, o apie 20 val. vėl gerokai sustiprėjo.
Juozas LTU14 ir Marius LTU445 padarė po pirmąjį frontloopą. Sveikiname!
20080613_ciklonas_juozas

Išbandžiau keliais metais senesnį savo lentos analogą pagal tūrį. Dabar plaukioju 83 litrų 235cm ilgio F2 Rebel. Pasiskolinau siauresnę ir ilgesnę 85l 258cm ilgio senosios mokyklos bangoms skirtą lentą. Skirtumas didžiulis. Naujoji lenta žymiai geriau tinka skylėtoms Baltijos mūšos sąlygoms.
20080613_ciklonas_89
1. Gerokai anksčiau išglisuoja
2. Žymiai geriau sukasi ant trumpų bangų
3. Leidžia pasinaudoti mažesnio nuolydžio banga, o tokių bangų yra daugiau nei pusė
4. Cutbacko metu lentos galas pats duoda suprasti, kad peleką praspirti ir sustoti ant uodegos yra negerai. Uodega bando švelniai kilstelėti užpakalinę koją ir provokuoja teisingą nosies skandinimą ir išėjimą iš cutbacko pilnu greičiu.
5. Jokio uodegos skendimo ir stabdymo posūkių metu.
Senosios mokyklos lentai reikia didelio nuolydžio bangų ir gerokai stipresnio vėjo.

Akvatorija, zonos.
Abi dienas sąlygos buvo panašios. Gal trečiadienį jūra nuo pat ryto buvo labiau banguota ir pūtė stipresnis vėjas.
Akinys nebe toks koks buvo pernai. Į įlanką prinešta smėlio bangos jau ties molo galais kelia smėlio sūkūrius.
Galvojant apie varžybas darosi aišku, kad atskirų elementų demonstravimui tinka gerokai nutolusios viena nuo kitos zonos.
Šuoliai ir loopai geriausiai gautusi plaukiant nuo Šventosios upės žiočių iki maždaug spoto vidurio. Reikia stipriai atkrentant suspėti įsibėgėti labai skylėtame vėjyje, bet sąlyginai lygiame vandenyje ir kalti į bangos G tašką. Artas – Benzas čia gaivino loopo įgūdžius.
20080613_ciklonas_benz
Nuo vidurio galima bandyti Cabezo mokyklos waveraidingą ant bangos darant 1-2max agresyvius cutbackus ir vėl grįžtant prie žiočių daryti orinių elementų. Patekus į Akinio skylę varžybinis pasirodymas baigtųsi be oro elementų, galbūt pavyktų išsilaikyti ant bangos iki kranto.
Kita vieta, kuri skirta grynam čiuožimui nuo bangos yra Autobusų parkas. Čia idealios sąlygos susidaro rimstant vėjui. Tada bangos tampa statesnės, lūžtančios viršūnės išraiškingesnės, ant bangos galima čiuožti labai ilgai. Išsilaikymas iki galo tampa sportu. Jei spoto viduryje agresyviai cutbackinant galima kelti vėduokles, tai čia viskas vyksta labai sklandžiai, plastiškai. Pasigavus gerą bangą ir nenorint jos prarasti negalima nutolti nuo viršūnės. Banga čia panaši į piramidę, o ne vamzdį. Ji turi labai aiškias briaunas. Čiuožiama tik priekine plokštuma. Išplaukus iš priekinės plokštumos atgal nebesugrįši. Banga pabėgs.
Kokia zonų aprašymo prasmė? Laiko ir jėgų taupymas. Jei treniruojatės šuolį ar vertimąsi – plaukiokite arčiau žiočių. Sportui čiuožkite spoto viduryje, savo malonumui bangas raižykite ir įspūdžių semkitės Autobusų parke. Freeraidinimas po visą spotą nėra efektyvus.
Pasidžiaugus Autobusų parko bangomis žymiai paprasčiau atsinešti lentą prie žiočių negu bandyti išplaukti pro Akinio skylę pučiant 2-6m/s.
20080613_ciklonas_gintarai

Puikios dvi dienos. Šiemetinis Formula:Wave išplaukimų santykis sušvelnėjo – 17:2

Fotogalerija

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas LTU89