NAUJIENOS

ROADEX wave

20080830_roadex_119
2008.08.30
ROADEX OPEN WAVE bangų rungties varžybų I etapas vyko Pavilostoje.
Įspūdžiai ir spoto aprašymas  Jevgenijs Gavrilovs LAT161 akimis.

 

Pagaliau įvyko pirmasis bangų rungties etapas! Vasara nelepino dažnais vėjais, todėl Roadex Open Wave įvyko 4 mėnesiais vėliau nei planuota.

Į varžybas užsiregistravo 22 dalyviai. Tarp kurių buvo  du Estijos ir vienas Lietuvos atstovas. Vieta – Pavilostos šiaurinis molas. Vėjas – WSW 8-13m/s. Ilgokai laukėme svarbiausio elemento – bangų, kurių varžybų pradžioje beveik nebuvo arba buvo atskiros nedidelės bangelės labiau tinkančios šuoliams negu čiuožimui. Bendrai paėmus sąlygos daugiau tiko freestyle negu bangos rungčiai.
bet visi dalyviai buvo nusiteikę kovingai. Varžybos yra varžybos, ir kiekvienas turi parodyti tai, ką sugeba nepriklausomai nuo sąlygų.

Tai pirmosios wave rungties varžybos Latvijoje. Metų pradžioje LVA ir būrys entuziastų sukūrė ir patvirtino varžybų skelbimą ir instrukcijas. Varžyboms buvo pasirinkta “Single elimination” dalyvių skirstymo į pogrupius sistema ir teisėjavimo gairės.
Trijų žmonių teisėjų komanda ir vyriausias teisėjas kiekvieno plaukimo metu žymėjo atliktus elementus ir skaičiavo taškus pagal patvirtintus triukų “įkainius”. Ši sistema bus naudojama visose 2008 metų varžybose.
Man patiko naujoji sistema. Ji leidžia labai tiksliai nustatyti nugalėtojus, bet reikalauja labai aukštos teisėjų kvalifikacijos. Šiose varžybose daugelis sprendimų buvo priimami atsižvelgiant tik į bendrą įspūdį (overall impression). Kaikuriems dalyviams galutiniai rezultatai kėlė nuostabą.
Nenoriu nieko teisti, bet aišku viena – ir dalyviams, ir teisėjams reikia daug treniruotis.

“Single elimination” sistema buvo tarsi “single” ir “double” mišinys.. Po pirmų plaukimų du geriausi iš kiekvienos grupės atsirenka ne į sekantį ratą, bet į trečią ratą. Į antrą ratą atsirenka dalyviai, kurie pirmajame rate užėmė trečią ir ketvirtą vietas. Po antro rato geriausieji atsirenka į trečiajį ir toliau viskas vyksta pagal “single elimination” sistemą.
Man atrodo, kad ši sistema puikiai tinka vietinėms sąlygoms, nes visas varžybas galima prasukti per vieną dieną. Varžybos truko 6 valandas.

Apie 13.00 buvo duotas pirmojo rato startas.
Plaukimo trukmė – 10 minučių. Daugeliui dalyvių pasirodė daugoka. 7-8 minučių pilnai pakaktų.
Vėjas buvo nepastovus ir gūsiuotas. Tik varžybų pabaigoje sustiprėjo, išsilygino ir nekrito žemiau 10 m/s.

Nugalėtojai:
1. Krišjanis Tūtans – tai jo gimtasis “spotas”. Šiuo metu jis stipriausias bangų rungties burlentininkas Latvijoje.
2. Ingvars Cirulis – stiprių vėjų asas, bet niekas nesupranta kaip jam pavyko užkopti taip aukštai.
3. Ain Harmson (Penny) EST 0- vienintelis sugebėjo švariai nusileisti po backloop’o ir ponch’o. Puikiai atliko frontloop’us viena ranka. Sunkiau sekėsi raižyti bangas. Galbūt dėl to, kad jis pripratęs prie idealios Ristnos bangos.

Aš užėmiau aštuntąją vietą ir gavau simpatijų prizą. Manau, kad tai geras rezultatas, nes daugiausiai laiko skiriu freestyle treniruotėms.
Rudeniniai orai atneš vėjus ir bangas. Priešakyje dar du Latvijos čempionato etapai. Treniruosimės ir lauksime naujų susitikimų ant jūros kranto ir vandenyje.

Apie Pavilostos spotą:
20080830_pavilostas_roadex

1 ir 2 vietos yra idealios bangų raižymui. Ten galima rasti idealių rampų back ir pushloop’ams.   1 vietoje vėjas visada silpnesnis ir lygesnis, nes molas labai arti.  2 vieta yra geriausia kai Baltijoje bangos yra gana aukštos ir pučia pakankamai ilgai.
Geriausia kryptis WSW, bet labai dažnai plaukiojame pučiant  SW. Jei jis stiprus, tai turime lengvą side offshore. Vėjas gūsiuotas, bet bangų raižymas yra pats maloniausias.

Varžybų fotogalerija
Video

Autorius filme VASARA 2008

Aloha
J. Gavrilovs (LAT161)
Burusports team