NAUJIENOS

Kauno marių 2008 m. sezono uždarymas

20081014_119
2008.10.13
Kauno marių 2008 metų sezono uždarymas.
Juodi įtarimai pasitvirtino.

Retas įvykis vidiniuose vandenyse – abi savaitgalio dienos tiko varžyboms. Susirinko geras būrys norinčių palenktyniauti, padiskutuoti kieno pelekas ilgesnis ar minkštesnis.
20081014_diskusijos
Šeštadienis buvo vėjingesnis, sekmadienį pirmą dienos pusę džiaugėmės taktine kova neglisuodami. Galvojome, kad kovojame tarpusavyje, bet realiai vėjas darė visus. Tik reisbordai pjaustė marias skersai ir išilgai. Tai buvo jų sąlygos.
Šeštadienis
Šeštadienis buvo vėjingas. Nuo kranto atrodė, kad pučia ne daugiau 6m/s, bet išplaukus pasirodė daugiau. Mano silpno vėjo R17+8s išmesdavo lentą į orą. Teko grįžti į krantą keisti peleko. Netiketumas – Matto XS70+5 netiko varžtai. Visą pirmą plaukimą praleidau zulindamas peleką ir taikydamas varžtus. O varžtai netiko, nes plaukiau visiškai nauja F2 FX VI. Nauji įspūdžiai.
Giliai smegenyse plaukimas buvo kiek panšus į superX. Palei vakarinį marių krantą, farvateriu srovė nešė geltonų lapų juostas. Norėjosi šokinėti per tas geltonas povandenines kliūtis, bet nereikėjo. Lekiant pilnu greičiu lapai prie peleko nelipdavo.
Labiausiai įsiminė pilni kursai. Artėjant prie apatinio ženklo arba į finišą palei krantą ateidavo galingi gūsiai. Atrodė, kad sėdus į tokį srautą galima buvo vienu halsu išvažiuoti į apatinį ženklą, bet nesigaudavo. Tokiuose radikaliuose pastiprėjimuose svarbiausia buvo nepražiopsoti pirmo smūgio. Nulėkusį gūsio priekyje pagauti būdavo neįmanoma, be to jis gaudavo vėjo atsargą geram posūkiui.
Neturėjau vištakilpės. Gūsiai neviršijo 11m/s. Pusę pavėjinės tiesės išlaikydavau šoninėse kilpose, paskui srautų susikirtimo zona duodavo trumpą atodūsį ir kitame sraute plaukti jau būdavo lengviau.
Sužinojau naujų dalykų apie marias. Šalia farvaterio plūduriuoja juodas ženklas. Anksčiau įtarinėjau, kad jis žymi seklumą, nes mačiau kažkokią kriminalinę kroniką, kurioje girtas poilsiautojas nuplaukė iki to ženklo, o atgal jį jau palūžusį gražino gelbėtojai. Ženklas tikrai žymi seklumą. Marių lygis šiuo metu pakankamai aukštas ir praplaukdamas nekabinau dugno peleku. Galima buvo ir anksčiau perspėti…
Labai gražiai skraidė reisbordai. Tie daiktai turi savo nepakartojamą stilių.
20081014_rcb
Distancija buvo labai ilga.
Per tris plaukimus suplaukta 78 km
Max greitis 46,5km/h

Sekmadienis
Pirmą dienos pusę trūko vėjo.
Kauniečiai turi uoslę ir įdirbį vietinėms sąlygoms. Juozas automatiškai visą laiką būdavo gūsyje.
20081014_skardis
Giedrius ir Arvydas visąlaik rasdavo gūsį visiškai priartėję prie kranto. Jie dažniausiai plaukdavo labai arti vienas kito, kovodavo dėl kiekvieno centimetro.
20081014_11_789
Antras sekmadienio plaukimas buvo atšauktas.
Ryte rizikingiausia buvo laikytis vidurio, nes ten buvo garantuotas burbulas. Laimėdavo maksimaliai nuplaukę į kurią nors pusę. Po pertraukėlės sulaukėme giedros ir vėjo pastiprėjimo. Buvo “pralaužtas” oro srautas nuo jachtklubo. Vėjas stiprus, kryptis naudinga, chopas minimalus. Pasinaudojau. Ryte naudotis jachtklubo srautu buvo gerokai rizikingiau. Kryptis gera, bet gūsiai neišraiškingi, daugiau tinkantys reisbordams. FW neišglisuodavo.
20081014_schema

Startai
Lyderiai startuodavo pilnu greičiu. Į starto linijos galo aukštį beveik nekreipdami dėmesio.
20081014_startas
Po gero starto koją kartais pakišdavo rizikinga zona prie kranto. Ten sulėkdavo visi, o išlėkdavo tik keli. Kitiems pritrūkdavo vėjo, įplaukdavo perdaug giliai.
Dėl vėjo kaprizų plaukėme be pietų pertraukos. Supratau kaip naudinga yra pasistiprinti. Plaukti galima ir be pertraukos, bet atplaukus suima juodas nuovargis ir juntamas atsistatymo apkiautimas kitą dieną.
20081014_poilsis
Suplaukta – 46 km
Max greitis – 41 km/h
Išraiškingiausią finišą šį kartą pademonstravo Irmantas. Ryškios spalvos, dinamika, tolimo kranto romantika paperka žiūrovą:
20081014_finisas_irmantas
Juozas finišuodamas stengėsi pakelti purslą:
20081014_finisas_juozas
Giedrius orientavosi pagal magnetinius laukus:
20081014_finisas_giedrius

Rezultatai:
FW
FWB

RCB
Fotogalerija
Sezono uždarymo vakarelio galerija

Organizatorių pranešimas dėl varžybų uždarymo:
“Penktadienį, spalio 17d. 18 val. JC sporto mokyklos “Bangpūtys” salėje įvyks “FW Kauno taurės” paskutinio etapo (Kauno sezono uždarymo) ir bendras visos regatos apdovanojimas. Visi nors kartą dalyvavę ir prijaučiantys maloniai kviečiami pagerbti mūsų stipriausius. Vėliau (20 val) aptarti praėjusį sezoną ir pasidalinti planais dėl sekančio bus galima KJ pirtyje.”

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89
+370 698 81107
gintas@vejasgalvoje.lt