Kelionės

El Turo reziume

20090321_119
2009.03.21
“Šią El Turo vietą užskaitau labai gerai žiemos stovyklai”
Varžybų vyr. teisėjo Arvydo “Reiserio” reziume apie ESW2009 ir El Turą.

Viskas prasidėjo nuo pasiūlymo teisėjauti “Easy style week” varžyboms, kurios organizuojamos toli nuo namų, faraonų šalyje Egipte. Piramides buvau matęs devyniasdešimtaisiais metais, todėl buvo smalsu vėl pamatyti šalį burlentininko akimis. Dalyvauti įvairiausiuose varžybose teko ne karta, o teisejauti ir dar tarptautinėm – ne. Todėl šiek tiek jaudinausi, bet noras pamatyti paukščių žiemojimo vietą, nugalėjo.
20090321_reiseris
Išskridimą su inventoriumi iš Vilniaus oro uosto Anžela suorganizavo puikiai, todėl atvykom į vietą be nuostolių. Pamatęs “balą” El Ture nusistebėjau, kur galima buriuoti esant tokiai mažai akvatorijai, kuri perpus mažesnė už Kaunuškę. Paskubom apsigyvenom, iš pirmo žvilgsnio paprastame viešbutyje ir bėgom su Kalviu į ukrainiečių surf stotį Da4ą (verčiama maždaug kaip  “sodas, vasarnamis”). Pakeliui mus pasitiko paslaugūs padavėjai iš paplūdimio baro.
Da4a’oje mūsų jau laukė iškrautas bagažas. Stotis pilna rusų, freestyleriai drožė spokus. Puolėm pakuot lentų, sukti kojakilpes, bet diena trumpa, temsta anksti, tai išplaukti nespėjom. Kitą dieną, pasivaišinę ankstyvais pusryčiais puolėm takeluoti burių ir bandyti raižyti lygų, nelabai “sūrų” įlankos vandenį. Vieta iškart patiko, vėjo pakankamai, glisuoja visi kas tik netingi. Neplati ekvatorija neleidžia pamiršti, kad posūkis čia dievas. Prie mūsų su Kalviu prisijungė draugiškas Denisas RUS 83, stoties darbuotojas. Pasitikrinom slalomo greičius – lekiam kaip pro stovintį, veiduose atsiranda šypsena.
Nuotraukoje: Denisas visada labai gerai startuodavo.
20090321_slalomas1
Sugalvojom išlėkti į jurą. Ten mus pasitinka rimta jūrinė banga ir jau Denisas lekia priekyje – Dahabo slalomo savaitės patirtis. Grįžęs dar bandžiau patempti 7,6, bet nieks nepadėjo ir iki sutemų lakstėm su šeškėm peredoze.
20090321_jura
Po vakarienės atgal į Da4ą, paliktos neištakeluotos burės. Mus pasitinka draugiška rusiška aplinka, su savo giliom tradicijom: kaljanas, arbata ir žinoma telikas. Taip čia abu su Kalviu ir prisiregistravom suprasdami, kad viešbutis reikalingas tik miegui.
Nuotraukoje: Reiseris ir Kalvis. Remonto dirbtuvės stotyje. Pradėjo nuo burės, paskui gikai, lentos …
20090321_remontas
Taip nejučiom prabėgo kelios dienos. Gavę internetą kartu gavom ir rusiškų vabaliukų nuo kurių mano kompas užsilenkė visiškai. Gerai, kad buriuotojų tarpe yra visokių specialistų, kurie bendrom jėgom atgaivino kompą.
Atskridus “Vejas galvoje” komandai stotis tiesiog atgijo, įlanka pilna burlenčių, visi linksmai laksto, apiplaukdami besiskalbiančius. Vanduo ir oras šiltas, vėjas stabiliai dūdija, kad visiems jo užtektų. Ana užkūrė net tris kaljanus, du arbatinukai verda be perstojo, kad karštos arbatos netrūktų. Kyla šilti tostai -za prijiezd, za vstrečiu, za družbu narodov. Lašiniai, degtinė, viskis, kaljanas, blemba, stiprina draugystę!
Varžybos prasidėjo nuo registracijos ir visokių minčių daryti slalomą atviroje jūroje, bet vienas kateris negalėtų saugiai aptarnauti sl varžybų jūroje, pradinukams būtų radikaloka, o ir vėjas supratęs, kad susirinko vyrai iš skirtingų pasaulio kampelių išbandyti jėgas, ėmė stabiliai pūsti nuo savo kalno. Varžybos, manau pavyko su Makso katerio ir Mahmedo mokančio jį valdyti ir, žinoma, vėjo pagalba. Įlanka, neskaitant žvejų laivų, metančių šiukšles, pasirodė labai tinkama sl distancijai, o pūstelėjus vėjeliui iš jūros pusės, net gavome bangelių, neleidžiančiu nuobodžiauti trasoje.
20090321_jura1
Varžybų uždarymas sutapo su Tarptautine Moters Diena, kuria teko atšvęsti pagal visas rusiškas tradicijas, net išmaudant skriaudiką teisėją šiltoje Raudonoje jūroje 3 kartus!!!
Kitą savaitę galėjau skirti treniruotėms. Šlifavom posūkio techniką. Anžela viską fiksavo savo objektyve ir vakarais prie kaljano turėjom ką aptarinėti. Audrius sugalvojo žaidimą, kad be reikalo netramvajinti. Startavom iš kitos įlankos kranto ir ėmėm ženklą prie Anželos kameros, o kitas menamas posūkis starto vietoje, ir taip du ratai.
20090321_reiseris2
Po pietų pertraukėlės vorele lėkdavom į jūrą pasisupti ant bangų.
20090321_slalomas2
Čia jau Kalvis LTU646 buvo nepavejamas, gal Tenerifės bangų įtaka. Didžiulę pažangą posūkyje ir net greityje padarė Donaldas LTU 178. Gintas plaukdavo į Wave spotą pasivartyti.
20090321_wavesp
Salygos buvo tokios, kad plaukti galėjo visi vienu metu skirtingas disciplinas.  Ir sl, ir wave, ir net rimtą fw. Formulės kažkaip vieningai atsisakėm, nes turėjom tik tris bolidus. Rusai nežinojo ir neatsivežė FW, o slalomą turėjo visi.
Šią El Turo vietą užskaitau labai gerai žiemos stovyklai, net ir rusai, gyvendami Dahabe visą žiemą neturi tokių isškirtinių salygų tobulėti. Čia gali mokintis pradinukai, pažengę ar net buriavimo ekspertai.
20090321_reiseris1
Lyginant su kitomis buriavimo vietomis Europoje čia geriau, nes yra įlanka ir lengvas išėjimas į jūrą, pastoviai įjungiamas terminis vėjas, šiltas vanduo ir oras. Nereikia niekur važinėti, nes spotas vos už keliasdešimties metrų nuo viešbučio ir maloni rusiška aplinka surf stotyje.
Kelionės galerija

Reiseris LTU 789
Gero vėjo!