NAUJIENOS

M&B 2008

20080925_mb_119
2008.09.26
“Pienas ir kraujas”2008 – grynas onshoras.
Kaip vyksta bangų rungties varžybos?
Burtų keliu burlentininkai suskirstomi poromis. Kiekviena pora gauna po šešias minutes pasirodymui. Nugalėtojas patenka į sekantį ratą. Taip tęsiasi iki tol kol paaiškėja nugalėtojas.
Teisėjavimo kriterijai
Žiuri vertino dalyvius pagal bendrą įspūdį.
“Bendras įspūdis” yra aptaki sąvoka. Iš šalies gali pasirodyti, kad tai gana subjektyvus vertinimo kriterijus, bet jis visada pasiteisina.
Vertinami du dalykai. Plaukiant nuo kranto prieš bangas teisėjai vertina orinius elementus (šuolius, persivertimus ir kt.). Plaukiant į krantą nuo bangos vertinamas bangų raižymas. Nugali išsirinkęs geriausią bangą, atlikęs agresyviausius, vaizdingiausius posūkius.
Teisėjavo ir dalyvavo plaukimuose pakaitomis Gintas Lapėnas LTU89 ir Robertas Gradauskas LTU32.
Kiekvienam dalyviui buvo skirtos 6 minutės pasirodymui.

Viskas prasidėjo tuo, kad įvažiavimas į šalia molo esančią aikštelę buvo užpustytas. Pirmasis atvažiavęs Mantas Gresevičius patupdė savo automobilį ant dugno. Nusprendėme viską perkelti į “Energetiką”. Subėgę išstūmėme mašiną. Kažkiek laiko reikėjo kol vairuotojas atrado reikiamą režimą, nes automatinė dėžė nenorėjo sukti ratų.
20080925_mb_smelis
Teisėjaujant buvo malonu už nugaros jausti gerą būrį besidominčių. Nuo kranto varžybos atrodo kitaip nei plaukiant, vertinimas būna akivaizdus ir labai paprastas. Pagal komentarus ir akvatorijos matymą aišku, kad auga nauja teisėjų karta. Kviesime į talką sekančiose varžybose.
20080925_mb_veliavos

Pirmasis ratas teisėjavimo atžvilgiu buvo lengviausias. Čia nereikėjo spręsti, kuris geriau raižo bangas arba šokinėja. Iš trijų pogrupio dalyvių reikėjo atmesti vieną. Dažniausiai juo tapdavo pirmasis pasiekęs Akinio skylę. Iš ten kelio atgal nebebuvo. Tik skalbimasis ir bandymas išgyventi ir ištrūkti iš skylės plaukiant kuo aštriau. Įplaukimas į Akinio skylę buvo kritiškas visiems. Patekus ten nebelikdavo vičių nei oriniams triukams, nei bangų raižymui. Nuo pietinio molo pradžios į šiaurinio molo galą galima buvo nubrėžti raudoną  nevilties liniją.
20080925_mb_skyle
Vėjo krypyis į krantą ir trūkčiojantis vėjas neleido demonstruoti prašmatnaus “oro”. Lakstant išilgai bangų tekdavo gaudyti mažiausius trampliniukus norint pakilti virš vandens. Dažnai vienintelis išlaužtas triukas nulemdavo pergalę. Persivertimai ore geriausiai sekėsi Dariui Mikelioniui.
20080925_mb_loopas
Pusfinalyje Darių įveikė puikiai raižęs bangas ir paskutinę sekundę susukęs idealų backloop’ą Viktoras Šeputa.
20080925_mb_viktoras
Bangų raižymui taip pat galiojo “nelįsti į Akinio skylę” taisyklė. Geriausia buvo nuo pat starto auginti aukštį tam, kad jo užtektų paraižymui ir kartais antram bandymui plaukti prieš bangas. Startuoti naudingiausia buvo prie pat molo ir kuo aukščiau. Ten stiprūs gūsiai ir labai statūs trampliniukai. Užšokus ant lentos po kelių sekundžių jau buvo galima verstis. Nepatogumas buvo tame, kad nuo ten savo plaukimą pradėdavo pradedantieji. Sėdus į chaotiškai judančių burių šešėlį nebeįmanoma būdavo išglisuoti ir atrasti nesuardytą trampliną.
Kitame pusfinalyje kovojo Gintas Lapėnas ir Marius Valatka. Už gerą skalbimąsį Gintas taškų negavo, o Marius pagavo kelias bangas ir atliko tris aukštus šuolius.
Finaliniai plaukimai vyko neglisuojant. Teisėjai nusprendė jų neužskaityti. Pusfinalių rezultatai tapo galutiniais.
Rezultatai:
1-2. Viktoras Šeputa
1-2. Marius Valatka
3-4. Gintas Lapėnas
3-4. Darius Mikelionis
5-8. Robertas Gradauskas
5-8. Artas Morauskas
5-8. Giedrius Zavackas
5-8. Mantas Gresevičius
9-12. Marius Ščerbinskas
9-12. Stasys Černiauskas
9-12. Laisvūnas Cijūnaitis
9-12.  Žanas Morozas

Fotogalerija
20080925_mb_visi
Prizai:
VG diplomai, puodukai, “Komfovent” medaliai
20080925_mb_medalis
Vertingi prizai:
OSRAM LED – “DOT it Classic” universalūs šviestuvai
Picture
Informaciniai rėmėjai:
http://www.vejasgalvoje.lt/
http://www.extreme-sports.lt/
http://www.15min.lt/

Ačiū teisėjui Robertui Gradauskui ir visiems padėjusiems bei dalyvavusiems.
Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89
+370 698 81107
gintas@vejasgalvoje.lt