NAUJIENOS

Kauno Stumbras I

20090414_vgpt_x_119
2009.04.28
Visi nusiplėšiate nuo burių X. Į distancija grįžta numerio savininkas.
Stumbro taurės įspūdžiai iš FSL distancijos.

Nuo vaikystės plaukiau burlenčių gonkėse. Dabar jau  3 metai neplaukiau – kelis kart pafriraidinau. Netgi kaituoti pradėjau….
Padariau kelias pauzes buriavime – kada studentavau ir dabar – kai namie šeimynos pagausėjimas (dvynukės 🙂 ).
Pirmą kartą grįžau į buriavimą pabendravęs su barzdotu Dileriu Cibu 🙂 –  perėjau nuo windgleiderio ant mažos lentos 295 Schreder-Cibas klono ir begaliniai didelės 6.8m2 NeilPryde Leningrado kopijos   Šiais metais pavyko kelioms dienoms pasprukti į El Turą – kažkada ten buvo labai faina. Dabar pabandžiau plaukti – tragiška – jėgu nėra, inventorius “netinkamas” – “viskas blogai”.
20090427_egiptas_priz
Kažkada pries 3 savaites apžiūrėjau garaže gulintį inventorių – seni gikai “guminiai”, virvutės sutrintos, kemberiai palūžę, vairai padaužyti – taigi vėl užsukau pas Dilerį…   Šeštadienį pasiryžtu varyt į gonkes – šilta, pučia, turiu inventoriu – kaipo “atmazu” jau ir neberandu. Pakeliui pučia, dulkės, berželiai lankstosi. Gailiuosi, kad šalia kalno daiktų, kuriuos pamiršau, nepasiėmiau ir naujos 6.3 race burytės – atrodo, kad gali reikėti.
20090427_egiptas_x
Pusiaukelėje vos nenusuku į Betonkę, kad nepraleisti nė minutės. Bet prisimenu, kad kažką reikia padaryti Kaune.   Atlekiu į Kauno pusiasalį – tylu, ramu, tolumoje skersai distancijos kaip žąsiukai plaukia “Optimistai”. Kažkur tolumoje formulės.  Ant kranto daug pazįstamų veidų ir dar daugiau nepažįstamų. Puolu takeluotis ką pasiėmiau – Simmer TP Formula 8m2 su Exocet S4  (kažkada tai buvo maximalus slalomo komplektas). Matau kad vyksta FSL startai – nespėju. O dar Ežys primena, kad burė nedatraukta – varstau iš naujo. Veržiu iš eilės visas veržles – alsuoklis, kilpos…. O dar reikia ant naujo giko sureguliuoti trapvirves – Sige ramina – palauksim.   Pagaliau ant vandens – išglisuoju – kojos pačios įlenda į kojakilpes, naujas anglinis gikas puikiai perduoda burei jėgą. Smegenyse tarsi skamba komandos – “laivą lygiai”, “laiva bakštagu”, “rankas plačiai”, “6 stiprus timptelėjimai”, “trapvirvė ant kablio”, “kojas į kilpas”, “išsitiesiam, uždarom burę”, “pavėjinį bortą atremiam”, “kylam” ir t.t. Viskas iš pat pradžių per greitai, bet gaunasi …

Grįžtu į krantą, čia būrelis FSL laukia manęs – primenama distancija ir taisyklės – tarp jų “starto ir finišo metu linija turi kirsti pilnas komplektas – plaukėjas, lenta ir burė” – matyt yra buvę atvejų, kad kažkas FSL distanciją krauliu imdavo 🙂 Starto procedūra nuo kranto – tris minutes mirksti vandenyje – startas –  lipi ant lentos ir bandai išlįsti iš būrio. Senosios lenktyninės tiesos apie startavima ne “vėjo šešėlyje”, “greityje”, čia negalioja. Tiesiog beachstartas ir bandai kapstytis. Vėjo mažai, tai ir iriames link pirmo ženklo. Aplinkui jaunimas su dideliu slalomo inventoriumi, vaikai, merginos, keli El-Turo kolegos.   Staiga jaunimas pradeda pašėlusiai pumpuotis – RCB mokykla. Aš gūselio net nejaučiu, tačiau jie atsiplėšia per 25 metrus. Pro šalį prapuškuoja su RCB lenta. Man darosi liūdna ir prisimenu Siges sakytą taisyklę – jei per vieną kilpą niekas neglisuos – bus keliama “mistral ” vėliava – atseit “Otmena”. Prasikapstau pro ženklą viltingai žiūrėdamas link teisėjų. Bet staiga pasirodo juodulys ant vandens ir pradedu greitėti – truputis papumpavimas ir glisas – lekiam link ženklo. Kažkaip iš uodegos pavyksta išlįst į pirmas gretas – gūselis tikrai smagus ir ilgas. Jaunimas bando išlaikyt neuždarę burių – cha cha… 🙂 Grįžtant į finišą gūsis baigiasi ir keli mane aplenkia.
20090427_egiptas_x1
Po finišo nusprendžiame imti formulistų ženklą, nes į ankstesnį nebeužkylam. Kiti plaukimai panašiai – jei yra vėjo – plauki, jei nėra – lenkia visi kas netingi. Per pertraukeles bandau prisiminti “teisingus” posūkius – neįtikėtina, bet keli gaunasi visai padoriai – glise, su pagreitėjimu, nesimakaluojant lentai…. Bendrai penktame, o man trečiame plaukime suprantu, kad pasipumpuoti tarp gūsių jau kvapo neužtenka – ką reiškia papildomi kg hidriake ir nulis laiko sporto salėje bei ant vandens – reikia daryt išvadas 🙂
Grįžtam į krantą, bendravimas, nusitakelavimas… Grįžta formulistai – pasigirsta triukšmas ir “linkėjimai” – nepasidalino kelio ir susidūrė  – papasakos gal ir patys. Lapinas duoda stebuklingų “kotletų” – atstatomojo sportininku maisto (P.S. kita diena jokios pieno rugšties niekur nejaučiau, o tikrai turėjau…).

Išvažiuoju pilnas geros nuotaikos – pradedu galvoti “patobulinimus” – kad reikia 8m2 burei pasimažinti vairą (dabar 50cm), nes per gerus gūsius kelia laivą per stipriai, bei, kad reikia pasididinti iki~ 9.5burę – laivas veza iki 10m2 ($$$$$). Iš atminties iškyla “pasižadėjimai” – “NIEKADA nesididinti burės virš 8m2 ir neimti formulės – nes tada yra kankyne ir arklių sportas”. Pagalvojau – kad per “vėjo skyles” stovėti yra dar didesnė kankynė…. O gal vel brįsti į formulės liūną…. O gal nafig…. Kažką sugalvosiu.
Ačiū organizatoriams už gerą sezono atidarymą.

VytasX
Gero vėjo!