NAUJIENOS

PŪSLĖS DELNUOSE. PLEISTRO VYNIOJIMAS.

2008.12.27
Nuvažiavus į šiltus kraštus norisi atsiimti už visas prognozių skriaudas patirtas Lietuvoje. Buriuojant dvi savaites be pertraukos ne visų delnai atlaiko tokį krūvį.

Dažniausiai pirmosios pūslės atsiranda ant delnų. Delnų oda pajėgi išlaikyti giką netgi be pirštų pagalbos, todėl po pirmosios pūslikės stipriausioje vietoje pasipila jų lavina silpnesnėse dalyse. Kitos pūslės dažniausiai atsiranda ties sekančiu sąnariu judant link pirštų galiukų ir link mažojo piršto. Taip atsitinka todėl, kad krūvis nuo skaudamos vietos automatiškai perkeliamas ant šalia esančių atramos taškų.
20081226_delnas
Ką daryti, kad pūslės netrukdytų?
1. Neleisti, kad jos atsirastų.
a) susireguliuoti trapvirves, kad abi rankos gautų vienodą krūvį
b) pirmą dieną stebėti delnus. Atsiradus mažiausiai pūslelei iškart užsimauti pirštines plonos odos delnu ir nukirptais pirštais
c) atsiradus pūslei neleisti jai suplyšti ir dėvėti pirštines – nesuplyšusios pūslės neskauda
d) prieš plaukiant, atplaukus ir šiaip teptis delnų odą minkštinančiu kremu
2. Atsiradusias pūsles gražiai apdirbti, kad skausmas neiškreiptų giko sugriebimo.
a) atsilupusių pūslių delnuose neskauda dėvint pirštines plonos odos delnu, nukirptais pirštais. Jos nevargina raumenų ir nesuteikia jokio diskomforto. Nesugalvokite dėveti pirštinių neopreniniu delnu. Kauksite. Raumenys neatlaikys papildomo storio.

Apdirbimas
Tenerifėje teko padirbėti su pūslėmis. Jos atsirado tik ant vienos rankos iš didelio godumo pirmąją dieną.
Vaistinėje nusipirkau pleistro. Iš kelių vaistininkės pasiūlytų variantų negalėjau išsirinkti ir vis raukiausi, kad jos pasiūlyti po 1-2 EUR pleistrai nėra pakankamai atsparūs vandeniui. Tada ji iš po prekystalio ištraukė teipavimui (turbūt naudojami esant patempimams ir kitoms traumoms kaip palaikantys kūno konstrukciją) skirtą pleistrą už 6 EUR ir pasakė, kad šitas yra “forte”. Jis labai panašus į rusišką, bet medžiaga geresnė ir kiek plonesnė.
Be pirštų vyniojimo pleistras puikiai tiko klijavimui ant pėdų. Į bato siūles sulindusios aštrios vulkaninės smiltelės išėsdavo odoje skyles. Pleistro lopiniukas pragremžtoje vietoje sustabdydavo tolesnį trynimą.

20081226_pleistras
Šitas tiko idealiai.
Pradžia – pleistras įkerpamas ir plėšiamas. Siauroji dalis – apie 8mm pločio. Plačioji – kad uždengtų norimą tarpą tarp sąnarių.
20081226_pleistras_plesimas
Pleistras užlipdomas ant pūslės.
20081226_vyniojimas_1
Piršto viršuje pleistro galai persikloja. Prieš juos sulipdant būtina kiek sulenkti pirštą. Vidinėje pusėje lieka vienas sluoksnis, o viršutinėje du.
Jei užklijuosite nelenkdami piršto, tai sugadinsite giko sugriebimą, visas krūvis persikels ant sekančio sąnario. Pūslė ten atsiras greičiau nei per pusvalandį.
Gerai įvaldžius klijavimą sulenkus pirštus galima reguliuoti apkrovas pirštams.
20081226_vyniojimas_2
Nuo ritės atplėškite likusią siaurą pleistro juostelę:
20081226_vyniojimas_3
užklijuokite ją prie sąnario pagrindo. Nuo čia prasideda pleistro vyniojimasis ir atsilupinėjimas. Papildoma juostelė padės pagrindiniam pleistrui išlaikyti formą, nenuplyšti, nesivynioti, ir visą dieną galėsite buriuoti nieko nekeisdami.
20081226_vyniojimas_4
Siaurąją juostelę užklijuokite sulenkę pirštą.
20081226_vyniojimas_5
Pūslės nebejausite, jokio diskomforto nebebus.
20081226_vyniojimas_6
Reiktų prisiminti, kad toks užvyniojimas vistiek kažkiek varžo piršto sulinkimą. Galite apsivynioti ir sekančią piršto dalį profilaktikai, nes ten pūslė tikrai atsiras.
Visiems tokiems teipavimams labai gerai tinka šveicariški peiliukai. Jų žirklės labai geros.
Pūsles gydžiau dezinfekuodamas spiritu ir tepdamas cinko tepalu. Gijimo greitis – 0,4 – 0,7mm per parą nuo krašto į vidurį.
Išvados darytos nagrinėjant mano delną. Kiekvienas turite savo galūnių konstrukcijos ypatumus ir audinius.

Pirštinės
Protingiausia būtų naudoti pirštines. Jos ne tik apsaugo. Jų pagalba galima reguliuoti odos nusitrynimą. Su pirštinėmis trinasi pirštų galai, be pirštinių – delnai. Pirštinės turi turėti tik vieną plonos odos sluoksnį ant delno. Štangisto pirštinės su paminkštintais delnai netinka, nes nenulaikysite burės, sudrošite pirštų galus per pusvalandį.
O šitos yra labai geros:


Bandykite. Kraujuokite. Gero vėjo 2009-aisiais!
Gintas Lapėnas
LTU89