NAUJIENOS

ICE III etapas

20081111_119
2008.11.11
Idealus 6-8m/s pietų vėjas, 6 ir 5 plaukimai.
Juozo LTU14 pastebėjimai apie plaukimus. Vieni geriausių komentarų šiemet.

Startai.
Susidaro toks vaizdas, kad tiesiog pasidalijamos starto pozicijos dar prieš išglisuojant ir be jokios kovos pradedama plaukt. Reiktų paklausyti RSX merginu šūksnių,  kurie skamba visoje distancijoje ir pamatyti, kokia kova vyksta dėl kėkvieno metro laisvos vietos. Posakyje “gera pradžia – pusė darbo” yra labai daug tiesos, todėl norint gerai suplaukti kone daugiausiai pastangų reikia įdėti į startą. Viena iš blogiausių pozicijų starto linijoje yra vidurys (jau nekalbu apie 2-3 eile), kadangi starto linija gaunasi išlinkusi, be to varžovai esantys aukščiau truputį atkritinėja, kad įgautų didesnį greitį, o esantieji apačioje – stengiasi pjautis kuo aštriau ir vidurys gauna spaudimą iš abiejų pusių.
20081111_1
20081111_2

Po starto.
Nepriklausomai nuo to koks buvo startas, praktiškai visi plaukia pirmąjam įkandin, pastitenkindami sujaukto vandens ir vėjo likučiais – nesigauna pakankamai užsipjaut į vėją ir pasiekti maksimalų greitį. Nėra padėties be išeities. Jeigu priešakyje tik vienas varžovas, kurį, įvertinus galimybes, galima aplenkti išnaudojant greitį, telieka šiek tiek atkristi, ir stengentis įgaunant kuo didesnį greitį bandyti aplenkti per apačią (sunkiausias momentas kuomet atsiduriama tiesiai po konkurento bure), arba priešingai – stengtis užkilti į vėją daugiau nei priešais plaukiantis ir gauti švarų vėją. Kuomet startas visiškai niekam tikęs, belieka viena išeitis – pasitaikius pirmai progai venduoti ir tiesiog plaukti į priešingą pusę.
20081111_3

Posūkiai.
Pirmas dalykas kurį reikia padaryti prieš posūkį – įsitikinti, kad jį daryti tikrai reikia, apsidairyti kas plaukia aplink, įsitikinti, kad atlikus posūkį niekas neužstos vėjo.
Visų antra – susikaupti, sukoncentruoti visą save posūkiui ir nusiteikti jį atlikti greitai, griežtai.
Atliekant pavėjinį posūkį negalima užspausti lentos galo – priklausomai nuo vėjo sąlygų koją perstatyti į priekį kuo toliau. Bortą privalu spausti tolygiai iki pat posūkio pabaigos. Burė tik pradedant suktis turi būti maksimaliai pritraukta, rankos ištiestos, truputį perimtos atgal (visai kaip su SL inventoriumi, tik netaip smarkiai išreikšta).
20081111_4
20081111_5
Pampingas.
Pagrindinės klaidos – nesuderinami rankų ir kojų judesiai, lentos galas kojomis spaudžiamas tiesiog po vandeniu, nepakankamai arba perdaug atkrentama/užkylama.
Reikia stebėti ir jausti net ir nedidelę bangą, ją išnaudoti. Lentą būtina stumti į priekį minimaliai spaudžiant žemyn. Judesiai staigūs, galingi, atliekami didele amplitude. Ir jokių minčių apie giką nesvarbu jis garantinis ar ne!
20081111_6
Plaukimas.
Nė vienas nesugeba pilnai uždaryti burės. Daugumai tai padaryti pavyksta tik tuomet, kai papuola idealios sąlygos (o tai būna retai). Kuomet neuždaromas plyšys tarp lentos ir burės, vėjo srautas tiesiog išleidžiamas pro bures apačią ir iš 12m. burės belieka tik 11 ar mažiau.
Belieka stengtis ir treniruotis.
20081111_7
20081111_8a
Stovėsena.
Tiesiog derėtų imti pavyzdį iš pradedančiųjų.
Galinė koja praktiškai ištiesta, svoris perkeltas į priekį.
Veiksmai, atliekami kylant vėjui:
1) Lošiamasi atgal
2) Trumpinamos trapvirvės
3) Gikas keliamas į viršų
Ir atbuline tvarka vėjui rimstant.
Labai didelę įtaką turi darbas su banga. Kojos turi suamortizuoti (perlipti) kiekvieną bangą.
20081111_9
Derėtų pagirti Audrių už pavydėtiną ištvermę, už tai, kad su skaudama koja įveikė visus plaukimus ir nepradingo šypsena veide.
20081111_10
Paskatinti Sigitą ir toliau siekti tobulėjimo, neaptingti ir parodyti ko vertas šiuolaikinis jaunimas.
20081111_11
Šaunuolis ir Šarūnas, kuris startavo visuose plaukimuose ir finišuodavo pirmas nors ir įveikęs tik vieną ratą, tačiau pastangos matosi – plaukė. Tai galbūt paskatino sumokėtas starto mokestis ir tai jog tai buvo pirmos varžybos už Kauno, kristi į vandenį neleido atvėsęs oras. Jei susiimtų ateinančio sezono pradžioje ir maksimaliai didintų AŽP iki rudens spėtų pasivyti kaikuriuos kolegas. 20081111_12
Buvo smagu matyti džiūgaujančius ne tik nugalėtojus, bet ir kitus varžybų dalyvius kurie nepabūgo į pabaigą slenkančio rudens.
20081111_13
Rezultatai:
FW
FSL
Varžybų galerija

Gero Vėjo!
Juozas Bernotas
LTU14